551

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Mam tylko z B09 na B10....
Może z linków @frutis da się wykombinować do Nordic: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 50#p259150

552

Chyba ten Nordic to Nordic dawał przejście do B11 https://mega.nz/folder/q98SUIrL#oKTAYrY … r/29lwHALb
ale to nie jest image.zip , tylko raczej cały flash z modemu.

553

Jak aktualnie wygląda sytuacja ze stabilnością routera?
Szukam czegoś do domu z agregacją 3 pasm LTE i żeby wytrzymywał min. 1 miesiąc bez konieczności ręcznego resetu.

554 (edytowany przez pawol 2022-05-12 16:53:43)

Stabilnosc na obrazie MiFi jest wzorowa. Mam uptime po 20 dni a restarty wylacznie po update robie. Takze zapominasz o modemie

555 (edytowany przez piter 2022-05-12 17:31:35)

Chciałem "odzyskać" port oznaczony w OpenWRT jako WAN (fizycznie na routerze WAN/LAN1), aby mieć więcej portów dostępnych w sieci LAN, więc ustawiłem VLANy tak:
https://i.imgur.com/3TCPTPt.png
Niestety po podłączeniu kabla sieciowego do tego portu nie wracają pingi. Czy to jest jakieś ograniczenie tego modelu routera? Dokładnie w ten sposób mam ustawione porty w TPLinku WDR3600 (też na OpenWRT) i działa to bezproblemowo.
P.S. W defaultowej konfiguracji jest tak, że porty CPU (eth0) i CPU (eth1) mają oba VLANy ustawione na "untagged" co skutkuje tym, że nie można dokonać żadnych zmian, bo wg OpenWRT na porcie CPU (eth0) nie mogą występować jednocześnie 2 VLANy typu "untagged" - co ciekawe na porcie CPU (eth1) OpenWRT nie widzi w tym problemu. Dopiero po przestawieniu CPU (eth0) na tagged da się cokolwiek zapisać.

Edit: To ma chyba związek z tym o czym pisał Cezary wcześniej o tutaj https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 48#p269548

556

Przywróć ustawienia domyślnie, kompletnie nie ruszaj switcha tylko dodaj eth1 do bidge br-lan. To wszystko.

PS. Nie, to nie ma nic wspólnego. W tym poście był omawiany problem z interpretacji danych przez moje easyconfig.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

557

Jeszcze raz dzięki - teraz jest dokładnie tak jak chciałem. Faktycznie przy kombinowaniu przy switchu działy się dziwne rzeczy - np. w pewnym momencie całkowicie przestał działać jeden port LAN (pingi nie szły, chociaż diody przy porcie migały po wpięciu kabla) i dopiero pomógł reset do ustawień defautlowych.

558

Bo driver ethernetu w tej architekturze jest mega dziwny.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

559 (edytowany przez secam7 2022-05-12 21:04:03)

Czy po wgraniu openwrt możliwy jest upgrade modemu?
Mam router z Play z wersją coś B01 i zdarzyło mi się kilka "zwiech" modemu.
Połączenie z routerem było, ale pingi nie przechodziły i ten led "3G/4G" zamiast migać, świecił się na stałe.

[edit]
Myślałem że ma router z Playa, ale czy na pewno?
Mam tak:
Wersja oprogramowania CR_NTTPLMF286DV1.0.0B01
Wersja sprzętowa           MF286DHW1.0

560 (edytowany przez pawol 2022-05-12 21:06:50)

kulawe qmi. pewnie apn wylecial w powietrze. trzaba go zmieniac at komendami bo to z gui nie dziala. Modem Play jest stabilny. Z tego powodu uzywam mifi bo mnie trafia na czystym openwrt

561 (edytowany przez piratee 2022-05-12 21:15:41)

Napisze nie wątku od zte mf286r ale zauważyłem, że B11 z Play działa stabilniej niż z T-Mobile w wersji B04
Więc coś może być na rzeczy, iż wszystko zależy od oprogramowania w modemie.
Dwa routery w bliskiej lokalizacji postawione w tym samym czasie, z Play ponad 5 dni bez restartu a drugi dwa lub trzy razy dziennie- taka sama konfiguracja.

ZTE MF 286D OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23484-b742216dc8
Zyxel EX5601-T0 ubootmod OpenWrt 24.10-SNAPSHOT, r28432-7609571dcd
TP-LINK Archer C7 v5 - 1.14.0.2 (Built 20231226-1035 git@8e210b77)

562

secam7 napisał/a:

Połączenie z routerem było, ale pingi nie przechodziły i ten led "3G/4G" zamiast migać, świecił się na stałe.

[edit]
Mam tak:

Tak , to jest Play.
Być może @Królik wie jak wgrać modemowi inny FW , ale ja zmieniłem fw Playa na Telie flashując router Frameworkiem. ( Co prawda sam router nie wstał po tym i trzeba było go reanimować , ale fw modemu się zmienił).

A co do "zwiech" modemu , to może to nie jest kwestia fw modemu , tylko po prostu wina operatora. W Play miałem co kilka dni ,że modem przestawał reagować , ale połączenie trzymal , wystarczyło zrobić ifup wan i modem dostawał nowe ip i działał dalej. Prosty watchdog do tego wystarczał ( w mifi jest standardowo do włączenia).

563 (edytowany przez smereka 2022-05-13 08:16:38)

Potwierdzam to co napisał MiG. Mam wpięty E3276 a kartą PLAY (lokalizacja Ursynów-Warszawa) do r7800 i praktycznie co 1-2 dni widzę jak mi skrypt wyłącza i załącza zasilanie usb z tym modemem - tak sobie ustawiłem w razie braku pingu przez te backupowe łącze. UWAGA! Jak wkładam kartę orange sesje ponad miesiąc trwają. Niestety nie ma w PLAY dobrych fachowców żeby to wszystko dobrze hulało - albo nie umieją tego zrobić

564

Nawet przestawienie/ustawienie bandów powoduje freze i trzeba zrobić ifup wan ( przynajmniej w Playu).

565 (edytowany przez smereka 2022-05-13 10:07:53)

U mnie ifup i ifdown nie zawsze dziala.Natomiast odlaczenie i wlaczenie zasilania magistrali USB zawsze dziala. Czy w mf286d mozna sterowac programowo zasilaniem modemu pci?

566 (edytowany przez pawol 2022-05-13 10:14:25)

rebotowac modem przez at command cfun=1,1
Prawidlowej skladni sobie poszukaj bo z glowy nie pamietam

567

A zdarzylo sie komus ze modem zlapal taka zwieche ze nie bylo komunikacji po at? Pytam czysto z ciekawosci bo u mnie sie jeszcze nie zawiesil.

568

MiG25 napisał/a:
secam7 napisał/a:

[edit]
Mam tak:

Tak , to jest Play.
Być może @Królik wie jak wgrać modemowi inny FW , ale ja zmieniłem fw Playa na Telie flashując router Frameworkiem. ( Co prawda sam router nie wstał po tym i trzeba było go reanimować , ale fw modemu się zmienił).

A co do "zwiech" modemu , to może to nie jest kwestia fw modemu , tylko po prostu wina operatora. W Play miałem co kilka dni ,że modem przestawał reagować , ale połączenie trzymal , wystarczyło zrobić ifup wan i modem dostawał nowe ip i działał dalej. Prosty watchdog do tego wystarczał ( w mifi jest standardowo do włączenia).

Trzeba byłoby to dokładniej zlogować, ale coś mi świta że da się to zrobić wrzucając "image.zip" przeznaczony dla modemu do /cache przez "adb push" a następnie przekręcić modem. Ale mogłem tu pominąć wiele rzeczy.
Mam do podbicia 3szt Nordica do B11, więc jedną pewnie zloguję i zrzucę paczkę, a kolejne spróbuję podnieść tą metodą.

569

pawol napisał/a:

Stabilnosc na obrazie MiFi jest wzorowa. Mam uptime po 20 dni a restarty wylacznie po update robie. Takze zapominasz o modemie

to jaki model mam kupić? nordic? z play/t-mobile? allegro/olx?
i jeszcze przypomniało mi się, że chyba kiedyś był wątek o problemie z zasilaczami (restarty lub zwisy routera), ale teraz nie mogę zlokalizować tego wątku

570

Jeśli ma iść na openwrt to w sumie obojętne z jakiej dystrybucji.
A co do zasilacza , to jak zasilacz ma 1,5A 12V to wszystko jest ok ( nawet da radę na 1A).

571 (edytowany przez pawol 2022-05-16 10:08:37)

Ja bym szedł w Play bo czesto mozna dostac nówkę na gwarancji. Te nordyckie to zawsze sa z jakis zwrotow

572

I have a MF286D from Three UK and I sucessfully flashed mifi-22.03-snapshot-r19304-0e607d60ef-zte_mf286d-squashfs-sysupgrade from eko repository. Internet and Wi-Fi works great, but I would really love to have Luci instead, not only due to GUI language but also because I want to add other pakages at a later time and I'm very used to Luci on other OpenWRT routers I own.

My problem is, when I flash luci-22.03-snapshot-r19304-0e607d60ef-ipq40xx-generic-zte_mf286d-squashfs-sysupgrade I am unable to create a "4G" Wan interface. I go to Network -> Interfaces, create a new one using proto qmi and device /dev/cdc-wdm0, save and apply and I see the interface is created. However, It will not create the corresponding "4G_4" virtual interface and as such, there is no Internet connection.

What am I missing here? From previous posts on this forum I see the 4G_4 interface should be automatically be created, but in my router it won't happen. 
Thanks
Gelson

573

Show us output of:

uci show network.4G
ifstatus 4G
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-serving-system

Mifi uses the same tools as "native" openwrt, so if your connection works in mifi, it should work in openwrt/luci as well.

574

While checking output of above commands I realized MiFI wan configuration was different than the one created by Luci:

root@MiFi:~# uci show network.wan
network.wan=interface
network.wan.apn='3internet'
network.wan.device='/dev/cdc-wdm0'
network.wan.proto='qmi'
network.wan.dns='8.8.4.4 8.8.8.8'
network.wan.peerdns='0'

root@OpenWrt:~# uci show network.4G
network.4G=interface
network.4G.proto='qmi'
network.4G.device='/dev/cdc-wdm0'
network.4G.apn='3internet'
network.4G.auth='none'
network.4G.pdptype='ipv4v6'

Turns out Three won't work with pdptype='ipv4v6' which is added by Luci by default, so I had to change it to pdptype='ipv4'

Its working now. I'm still trying to find how to check for bands in use, send sms and T commands, etc. I was under the assumption eko's Luci release already included all the tools and modules for that, but looks like its not true.

Gelson

575

For luci use:

https://github.com/4IceG/luci-app-sms-tool
https://github.com/4IceG/luci-app-modemband
https://github.com/4IceG/luci-app-3ginfo-lite

My luci builds don't contain these extras.