Temat: Xiaomi AX3200 aka Redmi AX6S
Panowie co sądzicie o tej maszynie? On czy Totolink X5000?

https://github.com/mikeeq/xiaomi_ax3200_openwrt
https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax3200
https://forum.openwrt.org/t/adding-open … 200/111085
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Xiaomi AX3200 aka Redmi AX6S
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Panowie co sądzicie o tej maszynie? On czy Totolink X5000?

https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax3200
https://forum.openwrt.org/t/adding-open … 200/111085
Xiaomi nie jest oficjalnie wpierany choć ktoś/coś tam działa. A totolink jest normalnie wspierany.
Jednak dusza badacza silniejsza i kupiłem znowu Xiaomi, na szczęście telnet nie jest zablokowany więc będzie zabawa na weekendzie
---
openwrt zainstalowane, były problemy z trzymaniem ustawień ale teraz już jest ok (soft z 07.03 zawiera poprawkę partycji)
zasięg 2.4 ghz bardzo dobry, znacznie lepszy od xiaomi 3g. Prędkości na tą chwilę troszkę niższe niż na fabrycznym ale wszystko swoją drogą
Nie mam karty wifi6 także nie mam jak sprawdzić ale forum dobijają prawie do 900mbps)
w przypadku zablokowanego telnetu w modelu EU na tą chwilę pozostaje zabawa z programatorem i edycja flash, modele chińskie (AX6S) można odblokować za pomocą beta softu
Warto poszukać wersję europejską (globalną) Xiaomi AX3200 - RB01 z określoną datą produkcji na 09/2021, bo sprzęt wyprodukowany do tej daty ma fabrycznie włączony telnet i w pełni jest podatny na instalację OpenWRT 22.03.0-rc1.
Kupiony ostatnio w ME był właśnie z polecaną datą produkcji 09/2021.
Xiaomi Router AX3200 to alternatywa dla Totolink X5000R, którego brak od marca 2022 w polskiej dystrybucji.
Kierując się radami z Forum i moimi potrzebami, kupiłem ten router. Niestety brak dostepu przez telnet.
Na innych stronach instalują OpenWRT ale wydaje mi się, że to na wersję chińską a nie taką jak do mnie przyszła xiaomi-router-rb01 ax3200.
Wybrałem ten sprzęt ze względu na funkcje i cenę.
Czy da radę bezproblemowo postawić na nim słuszny firmware?
Trzeba czekać? Czy też odpuścić i odesłać do sprzedawcy.
Router na firmowym uruchomił się bezproblemowo, ale wygląda że nie ma pasma 160MHz, o czym czytałem w recenzjach. Ale moze jest to opcja ukryta?
Można prosić o wskazówki?
Z tego co mi wiadomo to nic się nie zmieniło, na rb01 nie ma obecnie telnetu i nie ma jak zainstalować openwrt.
Informacja ze strony openwrt jako uzupełnienie dla osób zainteresowanych sprzętem...
Important: There are two versions of this device: Xiaomi AX3200 (model RB01, international version) and Redmi AX6S (model RB03, Chinese version). Both versions are exactly the same hardware, and the only difference is the version of the stock firmware (which is region locked).
The initial installation of OpenWrt on these devices requires telnet access. Some early production units were shipped with telnet enabled from factory, but later devices started shipping with telnet disabled, thus making impossible to install OpenWrt.
However, for the Chinese version Redmi AX6S (model RB03), even if it comes with telnet disabled, it is possible to enable telnet access by installing a beta version of the stock firmware (miwifi_rb03_firmware_stable_1.2.7_closedbeta.bin, more details below). This stock firmware does enable telnet on the Redmi AX6S (model RB03) and therefore it makes OpenWrt installation possible.
At the present moment (April 2022) there is no known way to enable telnet on the Xiaomi AX3200 (model RB01, international version). So if you have this device, you can check if it came from factory with telnet enabled. If so you can install OpenWrt, otherwise it is not possible to install OpenWrt on the Xiaomi AX3200 (model RB01).
Czy na dzień dzisiejszy nie ma alternatywy o porównywalnych parametrach i cenie? AX musi być bo podnoszę specyfikację...
Głupie pytanie: jeżeli hardware jest identycznie to nie da się wgrać chińskiej wersji na międzynarodową?
Niestety, ale tak twierdzą link https://openwrt.org/toh/xiaomi/ax3200
Cytat:
Installation steps:
If your device has telnet enabled from factory, you can skip to step 3 (click here to access your device and check if telnet is enabled).
If your device does not have telnet enabled from factory and it is a Redmi AX6 (RB03 model), you can enable telnet by flashing stock “closed beta” firmware labelled miwifi_rb03_firmware_stable_1.2.7_closedbeta.bin. (MD5: 5eedf1632ac97bb5a6bb072c08603ed7). If your device is a Xiaomi AX3200 (RB01 model) and does not have telnet enabled from factory, stop here - unfortunately there is no known way to enable telnet on this model.
