701

Odp: ZTE MF286R - OpenWrt

MiG25 napisał/a:

Na pewno ta komenda resetuje też router ? W MF286D tylko modem...

U mnie rebootuje się całość po wysłaniu AT+CFUN=1,1. Modem + OpenWRT.

root@ZTE_Test:/# echo -e "AT+CFUN=1,1\r" > /dev/ttyACM0
2⚌⚌Ob⚌

U-Boot 1.1.4 (May 13 2021 - 05:37:00)

ap152 - Dragonfly 1.0DRAM:
sri
ath_ddr_initial_config(278): (ddr2 init)
ath_sys_frequency: cpu 775 ddr 650 ahb 258

702

RouterRoutujacy napisał/a:

Cześć,
Na forum wielokrotnie wchodziłem od 2016 roku, ale nie założyłem konta (i sam byłem zdziwiony, że go nie mam wink ).

Kupiłem ZTE MF286R, polecony przez @Leo-PL. Router potrzebowałem pod zdalny dostęp do portu RS232 poprzez LTE.
Ogólnie działa poprawnie, zdarzyły mi się dwa niespodziewane ponowne uruchomienia. Próbuję je zanalizować, ale akurat przy podłączonym TTL - router nie chce ponownie się wysypać.

Trafiła mi się wersja z możliwością włożenia akumulatora. Szukałem możliwości odczytu jego statusu i można to zrobić komendami AT:

root@ZTE_Test:/# sms_tool -D -d /dev/ttyACM0 at "AT+ZPOWERMODE?;+ZBATTERYLEVEL?"
+ZPOWERMODE: 1
+ZBATTERYLEVEL:53
OK

ZPOWERMODE - 1 kiedy jest zasilanie, 0 kiedy działa z akumulatora
ZBATTERYLEVEL - procentowy poziom akumulatora

W przypadku awarii połączenia internetowego (czerwona dioda 3G/4G) nie pomoże skrypt https://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#automa … rtpoczenia
Ponowne uruchamianie interfejsu wan nie inicjuje ponownie modemu. Nie robi tego również reboot OpenWRT.
Taką komendą można wywołać pełny restart routera wraz z modemem:

echo -e "AT+CFUN=1,1\r" > /dev/ttyACM0

którą dopisałem do mojego skryptu monitorującego wan.

@Cezary, @Leo-PL dzięki za super robotę!

Zobacz jeszcze at+zrtemp, daje info o naładowaniu, ładowaniu i temperaturze. Było to tu gdzieś w wątku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

703

piratee napisał/a:

Wyczyszczenie cache nic nie zmienia.Dwie różne przeglądarki.
Mi to nie przeszkadza.
port is        : /dev/ttyACM0
flowcontrol    : none
baudrate is    : 115200
parity is      : none
databits are   : 8
stopbits are   : 1
escape is      : C-a
local echo is  : no
noinit is      : no
noreset is     : yes
hangup is      : no
nolock is      : yes
send_cmd is    : sz -vv
receive_cmd is : rz -vv -E
imap is        :
omap is        :
emap is        : crcrlf,delbs,
logfile is     : none
initstring     : none
exit_after is  : not set
exit is        : no

Type [C-a] [C-h] to see available commands
Terminal ready

BD_TMOPLMF286MODULEV1.0.1B04

OK

a polecenie cat /dev/ttyACM0 zwraca B03
root@P1G:~# cat /dev/ttyACM0

+CSQ: 18,99

+CPIN: READY

+COPS: 0,2,"26001",9

+CREG: 2,1,"2b0c","002c3318",9

ERROR

+ZRSSI: -109,-12.5,-76,-3

+ZCELLINFO: 2896664,181,LTE B7,2850

OK

Marvell

OK

BD_TMOPLMF286RMODULEV1.0.1B03

OK

+CGMM: "MF286R"

Ciekawe, bo wychodzi na to ze producent nie potrafi tego zrobić "dobrze". U mnie też wychodzą inne rzeczy w zależności jak spytać modem:

root@MiFi:~# sms_tool -d /dev/ttyACM0 at at+gmr

BD_ENAUTMF286R1MODULEV1.0.0B09

root@MiFi:~# sms_tool -d /dev/ttyACM0 at at+cgmr

BD_ENAUTMF286RMODULEV1.0.0B07

704

Cezary napisał/a:

Zobacz jeszcze at+zrtemp, daje info o naładowaniu, ładowaniu i temperaturze. Było to tu gdzieś w wątku.

Znalazłem tutaj: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 06#p262006
Ale chyba nic ciekawego:

+ZRTEMP: 1,2,100,4,0,25

Ostatnie 25 zamienia się na 26 po odłączeniu zasilacza

705

Nie ten wątek. @Leo-PL to dokładnie sprawdził w którym wątku.

706 (edytowany przez Leo-PL 2022-05-13 22:15:11)

MiG25 napisał/a:

Na pewno ta komenda resetuje też router ? W MF286D tylko modem...

w 286 i 286A też tylko modem.

A propos, bo usłyszałem też od @RouterRoutujacy innym kanałem i nie tylko, że czasem reboot nie powoduje resetu modemu na 286R. Jak to wygląda u was? Bo coś mi świta, że 286A miał podobnie jak 286D GPIO od blokady wyłączenia urządzenia pstryczkiem, prawdopodobnie na czas firmware update'u. Może powinienem dodać to i do 286A, gdzie na stocku nadziałem się też na to, ale machnąłęm ręką.

