Odp: Jak wgrać OpenWrt oraz DD-WRT do Easybox 802 i 803A?
I tak był chyba w jeden wersji, więc obojętnie skąd.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jak wgrać OpenWrt oraz DD-WRT do Easybox 802 i 803A?
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
I tak był chyba w jeden wersji, więc obojętnie skąd.
Witam
Chyba muszę do tablicy wywołać @Zuzię
Próbuję wgrać boot loadera
ROM VER: 1.0.3
CFG 04
Read EEPROMX
X
UART
Tutaj jak wcisnę Enter to dalej ląduje się oryginalny soft.
Ponadto wg instrukcji ze strony https://oldwiki.archive.openwrt.org/toh … rv752dpw22
First you have to enter the "Administrator Mode" in DANUBE Boot.
plug in USB2serial adapter
screen /dev/ttyUSB0 115200
power on the device
hurry press 3x space bar
type an exclamation mark (!) to enter the administration mode
# time ./brntool.py --read=ARV752DPW22_orig.dump --addr=0xB0000000 --verbose --size=0x800000
Waiting for a prompt... Ok.
.............................. [abbreviated version, you will see **many** more dots and hopefully no exclamation marks]
real 61m27.738s
user 1m18.327s
sys 0m47.164s
Niestety ale skrypt pokazuje błędy.
Czy jest jakaś inna możliwość zgrania backupu przed wgraniem nowego boot loadera.
Witam
Ktoś mi podpowie jak zatrzymać start routera w tym momencie
CFG 04
Read EEPROMX
X
UART
Naciśniecie "ENTER" zaraz po włączeniu przechodzi od razu do uruchamiania oprogramowania, mogę zatrzymać start wciskając tylko 3x spację.
Pozdrawiam
Właśnie tak masz zrobić - nacisnąć trzy razy spację, ma się pojawić [DANUBE Boot] i wcisnąć wykrzyknik. Nie będzie tu linii poleceń jak w uboocie czy innym bootloaderze.
OK
W opisie było właśnie brak tej informacji.
Pozdrawiam
OK
W opisie było właśnie brak tej informacji.
Pozdrawiam
Jak brak? Sam to nawet zacytowałeś w poście 117, dokładnie to jest napisane, dokładnie to jest pokazane na wiki.
Nie wiem gdzie robię błąd
zgodnie z (postem 29tego wątku )
Startuje router
CFG 04
Read EEPROMX
X
UART
Wprowadzam w tryb administratora i wychodzę ze screen-a poleceniem ctrl-a k y
z drugiej konsoli odpalam wysłanie pliku do routera
cat openwrt-lantiq-arv752dpw22_ram-u-boot.asc > /dev/ttyUSB0
po ponownym odpaleniu screen-a nie uruchami mi się u-boot.
Wszystko robie poprzez sudo
Pozdrawiam
Witam
Po nie równej walce udało mi się wrzucić Gargoyle
BusyBox v1.30.1 () built-in shell (ash)
------------------------------------------------------------------
| _____ _ |
| | __ \ | | |
| | | \/ __ _ _ __ __ _ ___ _ _| | ___ |
| | | __ / _` | '__/ _` |/ _ \| | | | |/ _ \ |
| | |_\ \ (_| | | | (_| | (_) | |_| | | __/ |
| \____/\__,_|_| \__, |\___/ \__, |_|\___| |
| __/ | __/ | |
| |___/ |___/ |
| |
|----------------------------------------------------------------|
| Gargoyle version 1.13.X | OpenWrt 19.07 branch |
| Gargoyle revision | OpenWrt commit cc0b704 |
| Built May 17, 2021 | Target lantiq/custom |
------------------------------------------------------------------
| Machine: Arcor 803 |
| Uptime: 0d, 00:04:03 |
| Load: 0.73 0.86 0.39 |
| Flash: total: 512KB, free: 252KB, used: 51% |
| Memory: total: 57.3MB, free: 39.0MB, used: 31% |
| Leases: 1 |
| lan: static, 192.168.1.1 |
| wan: dhcp, ? |
| wan6: dhcpv6, ? |
| 3g: 3g, ? |
-----------------------------------------------------------------
Pozdrawiam
Witam
Czy znajdę gdzieś pakiety do uruchomienia z GUI OpenVPN pod EasyBoxa 803A (w repozytorium brak po wydaniu polecenia opkg update)
openvpn-gargoyle-openssl
plugin-gargoyle-openvpn
Czy klienta z poziomu shell-a uruchomię tylko.
Pozdrawiam
Skąd masz obraz? Bo musi być z repo tego kto to kompilował.
To jest od @Zuza 1.13.X (Built 20210517-1931 git@).
A jej repo nie działa
Downloading http://zuza.webd.pro/testing/gargoyle/r … ackages.gz
*** Failed to download the package list from http://zuza.webd.pro/testing/gargoyle/r … ackages.gz
Downloading http://zuza.webd.pro/testing/gargoyle/r … ackages.gz
*** Failed to download the package list from http://zuza.webd.pro/testing/gargoyle/r … ackages.gz
plugin to tylko skrypty, ale bazuje na openvpn i kmod-tun który musi być z tej kompilacji, inaczej nie będzie działać. Jak nie ma to nie ma.
OK
Uruchomię ręcznie
Pozdrawiam
witam
rozpocząłem również póki co nierówną walkę z moim EASY802 udało się wgrać UBOOT niestety nie potwierdziłem Y po jego wgraniu (nie wiedziałem kiedy to zrobić) i teraz nie mogę wgrać reszty oprogramowania
aktualnie po odpaleniu w konsoli mam taki odczytROM VER: 1.0.3
CFG 01
Read�
CFG 01
Read EEPROMX
XU-Boot 2010.03 (May 11 2012 - 02:54:15)
Board: ARV4518PW
SoC: Danube/Twinpass/Vinax-VE V1.3, DDR Speed 166 MHz, CPU Speed 333 MHz
DRAM: 64 MB
Flash: 8 MB
*** Warning - bad CRC, using default environmentNet:
searching for rtl8306 switch ... found
lq_cpe_eth
Hit any key to stop autoboot: 0
Wrong Image Format for bootm command
ERROR: can't get kernel image!
ARV4518 =>
Mam taki sam efekt po podłączeniu komputera przez interfejs szeregowy, przy wykorzystaniu programu Putty. W odpowiedzi Zuzi (87) mowa jest, żeby wgrać z drugiej konsoli odpowiednie oprogramowanie i w tym rzecz o jaką drugą konsolę chodzi, czy kolejny program w Windowsie, którym można wgrać odpowiedni plik programowy jak w przykładzie strona 87. Chętnie widziałbym OpenWrt 18.08, ale na początek może być LEDE, bo mój EasyBox 802 nie daje możliwości uruchomienia się a stało się to po wgraniu oryginalnego firmware'u. Do tego momentu wgrywałem różne wersje oprogramowań celem sprawdzenia i nie było z tym większych problemów, jakoś zawsze z nich wychodziłem. Teraz świecą wszystkie LED-y a failsafe równiez nie działa.
Uruchom po prostu następny terminal na tym samym porcie szeregowym. Pod linuksem jakoś to sprawniej się robi niż pod windowsem.
Ja używalem teraterm pod windows-em i poszło bez problemu.
Ja używalem teraterm pod windows-em i poszło bez problemu.
Podaj mi jakie ustawienia powinny być w tym terminalu i czy skorzystałeś z opcji ściągania pliku ze strony Zuzi, czy też podałeś bezpośrednio ścieżkę do pliku na swoim PC wcześniej ściągniętego. Kiepsko jestem zorientowany przy transferze plików.
Jutro z rana poszukam jak to robiłem, ma zrzuconą instrukcję do pliku ale w pracy. Pliki ściągałem na dysk lokalny, ale też musi być odpowiednią wersja.
Ja mam w spadku 803 z Gargoyle zainstalowanym.
Ten Twój program jest bardzo dobry. Intuicyjnie go ustawiłem do momentu startu bootloadera i napisu ARV4518, potem zgodnie z instrukcją dałem komendę loady 0x80500000 a następnie opcję Transfer Ymodem Send i ścieżkę do pliku z softem OpenWRT wersja 18.08 z Chomika Zuzi i ładnie załadował się a potem komendy jak w Twoim przypadku kopiowanie do pamięci flash i już wszystko pracuje jak na początku. Teraz już można wgrywać różne softy dla sprawdzenia jak to dotychczas robiłem.
Dzięki za pomoc. Kolejne doświadczenia.
Ok, to się cieszę.
Pozdrawiam
Mam jeszcze takie pytanie a mianowicie po wgraniu wersji 18.08 OpenWRT dość mocno rozbudowanej i w polskiej wersji ze strony Zuzi, która ma ustawione IP na 192.168.1.1 zmieniłem sieć na 192.168.2.1, aby nie mieć kolizji z aktualnie posiadaną. Okazuje się, że nie mogę wejść na panel konfiguracyjny poprzez przegladarkę. Natomiast jak po LAN-ie przez SSH nie ma z tym problemu i widać, że sieć została zmieniona na ...2.1. Wgrałem czyste OpenWRT w wersji 21.02.3 i takiego problemu nie mam. W czym może być problem? Robiłem również próby z Gargoylem lub Chaos Calmer i nie było z tym problemu.
Wyczyść cache przeglądarki?
Robiłem próby na dwóch innych komputerach i z takim samym efektem.
Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie odnośnie funkcjonowania softu Chaos Calmer 15.05.1 a konkretnie problemu ze skanowaniem sieci WiFi a właściwie jego brakiem o czym pisała Zuzia na swoim Chomiku, ale niestety nie znam przyczyny takiego działania.
To stary soft i nie jest dawno rozwijany, więc nie masz się nad czym zastanawiać - wgrywaj nowy.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jak wgrać OpenWrt oraz DD-WRT do Easybox 802 i 803A?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc