1

Temat: OPENWRT - dwa routery, dwie sieci, jeden internet

HI

Walczę od dwóch dni, ale chyba coś robię źle. Proszę o pomoc

Dwa routery Netgear z OPENWRT.
Router1 (OWRT 15) ma dostęp do internetu via pppoe. Sieć lan 192.168.101.0, serwer DHCP
Router2 (OWRT 22) powinien otrzymać internet z Router1 (po WAN lub LAN,m wszystko jedno). Sieć 192.168.99.0, serwer DHCP

Router1:
config interface 'lan'
    option device 'br-lan'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.101.1'
    option netmask '255.255.255.0'
    option ip6assign '60'
    option dns '8.8.8.8 8.8.4.4'

config interface 'wan'
    option device 'eth0.2'
    option proto 'dhcp'
    option proto 'pppoe'
    option username 'XXX'
    option password 'YYY'

Router2:
config interface 'lan'
    option device 'br-lan'
    option proto 'static'
    option ipaddr '192.168.99.1/24'
    option ip6assign '60'
    option dns '8.8.8.8 8.8.4.4'

Jak skonfigurować Router2 aby nadal (tak jak potrzebuję) tworzył własna niezależną sieć, otrzymując dostęp do internetu z Router1.

DuDuS

2

Odp: OPENWRT - dwa routery, dwie sieci, jeden internet

Tak po prostu podłącz go kablem z lan router 1 do wan router2. Router2 powinien otrzymać adres z dhcp z router1 i działać jak zwykły router.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

HI

Na Router2 WAN ustawiam AutoDHCP, w informacjach mam że jest połączony i ma internet, ale komp podłączony do Router2 nie ma internetu. Sprawdzam też w diagnostyce Router2 ping do openwrt.org, i nie odnajduje hosta.

Wiem że tak powinno działać, ale niestety nie działa. Nie wiem o co chodzi. Może trzeba jeszcze jakieś reguły przekierowań czy forardingu zrobić?

DuDuS

4

Nie. Za to pokaż wyniki poleceń z drugiego routera, jak jest podłączony kablem do pierwszego:

ifstatus wan
route -n
ifconfig -a
ping 8.8.8.8
ping google.com

5

HI

Zresetowałem Router2, skonfiguruję jeszcze raz i dam znać. Może jakiegoś "babola" wstawiłwm przy konfiguracji.

DuDuS

6

Nic nie konfiguruj. Podłącz i ma działać, domyślnie tak ma robić.

7

HI

No tak, ale ja jednak muszę skonfigurować ten router zgodnie z moimi potrzebami. Zmiana sieci lokalnej, vpn, itd. Tak czy siak po resecie wszystko zadziałało. Teraz będę sobie powoli jeszcze raz wszystko konfigurował i zobaczę gdzie popełniam błąd.

Dzięki Cezary za pomoc. :-)

DuDuS

8

HI

Problem powstaje po zmianie adresu MAC dla WAN na Router2. Musze go zmienić gdyż ostatecznie router będzie dostawał internet pppeo (a tam mam przypisanie u operatora na konkretny MAC: a2:06:fa:1e:61:83). Tylko chwilowo do konfiguracji potrzebuję do niego wziąć internet z Router1. Oryginalny wpis z network Router2 (internet działa):

config device
    option name 'eth0.2'
    option macaddr 'a0:63:91:7d:2c:fc'

Po zmianie na potrzebny MAC (internet nie działa):

config device
    option name 'eth0.2'
    option macaddr 'a2:06:fa:1e:61:83'

W czym problem? Nic innego nie zmieniam teraz w domyślnej konfiguracji OpenVRT po resecie (czyli lan mam 192.168.1.0)

DuDuS

9

Więc teraz nie zmieniaj adresu a ustaw przed samym podłączeniem sprzętu.

Może ten adres powtarza ci się też na router1?

10

HI

Dokładnie tak!!! Ja po prostu przygotowuje identyczny router (Router2) z nowym OpenWRT na podmiankę starego (Router1) i zupełnie bezmyślnie dałem mu na WAN identyczny MAC jak ma stary. To oczywiście prowadzi do konfliktu.

Reasumując, tymczasowo należy zostawić stary oryginalny stary MAC, przygotować router i tuz przed podmianka zmienić MAC na nowy i skonfigurować prawidłowo WAN na pppoe.

Moja głupota!!! Dziękuję serdecznie Cezary za pomoc. :-)

DuDuS

11

Witam,
Podłączone dwa routery. Od pierwszego (Huawei B715s od Play) z portu LAN1 do portu WAN WDR4300 i z portu LAN2 do PC. Internet w kompie "obecny". Internet tez jest "obecny" w WDR4300 (podłączony TV, konsola, tuner SAT - co ma działać w sieci, działa).
Problem jest innego rodzaju. Nie mogę z komputera poprzez router Huawei połączyć się z routerem WDR4300, nie wyświetla się nawet setup routera. Także po bezpośrednim podłączeniu (kablem LAN) PC z WDR4300 (czy to port WAN czy LAN) nie wyświetla się setup.
Na WDR stoi Gargoyle 1.11.0.4
https://zapodaj.net/427f7d8787a8c.png.html
https://zapodaj.net/bcec19fc27f49.png.html

12

Włącz "zdalny dostęp", inaczej masz firewall na wanie zablokowany. I oczywiście dostajesz się przez ip który ma na wanie.

13

Dziękuję. Oczywiście działa.
Jeszcze jedno pytanko.
Jak teraz z komputera w sieci 192.168.1.1 "dostać" się do tunera SAT w sieci 192.168.2.1
Tuner na "sztywno" ma ustawione IP 192.168.2.105

14

Jeżeli pod pojęciem "dostać się" rozumiesz odwołanie się do jakiegoś www które daje tuner to przez przekierowanie portów: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … nykomputer i oczywiście podajesz adres routera a nie tunera. Pamiętaj że router może już mieć luci na portach 80 i 443 więc musisz zmienić numerację portów albo na routerze albo przekierować inne porty na tuner.