1 (edytowany przez tomiapage 2022-05-15 09:56:27)

Temat: Linkys mr 8300 problem z aktualizacja do 22.03

Wgrałem do mr8300 nowa wersje openwrt 22.03. Wgrała mi sie na 2 partycje ale nie moge zbootowac router zeby wystartował z ter partycji. Zainstalowałem sobie adwanced reboot tool ale jak klikam zeby uruchomił sie z partycji z 22.03 to dostaje komunikat: No access to fw_printenv or fw_printenv! Tego pliku fizycznie nie ma na routerze.  Jak mogę zmusic router do uruchomienia sie z 2 partycji ?

Edit brakowało uboot-envtools teraz juz sie udało

A pytanie jakbym na 2 partycji wgrał oryginalny soft i sie przełączyl na niego jak potem przełączyć się na openwrt 22.03 ?

i kolejne pytanie sciaggam ze strony linkysa oryginalny sotf wgrywam przez gui ale jak przelacze sie na 2 partycje to znowu jest openwrt, co moze byc nie tak ?

sysupgrade -F -n FW_MR8300_1.1.8.203202_prod.img
Sun May 15 10:55:07 CEST 2022 upgrade: Image metadata not present
Image check failed but --force given - will update anyway!
Sun May 15 10:55:07 CEST 2022 upgrade: Commencing upgrade. Closing all shell sessions.

2 (edytowany przez Remus 2022-05-15 12:54:21)

Odp: Linkys mr 8300 problem z aktualizacja do 22.03

tomiapage napisał/a:

A pytanie jakbym na 2 partycji wgrał oryginalny soft i sie przełączyl na niego jak potem przełączyć się na openwrt 22.03 ?

Jest możliwość przełączenia się klawiszem "power", tu masz opis kilku możliwości: https://openwrt.org/toh/linksys/wrt32x  (power na pewno działa też pod oryginalnym softem). W oryginalnym sofcie też jest jakiś klon openwrt więc możesz sprawdzić polecenie (niestety ja już nie mam wgranego oryginalnego softu, więc nie sprawdzę ale powerem się przełączałem, to wiem, że działa).

Linksys WRT32x, Netgear r6220

3

Ok jestem w stanie przełączyć się między partycjami na którym mam różne wersje openwrt. Czy ktoś wie jak na jednej partycji przywrócić oryginalny soft ?

4

To nie działa? https://openwrt.org/toh/linksys/ea8300#oem_firmware

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Dzięki Cezary jak zawsze konkretną odpowiedź. Pytanie jeszcze będąc na oryginalnym sofcie jak mogę szybko zmusić router aby uruchomił się z openwrt ?

6

Akapit niżej masz opisaną zabawę z zasilaniem żeby przełączyć na inną partycję.

7

Tak widziałem to , ale myślałem że jest może bardziej cywilizowana metoda. W każdym razie dzięki za info

8

Cos sie zmienilo z linksysem mr8300 ? wgrywam nowe openwrt nie katualizuje sie pogdrywam starsza wersje softu oryginalnego dalej jest najnowsza... jakis czas temu to działało

9

A czasami nie przełączył się właśnie na inną partycję?

10

Cezary co robi ta komenda ?  znalazlem w necie i jakby lepiej bylo download 300 łapie
echo performance > /sys/devices/system/cpu/cpufreq/policy0/scaling_governor

11

Czytaj: https://wiki.archlinux.org/title/CPU_frequency_scaling

Generalnie to służy to ustawienia szybkości działania procesora (ale to dziwnie brzmi po polsku)

12

Odnosnie irqbalance czy w konfigu : etc/config/irqbalance zmieniamy cos poza  option enabled '0'  na 1 ?

13

Generalnie nie, po prostu włącz to.

14

Czy bazując na ponizszym opisie jest szansa na oryginalnym fw odpalic sobie cos w tle ?

