Temat: jakie urządzenie na AP z funkcja "szybki roamming" i Gargoyle PL
Dzień dobry
W firmie potrzebuje ustawić dwa AP z funkcją roaming: tak zęby poruszając się po pomieszczeniach nie zrywało podłączania VOIP/whatsup podczas wycieczki np. do magazynu.
Chciałbym żeby były to urządzanie na które jest Gargoyle PL (chciałbym wykorzystać opcje szybki roamming). Nie zależy mi na wydajności/szybkości raczej na względnej stabilności. AP łączyły by się z kilkoma telefonami/tabletami. Obecnie mam router Draytek Vigor 2925(który by został) oraz kablem podpięte Draytek APVIGOR800 i 900. Zasięg jest ok, ale nie ma przełączania się miedzy AP.
W domu mam dwa routery TPLINK AC1200 C6 V2 (mam włączony szybki roaming -chyba działa, ale w domu nie mam w sumie takich wymagań więc.... ). Początkowo takie urządzenia chciałem zakupić, ale obecnie nie widzę ich w sklepach w wersji V2 a dostępna wersja V3.2 chyba nie ma opcji Gargoyle.
Proszę o propozycje jakiś dostępnych modeli w cenie najchętniej do ~300zł
p.s przy okazji zapytam o LAN, chciałbym stworzyć kilka VLAN i mam pytanie czy jeśli router obsługuje taką funkcjonalność to niego może być podpięty pod niezarządzany switch czy musi być zarządzany(żeby działały VLANy)?
pozdrawiam JAN