Temat: Slice - odtwarzacz multimedialny na RPi CM1
Długi weekend majówkowy to takie trochę nicnierobienie (no, poza objadaniem się), więc przy okazji porządkuję trochę swoje pudła. Już dość dawno dostałem od jednego z użytkowników tego forum (dziękuję!) sprzęt który został nazwany "Slice". Projekt został zapoczątkowany na kickstarterze i jest jednym z nielicznych który został doprowadzony do końca.
Sam sprzęt jest po prostu płytką bazową do modułu CM1 od RPi (w tamtych czasach właśnie taki był dostępny), zawiera 1 port ethernet 100Mbps, trzy porty USB 2.0, port mikrousb do dostępu do wbudowanego nośnika, port hdmi oraz dużą ilość diod RGB. W środku znajdziemy jeszcze zegar czasu rzeczywistego RTC, odbiornik do pilota oraz miejsce na dysk 2.5" (pod płytką - niestety podłączany przez mostek sata<>USB). Pierwotnie służył jako odtwarzacz multimedialny i była nawet na niego specjalna wersja KODI. Nadal jest, ale niestety wydajność pierwszej wersji RPI nie powala i pozwala na odtwarzanie materiałów co najwyżej 720p. Wiem że można bez problemu zmienić moduł na CM3, ale nie mam takiego w swoich pudłach, więc bawię się tym co mam.
Ponieważ to jest Raspberry Pi, to... może OpenWrt? Instalacja jest opisana na stronach projektu i nie stanowi niczego nadzwyczajnego - kompilujemy sobie rpiboot, uruchamiamy, podłączamy go pod USB, po chwili mamy dostęp do wbudowanej pamięci eMMC i można nagrać już na dysk odpowiedni obraz. Niestety - nie uruchomi się. Należy jeszcze do katalogu boot dodać odpowiedni dt-blob.bin żeby odpowiednio zainicjować zegary i można jeszcze uruchomić gparted żeby powiększyć nośnik na cały dysk. Reboot i jest działający OpenWrt. Nie działają customowe rzeczy jak LEDy RGB, zegar RTC czy audio, ale sam moduł działa, sieć ethernet działa, usb też.
Mam więc działający sprzęt z jednordzeniowym procesorem 700MHz, 512MB pamięci ram oraz dodatkowym dyskiem 500GB (akurat taki miałem pod ręką). Co na tym można zrobić?
- dodając modem USB i mamy router komórkowy
- dodając dodatkową kartę na USB oraz kartę Wifi na USB można z tego zrobić normalny router
- to jest RPi, więc można uruchomić np. dockera. Ale to jest niestety ARMv6 więc nie ma za wiele gotowych obrazów, prawie wszystko jest ARMv7, więc nie wiele można zrobić
- za to doskonale chodzi Aria2c, więc można zrobić sobie np. automat to pobierania plików
- można wykorzystać to jako NAS, choć mamy tu tylko sieć 100Mbps.
- można wykorzystać urządzenie do NAS do robienia backupów z USB lub przez sieć, ale znów ogranicza nas ethernt
Ktoś ma jakieś pomysły do czego to można jeszcze wykorzystać?