Nie wiem co Xiami zablokowalo, ale tak twierdzą z OpenWRT. Telnet nie działa, nie ma dostepu do usługi.
Na rynek chiński maja pootwierane inne furtki niż na EU ;-) tak myślę..
Ale nie takie było pytanie. To że jest telnet zablokowany to wiadomo. Pytałem czy nie da się wgrać tego chińskiego firmware na wersję międzynarodową.
Kupiony ostatnio w MediaExpert i X-kom był właśnie z polecaną datą produkcji 09/2021, RB01 z odblokowanym telnet.
Wystarczy kupić z kilku sklepów i nie otwierając pudełka szukać nalepki z datą produkcji.
OK
Dzięki za podpowiedź
Na pudełku jest data produkcji na moim to 11.2021 czyli nieodpowiednia.
Nie przyglądałem się dokładnie opakowaniu. To mój bład.
Zamówię z odbiorem w sklepie, to sprawdzę od razu na miejscu
PS kilku sprzedawców pytałem o te dane (data produkcji, telnet) ale to było dla nich za trudne i nie mogli odpowiedzieć
Kupiony ostatnio w MediaExpert i X-kom był właśnie z polecaną datą produkcji 09/2021, RB01 z odblokowanym telnet.
Wystarczy kupić z kilku sklepów i nie otwierając pudełka szukać nalepki z datą produkcji.
Potwierdzam info, że w MediaExpert jest ter router z datą produkcji 09/2021. Dziś do mnie dotarł ![]()
Pytanie czy najnowsza wersja OpenWrt 22.03 jest stabilna na tym routerze?
Widzę, że jest na stronie eko.one.pl dostępna wersja z Luci tylko nie wiem jak ją zainstalować by czegoś nie zepsuć. Na stronie oficjalnej openwrt jest mowa o instalacji przez telnet, a ja jestem w tym zielony i też instrukcja nie do końca prosto napisana. Czy macie może jakiś link do tłumaczącej bardziej łopatologicznie, bo to mój pierwszy raz ![]()
Więc rób po kolei wg instrukcji a jak będziesz miał wątpliwości to pytasz.
09.06.2022 kupiłem tego Xiaomi na pormocji na X-kom z 279zł za 249zł - przyszedł z datą 09/2021. Czyli na magazynie nadal mają poszukiwane sztuki ![]()
** Tutaj info ode mnie dla potomnych aby zaoszczędzić im masę czasu
Co do openwrt to troche mnie to na początku przerosło. Instalacja krok po kroku była prosta, ale po jej zakończeniu żadnej wskazówki co dalej robić. Jako iż na tego Xiaomi jest tylko wersja softu "snapshot" która domyślnie nie ma dogranego "GUI w przeglądarce", to pozostaje konfiguracja w terminalu - która wymaga masę czytania i kombinowania. A na dodatek nawet nie ma jak doinstalować tego GUI (luci) bo sam router nie ma dostępu do sieci. Zeszło mi na to kilka godzin, ale jak ktoś potrzebuje pomocy to mogę pomóc co krok po kroku robiłem ![]()
** Tutaj info ode mnie dla potomnych aby zaoszczędzić im masę czasu
Co do openwrt to troche mnie to na początku przerosło. Instalacja krok po kroku była prosta, ale po jej zakończeniu żadnej wskazówki co dalej robić. Jako iż na tego Xiaomi jest tylko wersja softu "snapshot" która domyślnie nie ma dogranego "GUI w przeglądarce", to pozostaje konfiguracja w terminalu - która wymaga masę czytania i kombinowania. A na dodatek nawet nie ma jak doinstalować tego GUI (luci) bo sam router nie ma dostępu do sieci. Zeszło mi na to kilka godzin, ale jak ktoś potrzebuje pomocy to mogę pomóc co krok po kroku robiłem
No to rzeczywiście pomogłeś zaoszczędzić „masę czasu” :-)
@Krzem.exe: tak, potrzebujemy pomocy, jeżeli masz czas opisać co zrobiłeś krok po kroku to zrób to proszę na gorąco póki pamiętasz. Jeżeli za x-tygodni/miesiący/lat ktoś potrzebujący pomocy wróci tutaj i zobaczy twój post zobaczy tylko tyle, a to w mu żaden sposób nie pomoże.
Cybe - tak wiem, że nie dałem poradnika krok po kroku. Ale znalezienie informacji które napisałem, mi zajęły kilka godzin. Po tych wskazówkach już mniej więcej wiadomo czego szukać. (tutaj zaznaczę, że nie jestem jakimś specjalistą. Bawię się it i uczę się głównie na swoich błędach, więc to co tu napiszę może być typową "Rzeźbą")
Na początku myślałem, że zrobiłem bricka z xiaomi, bo http://192.168.1.1 - tak jak pokazuje 90% tutoriali, nie działało. To dlatego, że Snapshoty domyślnie nie mają interfejsu graficznego
Okej więc ja to tak zrobiłem:
1. podpiąłem pc bezpośrednio kabelkiem sieciowym do xiaomi - dostałem ip z dhcp (od xiaomi) a brama to była 192.168.1.1
(czyli instalacja openwrt się powiodła, bo soft xiaomi ma domyślnie 192.168.31.1).
2. przy użyciu ssh dostałem się do openwrt - powershell "ssh root@192.168.1.1", można też użyć putty. Root jeszcze nie ma
hasła - dodajcie je później (można przez gui).
3. zmieniłem działanie routera na ap (przynajmniej tak mi się wydaje) komendami:
"uci show network.lan.proto" - powinien zwrócić wartość ='static'. To jest domyślna wartość do której później będziemy
wracać aby xiaomi znowu działał jako router.
Tymi komendami zmieniamy działanie na ap:
uci set network.lan.proto="dhcp"
uci commit network
/etc/init.d/network restart
4. Połączenie ssh powinno zostać przerwane, teraz xiaomi czeka na adres z jakiegoś dhcp. Wystarczy teraz wpiąć go do
naszego starego routera. Wtedy przełączamy pc do starej sieci i sprawdzamy jakimś scannerem, albo na serwerze dhcp,
jakie ip dostał xiaomi.
5. Jak mamy to ip, to możemy wejść na niego ponownie przez ssh - u mnie było to "ssh root@192.168.1.124"
6. Teraz nasz xiaomi ma dostęp do internetu i możemy doinstalować w prosty sposób LUCI komendami:
opkg update
opkg install luci
7. Po reboocie "reboot now" powinniśmy się móc dostać do luci po ip xiaomi - http://192.168.1.124
8. Jeśli wszystko działa to możemy zmienić z powrotem działanie z ap na router:
uci set network.lan.proto="static"
uci commit network
/etc/init.d/network restart
9. Teraz możemy wpiąć naszego xiaomi do wanu i skonfigurować go przez gui. Uwaga, bo wifi jest domyślnie wyłączone,
więc musimy podłączyć naszego pc na czas konfiguracji do xiaomi po kabelku sieciowym
Później to już kwestia konfiguracji w gui. Możemy też zamiast dhcp w kroku 3. użyć stałego ip: https://openwrt.org/docs/guide-user/net … ientdevice
I to chyba tyle
Mi dojście do tego etapu zajęło kilka dobrych godzin i wielu restartów xiaomi do ustawień fabrycznych
Przełączyłeś lan na dhcp. W sumie mogłeś od razu podłączyć kabel do wanu i już. Chyba że na starym routerze masz taką samą adresację jak na lanie xiaomi, wtedy wystarczyło by dodatkowo zmienić adres lanie na inną podsieć.
Czy ten router obsługuje WiFi AX na 2.4 GHz? W sieci są sprzeczne informacje, a na tym najbardziej mi zależy obecnie.
MT7911AN, internety mówią że on jest tylko b/g/n, więc nie.
Tutaj: https://www.acwifi.net/16612.html rozebrali sprzęt i wychodzi na to, że tam siedzą MT7911AN i MT7975AN od 5,0.
Od 2,4 jest MT7622BV i nie ma AX.
Podobne wnętrzności są w E8450 i RT3200.
Pochwali się ktoś wydajnością wifi na RC4?
Zamówiłem w x-kom. Sprawdzę jak działa.
Przyjdzie jutro.
Cybe - tak wiem, że nie dałem ....
Dziękuję, kupiłem ten router do zabawy z OpenWRT (MediaExpert, tydzień czekania, soft 2021/09 z telnet, oczywiście przez chwilę dobijałem się do niego na inny port SSH), po godzinie ustawień śmiga jako AP.
Zgapiłem się tylko, że nie ma USB.
Testów radia za bardzo nie robiłem, z grubsza dupy nie urywa, Asus RT-AC87U z piętra wyżej paruje mi się z telefonem na 585Mbit, tak z 4m w poziomie + strop i po przekątnej pokoju, ten ax3200 na 380Mbit 2m od routera, jak podejdę bliżej drugiej przekątnej domu z 8m już jest tylko 144Mbit, może jeszcze jest coś do wyklikania by było lepiej. Pedejrzewalem, że podłącza się te 144Mbit do 2.4GHz i ustawiłem inna nazwe dla 5G, to się sparował na 130Mbit.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Xiaomi AX3200 aka Redmi AX6S
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc