Temat: jakie urządzenie na AP z funkcja "szybki roamming" i Gargoyle PL

Dzień dobry
W firmie potrzebuje ustawić dwa AP z funkcją roaming: tak zęby poruszając się po pomieszczeniach nie zrywało podłączania VOIP/whatsup podczas wycieczki np. do magazynu.
Chciałbym żeby były to urządzanie na które jest Gargoyle PL (chciałbym wykorzystać opcje szybki roamming). Nie zależy mi na wydajności/szybkości raczej na względnej stabilności. AP łączyły by się z kilkoma telefonami/tabletami. Obecnie mam router Draytek Vigor 2925(który by został) oraz kablem podpięte Draytek APVIGOR800 i 900. Zasięg jest ok, ale nie ma przełączania się miedzy AP.

W domu mam dwa routery TPLINK AC1200 C6 V2 (mam włączony szybki roaming -chyba działa, ale w domu nie mam w sumie takich wymagań więc.... ). Początkowo takie urządzenia chciałem zakupić, ale obecnie nie widzę ich w sklepach w wersji V2 a dostępna wersja V3.2 chyba nie ma opcji Gargoyle.
Proszę o propozycje jakiś dostępnych modeli w cenie najchętniej do ~300zł

p.s przy okazji zapytam o LAN, chciałbym stworzyć kilka VLAN i mam pytanie czy jeśli router obsługuje taką funkcjonalność to niego może być podpięty pod niezarządzany switch czy musi być zarządzany(żeby działały VLANy)?

pozdrawiam JAN

2

Odp: jakie urządzenie na AP z funkcja "szybki roamming" i Gargoyle PL

Od końca - chyba wszystkie niezarzadzalne switche przenoszą vlany, więc pytanie tylko co chcesz z tym vlanem zrobić. Jak chcesz żeby switch się nimi bawił to siłą rzeczy potrzebujesz zarządzalny. Jak urządzenie końcowe to może być zwykły.

Co do szybki roaming - kup router który jest w sklepie po prostu smile i jest wpierany przez gargoyle. Bo ostatnio z tym może być problem. A co do przełączania klienta - to już zależy od klienta czy i kiedy się przełączy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez superjachu 2022-05-25 13:16:30)

VLAN potrzebuje potrzebuje tylko po to żeby oddzielić kilka urządzeń, np. drukarki. Bo kilku pracowników co chwila myli urządzenia i potem coś się drukuje w innym pomieszczeni kilka razy kartek a pracownik mi zgłasza że drukarka nie drukuje a inny że sama wypluwa jakieś kartki...

Przeglądnę urządzenia z listy https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/openw … 9/generic/
ale może jakaś propozycja możliwie stabilnego sprzętu w rozsądnej cenie?

4

Drukarki vlanów zwykle nie potrafią, więc gdzieś po drodze switch zarządzalny będzie. Ale coś mi się zdaje że wyciągasz armatę na wróble, nie wystarczy ci odpowiednio zrobić firewalla żeby ograniczyć dostęp określonych userów do określonych urządzeń?

5

dziękuje za wskazanie kierunku, poczytam i tak zrobię

6

"Szybki roamming" to coś jak/to samo co Wi-Fi Mesh?

7

Nie. Wifi mesh to sposób łączenia się apeków pomiędzy sobą.

8

tomaszu napisał/a:

"Szybki roamming" to coś jak/to samo co Wi-Fi Mesh?

Roamming ma teoretycznie  pozwalać na automatyczne przełączanie podłączonego klienta (np telefonu, tabletu) miedzy "AP wifi" tak żeby cały czas "sygnał" miał możliwie najlepsze parametry, podobnie jak w sieci telefonii komórkowej (tam nie odczuwamy w zasadzie przełączań pomiędzy kolejnymi stacjami BTS (antenami) przy założeniu że cały czas jesteśmy w zasięgu którejś stacji.
a przynajmniej tak mi się wydaje smile

9

na początek to  we właściwosciach drukarek  dodaj sobie opisy  np. Ksiegowość ,  Magazyn , Sprzedaż  , Prezes   itd    i kazdy bedzie wiedział  z jakiej drukarki  drukować   -  roznie to  jest w rożnych systemach  , moze to byc np:  "położenie"  - albo recznie  dopisanie  do nazwy .  Ponadto mozna tez w samych  drukarkach okreslic   kto ma dostep   .  Z firewallem  to bym  odpuscił  bo  jak nawali drukarka  , a  admina nie bedzie  to nic w biurze nie wydrukują  smile  bo nie cbedą  mieli dostepu  do innej