1

Temat: Slice - odtwarzacz multimedialny na RPi CM1

Długi weekend majówkowy to takie trochę nicnierobienie (no, poza objadaniem się), więc przy okazji porządkuję trochę swoje pudła. Już dość dawno dostałem od jednego z użytkowników tego forum (dziękuję!) sprzęt który został nazwany "Slice". Projekt został zapoczątkowany na kickstarterze i jest jednym z nielicznych który został doprowadzony do końca.

https://ksr-ugc.imgix.net/assets/002/539/464/5b7fb17ee596b21748afa5a836eb6f2e_original.png?ixlib=rb-4.0.2&w=680&fit=max&v=1409912346&gif-q=50&lossless=true&s=aede3a5a4d27499cee9e1e603944dd5e

Sam sprzęt jest po prostu płytką bazową do modułu CM1 od RPi (w tamtych czasach właśnie taki był dostępny), zawiera 1 port ethernet 100Mbps, trzy porty USB 2.0, port mikrousb do dostępu do wbudowanego nośnika, port hdmi oraz dużą ilość diod RGB. W środku znajdziemy jeszcze zegar czasu rzeczywistego RTC, odbiornik do pilota oraz miejsce na dysk 2.5" (pod płytką - niestety podłączany przez mostek sata<>USB). Pierwotnie służył jako odtwarzacz multimedialny i była nawet na niego specjalna wersja KODI. Nadal jest, ale niestety wydajność pierwszej wersji RPI nie powala i pozwala na odtwarzanie materiałów co najwyżej 720p. Wiem że można bez problemu zmienić moduł na CM3, ale nie mam takiego w swoich pudłach, więc bawię się tym co mam.

https://ksr-ugc.imgix.net/assets/002/395/751/c27e202cff49ad054ebfc38ab8035af4_original.jpg?ixlib=rb-4.0.2&amp;w=680&amp;fit=max&amp;v=1407343762&amp;gif-q=50&amp;q=92&amp;s=d2f90b85d91b23e2bff6c14b98149ccd

Ponieważ to jest Raspberry Pi, to... może OpenWrt? Instalacja jest opisana na stronach projektu i nie stanowi niczego nadzwyczajnego - kompilujemy sobie rpiboot, uruchamiamy, podłączamy go pod USB, po chwili mamy dostęp do wbudowanej pamięci eMMC i można nagrać już na dysk odpowiedni obraz. Niestety - nie uruchomi się. Należy jeszcze do katalogu boot dodać odpowiedni dt-blob.bin żeby odpowiednio zainicjować zegary i można jeszcze uruchomić gparted żeby powiększyć nośnik na cały dysk. Reboot i jest działający OpenWrt. Nie działają customowe rzeczy jak LEDy RGB, zegar RTC czy audio, ale sam moduł działa, sieć ethernet działa, usb też.

Mam więc działający sprzęt z jednordzeniowym procesorem 700MHz, 512MB pamięci ram oraz dodatkowym dyskiem 500GB (akurat taki miałem pod ręką). Co na tym można zrobić?
- dodając modem USB i mamy router komórkowy
- dodając dodatkową kartę na USB oraz kartę Wifi na USB można z tego zrobić normalny router
- to jest RPi, więc można uruchomić np. dockera. Ale to jest niestety ARMv6 więc nie ma za wiele gotowych obrazów, prawie wszystko jest ARMv7, więc nie wiele można zrobić
- za to doskonale chodzi Aria2c, więc można zrobić sobie np. automat to pobierania plików
- można wykorzystać to jako NAS, choć mamy tu tylko sieć 100Mbps.
- można wykorzystać urządzenie do NAS do robienia backupów z USB lub przez sieć, ale znów ogranicza nas ethernt

Ktoś ma jakieś pomysły do czego to można jeszcze wykorzystać?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2 (edytowany przez Królik 2022-05-03 16:13:10)

Odp: Slice - odtwarzacz multimedialny na RPi CM1

- Print server
- Można się z pakietami "video" pobawić, jeśli jest wsparcie dla hdmi. Może jakiś wyświetlacz informacyjny?
- Serwer logów
- dodając wsparcie dla ledow można zrobić wskaźnik jakiegoś parametru
- honey pot?
- jeśli jest otg, to źródło obrazów do bootowania usb, no i z pxe też można.

EDIT:
- dokładając dongla, można zrobić Bluetooth tracker

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

3

- kamerka usb  + motion  = serwer monitoringu
- ftp
-samba
- minidlna 
- jakiś  serwer multimediów ( plex , kodi  itp )
- mosquitto  serwer  - jakiś  centralny hub do  sterowania automatyka domową 
- być może jakiś projekt z RTL-SDR 
- Bluetooth + radio internetowe  = odbieramy z neta i wysyłamy do soundbar  cos jak z telefonu
- kiedys był taki projekt ramka cyfrowa - jezeli dało by sie uruchomić hdmi - wtedy podłaczamy jakis monitor  , robimy fote > wysyłamy na serwer a tam jest od razu prezentowany na monitor  ( urzadzenie jest małe  wiec mozna by je schować za wyswietlaczem  który mozna  wsadzic do  jakies  ramy z obrazu  )   - kiedys  myslalem o taki projekcie ze starego netbuka ale sie za to nie zabrałem smile

4 (edytowany przez wisipior 2022-05-07 12:16:21)

Konkretniej to są już paczki takie jak:
- rtorrent (ustawić w trybie SGCI a potem zdalnie klient www rutorrent)
- gerbera (serwer uPnp - nawet ma transkodowanie przez ffmpeg)

Na serwer plików w dzisiejszych czasach to trochę za słabe - 10MB/s to nie jest kopiowanie. Z praktyki zaś router i wolny serwer plików w jednym bywa dramatem. Lepiej jest gdy nagłe zerwanie łącza nie przerywa backupu. Co innego gdyby zrobić z tego backupowe łącze z modemem usb.

Pozatym:
- sonarr do ściągania seriali
- radarr do filmów
- lidarr do muzyki