No i możliwe przyczyny są dwie:
- albo ten GPIO wisi w powietrzu w nieprawidłowym stanie,
- albo driver gpio-restart nie działa i znowu jest jakaś regresja w kernelu, bo celowo wysłałem patcha na LKML, który naprawiał jego działanie na całym ath79.

707

U mnie na MF286R ustawienie gpio20 na 1 faktycznie powoduje że przełącznikiem z tyłu nie można wyłączyć routera - cały czas działa, ale także gasną diody led i znika modem z magistrali usb. Przełączenie przełącznika na "on" (nadal przy gpio 20 = 1) powoduje że znów pojawia się modem na magistrali usb.

708

Przeczytałem cały Wasz wywód. Widziałem jak zrobić kopię zapasową partycji a w którym poście jest info jak wgrać openwrt czy robi się to identycznie jak dla mf286d?

709

Tu masz opisane recovery: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 055b7cef3e

710 (edytowany przez Leo-PL 2022-05-23 20:25:38)

Naprawiłem LED WLAN w MF286. W przypadku A i R też powinno działać - sprawdzilibyście tego patcha zanim otworzę PR?
https://github.com/Leo-PL/openwrt/tree/ … x-wlan-led
Dezaktualizuje to moją prośbę o sprawdzenie pinctrla, potrzebowałem tych informacji właśnie do tej poprawki.

711

Na mf286r: na początku chciałem napisać że nie działa - bo złapał bootloopa. Po kilku restartach jednak wstał tylko ethernet nie działał. Diodą dało się sterować. Po wyłączeniu zasilania ma tak samo - jak by latał w kółko i za którym razem dopiero się uruchamia.
Jutro podłączę serial to zobaczę co go właściwie boli.

712

Wot ciekawostka. Mój 286 śmiga. 286A też, z dokładnością do tego, że na 286A nie mam jak sprawdzić, bo ma on uceglony modem, który nie przepycha tego sygnału na faktyczną diodę.

713

No ciekawostka, bo dziś działa. Uruchomiłem go ponownie, normalnie się uruchamia i wszystko działa. Rebooty soft i hard przeżywa, za każdym razem uruchamia się poprawie. Ethernet działa, dioda działa.

714

Jak ktoś może to niech przetestuje, obrazy mifi do testów dla MF286/MF286A/MF286R są tutaj: https://dl.eko.one.pl/test/

Tylko nie używajcie ich "na produkcji". Po opublikowaniu -rc2 pojawiło się kilka zgłoszeń związanych z błędami w firewall4, więc na razie sugeruję żeby nie używać tego na stałe, bo nie wiadomo co się jeszcze znajdzie.

715

Cezary napisał/a:

No ciekawostka, bo dziś działa. Uruchomiłem go ponownie, normalnie się uruchamia i wszystko działa. Rebooty soft i hard przeżywa, za każdym razem uruchamia się poprawie. Ethernet działa, dioda działa.

Nie pierwszy raz to widzę z MF286R, znajomemu dwie sztuki też świrowały i potrafiły się dziwnie rebootować. Dzięki za info, otwieram PRa ;-)

716 (edytowany przez smereka 2022-05-25 14:17:40)

Przyszedł to mnie ten badziewiak oczanony jako 286R-R1.Panowie i Panie i ręce mi opadły ech nie mam szczęścia w zakupach.... Na szybko. W gui zarówno orange jak i fakt mobile (play) pokazuje z + czyli agreguje. Na karcie fakt mobile gdzie jest lejek bez żadnego pakietu pingi do 8.8.8.8 idą a po włożeniu orange nic choć gui pokazuje że dane lecą w jedną i w drugą stronę. Nie mam siły na dalsze testy choć pewnie byłyby ciekawe żeby namierzyć o co chodzi ale odsyłam w ciągu 14 dni i chyba dalej nie szukam a znajoma zostanie przy dwr 921 na działce.

717

To kombinuj z ustawieniami APN ,bo na pewno to jest problemem.

718

Tak apn bvł winowajcą oczywiście a dokłądnie to ipv6 na którym jak powszechcnie wiadomo się nie łączy z jakiegoś powodu. Po zmianie na ipv4 hula. No nic potestuję go z tydzień i zobaczymy czy zostanie na dłużej. Dzięki

719 (edytowany przez smereka 2022-05-26 08:54:51)

Chciał się zaktualizować no to mu pozwoliłem.

Przed miał:

CR_PKPTPLMF286V1.0.0B12

Po ma:

CR_PLAYPLMF286V1.0.0B02

Jak to możliwe że zszedł niżej? I co to było wcześniej te pkppl - t-mobile?

720

T-Mobile miał TMOPL. Nie wiem czym jest PKPT PL, PKP TELKOL?  Czyżby mieli swój soft?

721

a nie PKTPL czyli Polkomtel?

722

To już smereka niech potwierdzi czy był PKTPL  czy PKPTPL

723

Raczej PKTPL
https://imgur.com/a/mdpDRcj

724 (edytowany przez smereka 2022-05-26 10:45:48)

Tak PKTPL był mam zdjęcie tego przed. Wybaczcie za błąd literówkę. Czyli wskazuje, że był od plusa ale obudowa jest bez loga to jak to możliwe i pudełko bez brandu też

725

To ciekawe, bo oznaczało by to że każdy operator flashuje modem pod siebie a nie że jest jedna ogólna wersja. A to z kolei determinuje inne rzeczy - któryś z operatorów może mieć starszą wersję softu a któryś nowszą, pozbawioną błędów lub wręcz przeciwnie, któryś operator może mieć w sofcie włączone coś specjalnie dla jego sieci, co niekoniecznie musi dobrze działać u inne operatora itd.