How to switch to OpenWRT from Linksys

When you flash the OpenWRT the first time, the Linksys f/w switch partition on the box for you. After running OpenWRT for a while then decide to switch back to Linksys f/w, you can do so using the steps above. Now the box is running Linksys f/w. How do you switch to OpenWRT again without flashing which will wipe out everything you configured ?

This is tricky part since Linksys f/w does not have option in its Web UI that you can switch the boot/root partition, also you cannot SSH to it. Basically it is sealed. You can give the capability by performing these steps while you are login to OpenWRT.

Important: Do this before you ever switch back to Linksys firmware or you will end up flashing the OpenWRT for the second time !

Mount the Linksys rootfs partition (as shown above) to copy OpenWRT's dropbear into it.

cp /usr/sbin/dropbear /mnt/ubi/usr/sbin

Create script to run dropbear on Linksys f/w when you switch later on.

echo "/usr/sbin/dropbear -d /etc/dropbear_dss_host_key -r /etc/dropbear_rsa_host_key">/mnt/ubi/etc/dropbear.sh
chmod +x /mnt/ubi/etc/dropbear.sh

You can edit this file the way you like as long as you can assure that SSH will be running after you make the switch. The dropbear's keys existed in Linksys f/w. It just does not have the accompanied dropbear that uses it. Basically use the existing Linksys's own keys and enable it.

Add to start-up list,

cd /mnt/ubi/etc/registration.d
ln -s ../init.d/dropbear.sh 99_sshd

Next time you router run its factory f/w, it will have ssh capability where you can login. The factory ssh login used to be ssh root@<your box ip>. Its password was admin. From this point onward you can safely switch between Linksys and OpenWRT firmware using boot_partxx environments. If you forgot your Linksys password you can always factory reset it !

15

Jak sobie już zrobisz to ssh to coś tam będziesz mógł zrobić na oryginalny sofcie.

16

A jest szans że grzebiąc w tych partycjach całkowicie usnierce router ?

17

Oczywiście.

18

Jak sie okazuje w linksys link http://192.168.1.1/sysinfo.cgi pokazuje duzo ciekawych informacji.

Stock firmware pokazuje ze dizala na takim OpenWrt, jesttem w stanie sobie go pobrac i zainstalowac ? On jest jakos zoptymalizowany ze na nim łapie maksymalne predkosci ?
Linux version 3.14.77 (root@build-vm) (gcc version 4.8.3 (OpenWrt/Linaro GCC 4.8-2014.04 r35193)

19

To jest fork zrobiony przez producenta lub dostawcę chipów i ma tyle wspólnego z openwrt co bimber z czystą ze sklepu.

OpenWrt nie przyznaje się do takich wersji i nigdy ich nich robiło, to po prostu jest oprogramowanie producenta.

20

Cezary czyli lepsza deptana czy czysta?  wink smile

21

Duch puszczy oczywiście.

22 (edytowany przez smereka 2022-12-28 21:27:20)

Wiadomo najczyściej koło żubra smile
Trzeba by kiedy spotkanie zorganizować zapaleńców openwrt i po degustować z różnych części polski trunki

23 (edytowany przez tomiapage 2022-12-30 09:57:59)

Cezary idac ta instrukcja, to polecenie sie niw wykonuje bo nie ma lokalizacji /usr/sbin/dropbear
cp /usr/sbin/dropbear /mnt/ubi/usr/sbin

Mam wskazać  /etc/config bo tam jest binarka dropbear ?
Chodzi mi o odpalenie oscam g ciebie jest to mozliwe ?

24

W /etc/config nie ma binarki dropbeara. I nigdy jej tam nie było, tam jest config. A /usr/sbin/dropbear istnieje w openwrt.

25

Po zastosowaniu tej procedurki router nie wstaje gdy uruchamiam z partycji z stock firmware. czy moge jakos to odkrecic ? Np wgrywajac oryginalny soft od nowa bedac na openwrt ?