Odp: ZTE MF286D - Openwrt
Nie, nie mam. Została w pracy.
PS. To dane z samej trasy, w miastach mam normalnie agregacje z trzech pasm.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 … 157 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie, nie mam. Została w pracy.
PS. To dane z samej trasy, w miastach mam normalnie agregacje z trzech pasm.
U mnie na OFW na karcie Plusa też agreguje 3 pasma
Masz może na drogę powrotną kartę z Orange lub TM? Ciekawe czy by zagregowal trzy pasma.
No pewnie, że agreguje 3 pasma. W TMobile PL mam to normalnie na codzień.
Wynik z Gui MiFi
MCC MNC
260 02
LAC
xxxxx (xxxx)
CellID
xxxx (xxxx)
TAC
xxxx (xxxx)
RSSI
-61 dBm
RSRP
-92 dBm
RSRQ
-13 dB
SINR
9.6 dB
Primary band
B20 (800 MHz), 10.0 MHz
PCI
307
EARFCN
6350
(S1) band
B3 (1800 MHz), 10.0 MHz
(S1) PCI
307
(S1) EARFCN
1599
(S2) band
B1 (2100 MHz), 15.0 MHz
(S2) PCI
307
(S2) EARFCN
227
Testował może już ktoś naszego przyjaciela w roli klienta wifi? Wgrałem soft Cezarego i zamierzam wymienić poczciwe ubnt loco m2 na tego zenka. Teoretycznie powinno być lepiej. Ciekawe jak ze stabilnością. W piątek wieczór będę montował. Będzie się łączył z takim badziewiem jak Sagemcom Fast5352. Odległośc około 3-4 m w linii prostej ale po drodze ze 2-4 ściany. Dam znać jak to hula. Pierwotnie chciałem kupić jakieś używane nanbeam ac na 5GHz ale skoro płyta leży nieużywana to dopóki modem umarlak nie ożyje to zobaczymy a przy okazji nowe doświadczenie ![]()
Jestem zadowolony z działania naszego przyjaciela w roli klienta. Nie mam wprawdzie porównania 5GHz z ubiquiti ale openwrt pokazuje sygnał/szum -85/108dBm. Tak jak pisałem sygnał z 3-4m ale pod drodze klika ścian. Dodatkowo zasilam go poprzez zasilacz ubiquiti 24V/0,5 i przy mf286d konwerter obniżający napięcie na 12V oraz rozdzielenie na dane i zasilanie przez co mam ograniczenie do 100Mbit ze względu na 4 żyły do danych. Nie mam tymczasowo adapterów 1Gbit. Łącze to t-mobile i umowa 300/50 i po połączeniu z tym badziewiem fast 5352 mam do servera atman 95/50 więc elegancko. Rx/Tx zestawia się na około 200 Mbit/s.Zobaczymy jak ze stabilnością. Natomiast 2,4 ma w tej lokalizacji bardzo podobne parametry jak loco m2 czyli około -60dBm z tym, że mf286d osiąga 95 gdzie loco dawało radę w porywach 70-80. Także tu też przewaga.
To tyle ciekawostek jakby kogoś interesowało. Jestem w tej lokalizacji do wtorku. Jak ktoś ma jakieś propozycje testów można pisać. W miarę majówkowego biesiadowania postaram się sprawdzić ![]()
Czy jest sens podnosić oryginalny firmware z wersji B02 do B11 przed przejściem na OpenWRT? Czy ma to jakieś znaczenie?
Czy ktoś mógłby napisać dlaczego w tym sprzęcie CPU (eth0) CPU (eth1) są domyślnie nieootagowane z odpowiednio LAN i WAN?
Bo to jest ip40xx a ono ma tak dziwnie zbudowanego switcha - ma dwa porty (zwykle jeden na wan i jeden na switch) i nic nie musi być otagowane że ruch działał.
Wondering if anyone can help me? I've got an MF289D from 3 UK and for the life of me I can't enter any commands in terminal/PuTTY etc because the window won't accept any command at all including the initial ESC, Ctrl+C or Enter so i'm stuck! I'm using a Prolific USB to serial adapter and the wires are the right way round because the terminal writes everything out perfectly while booting. Anyone any ideas at all how I might be able to resolve this issue? I've made sure that all the port settings etc are correctly entered too and the adapters have both worked on this system only 2 days ago so it's set up right. Thanks
Zastanawiasz się, czy ktoś może mi pomóc? Mam MF289D z 3 Wielkiej Brytanii i przez całe życie nie mogę wprowadzać żadnych poleceń w terminalu/PuTTY itp., ponieważ okno w ogóle nie akceptuje żadnego polecenia, w tym początkowego ESC, Ctrl + C lub Enter, więc ja utknąłem! Używam adaptera Prolific USB na port szeregowy, a przewody są prawidłowe, ponieważ terminal doskonale zapisuje wszystko podczas uruchamiania. Czy ktoś ma jakieś pomysły, jak mogę rozwiązać ten problem? Upewniłem się, że wszystkie ustawienia portów itp. są również poprawnie wprowadzone, a adaptery działały w tym systemie zaledwie 2 dni temu, więc wszystko jest poprawnie skonfigurowane. Dzięki
Try other adapter (like cp2102), with voltage 3.3V, not 5V.
Bo to jest ip40xx a ono ma tak dziwnie zbudowanego switcha - ma dwa porty (zwykle jeden na wan i jeden na switch) i nic nie musi być otagowane że ruch działał.
Ok to teraz jakbym chciał np. wyodrębnić np port 1 na inna podsieć to jak to zrobić?
I tu może być problem bo generalnie ipq40xx ma problemy z vlanami. Pomijając tą kwestię to tak samo jak dla innych platform bez DSA.
Try other adapter (like cp2102), with voltage 3.3V, not 5V.
I will try and order one. I have a Raspberry pi W v2 if that can maybe put in to serial mode to go that way, do you know if that's possible and maybe a link to a guide I can follow to achieve this? Thanks
Postaram się zamówić. Mam Raspberry pi W v2, jeśli można go przełączyć w tryb szeregowy, aby przejść w ten sposób, czy wiesz, czy to możliwe, i może link do przewodnika, który mogę wykonać, aby to osiągnąć? Dzięki
See https://elinux.org/RPi_Serial_Connection
Cezary napisał/a:Bo to jest ip40xx a ono ma tak dziwnie zbudowanego switcha - ma dwa porty (zwykle jeden na wan i jeden na switch) i nic nie musi być otagowane że ruch działał.
Ok to teraz jakbym chciał np. wyodrębnić np port 1 na inna podsieć to jak to zrobić?
Tak długo jak przepchasz go VLANem przez eth0 i nie będzie to port WAN, to powinno chodzić. Tylko że LuCI nie pozwoli zatwierdzić konfiguracji przez ten konflikt z eth0 i eth1.
Przeportowałem DSA na to urządzenie i "mi działa", ale DSA na ath79 i ipq40xx jest w mocnych powijakach.
Kupiłem konwerter USB-UART CP2102 ale po podłączeniu do komputera nie jest wykrywany przez system (jedynie świeci się czerwona dioda). Sprawdziłem na kilku różnych maszynach (różne systemy - od Win 8 do Win 11) i jest ten sam efekt. Mam uwalony konwerter?
Możliwe że tak.
A pod win instalowałeś sterowniki ?
Nie zawsze wykrywa.
Sterowniki nic nie dają, bo system w ogóle nie widzi, że cokolwiek zostało podłączone (nie ma nawet tego systemowego dźwięku przy podłączaniu sprzętu pod USB). Mimo wszystko dla pewności próbowałem dodać do systemu sterowniki, ale nic to nie wniosło (ponieważ system dalej nie wie, że coś jest podłączane). Będę reklamował ten konwerter (kupiłem go na znanym portalu aukcyjnym).
Ja to bym jeszcze ten kable usb sprawdził/zmienił, podłączył konwerter bezpośrednio do portu usb.
Linux też by był dobry do weryfikacji.
Podłączałem przez kilka różnych kabli, a nawet przez hub USB. Bezpośrednio do portu nie podpinałem. Konwerter kosztował 10 zł, więc raczej nie ma sensu dłużej się z tym bawić.
Kupiłem konwerter USB-UART CP2102 ale po podłączeniu do komputera nie jest wykrywany przez system (jedynie świeci się czerwona dioda). Sprawdziłem na kilku różnych maszynach (różne systemy - od Win 8 do Win 11) i jest ten sam efekt. Mam uwalony konwerter?
I've just brought a similar adapter and plugged it in to my Windows 10 system and it shows the exact same red LED as yours but in device manager it shows up as Silicon Labs CP210x USB to UART bridge and made the device connected sound fine. I'd maybe try it in a completely different PC that has Windows installed fully and not part of a VM at all.
I'll be starting my flashing journey tomorrow now I have the adapter so any luck I should be up and running soon!
Właśnie przyniosłem podobny adapter i podłączyłem go do mojego systemu Windows 10 i pokazuje dokładnie taką samą czerwoną diodę jak twój, ale w menedżerze urządzeń pokazuje się jako mostek Silicon Labs CP210x USB do UART i sprawił, że urządzenie podłączone brzmiało dobrze. Może wypróbowałbym to na zupełnie innym komputerze, na którym jest w pełni zainstalowany system Windows i w ogóle nie jest częścią maszyny wirtualnej.
Jutro zacznę swoją flashową podróż, teraz mam adapter, więc jeśli mam szczęście, niedługo będę gotowy!
I've just received a new adapter and it's working fine (operating system is detecting it correctly). The previous one was defective for sure.
Podczas bootowania (jeszcze na oryginalnym sofcie) na szeregowej konsoli mam tak:
17:50:46 UP>>[update_control.c:2684]modem_detect_Func_attest enter
Archive: /etc_rw/fota/image.zip
inflating: cpe_postprocessing.sh
inflating: delta.package
unzip: unexpected end of file
unzip: inflate error
unzip: can't open /cache/image.zip[.zip]Dodam, że kilka dni temu podniosłem firmware z B02 (Nordic) do B11 (Nordic). Czyżby coś poszło nie tak?
Edit: Jeszcze wcześniej (na samym początku mam):
smem ram ptable found: ver: 1 len: 3
DRAM: 256 MiB
machid : 0x8010001
NAND: ID = 302012c
Vendor = 2c
Device = 1
ONFI device found
SF: Detected GD25Q16 with page size 4 KiB, total 2 MiB
ipq_spi: page_size: 0x100, sector_size: 0x1000, size: 0x200000
130 MiB
*** Warning - bad CRC, using default environmentMartwić się tym?
W najnowszym obrazie MiFi MF286D po właczeniu "ustawienia - port WAN dołączony do sieci lokalnej" pojawiają się bliżej niezrozumiałe ikony portów w "status - sieć lokalna".
@piter
zrób:
rm /etc_rw/fota/image.zip
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 … 157 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc