Temat: Problem wewnątrz sieci LAN

Witam, sprawa dla specjalistów może być głupia a ale męczę się z takim problemem i nie wiem już co może być nie tak i gdzie to sprawdzić i co poprawic,
Sprawa dotyczy urządzeń które pracują całkowicie offline wewnątrz sieci LAN (do LAN routera mam dostęp po VPN wireguard) w routerze cały LAN ma ustawiony stałe adresy na DHCP dzierżawa na 7h Urządzenia z którymi jest problem są w sieci wifi 2.4
Problem jest następujący, bramka 433 (140.145.0.21) odbiera od przycisku sygnał włącz wysyła komendę pod adres LAN 140.145.0.19 i w czym może być problem nieraz bramka oddaje komendę błąd wysyłki lub też wyślę ale jest dość spore opóźnienie, każde urządzenie ma interfejs web jak próbuję się do tego interfejsu dostać nie działa próbuję drugi raz działa tak jakby gdzieś był problem wewnątrz LAN

2

Odp: Problem wewnątrz sieci LAN

Więc gdzie masz problem wewnątrz sieci? Posprawdzaj wszystko po prostu, nie napisałeś co tam masz w lanie więc sam musisz się sobie wszystko przejrzeć. Router nie ma w taki przypadku wpływu co się dzieje poza jego switchem lanowym i nie kontroluje tego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Rozumie czyli switch LAN byłby w tym przypadku w porządku a problem leży w urządzeniach czy ewentualnie gdzieś na switch włącz ona jest jakaś opcja która powoduje opóźnienia, jeszcze takie pytanie dzierżawy dhcp stałe jaki czas jest najbardziej odpowiedni odnawiania dzierżawy

4

Nie ma czegoś takiego jak "optymalny". Niektóry ustawiają krótki, 30 minut czy godzina, inni mają 24h. Wszystko zależy od specyfiki sieci i co chcesz osiągnąć.

5

Rozumiem chcę osiągnąć to aby urządzenia w sieci LAN jest to automatyka domowa komunikowały się błyskawicznie

6

To zastanów się czy im nie przypisać adresów na stałe przez static dhcp.

7

Automatyka domowa ma już przypisane stałe adresy na dhcp jednak zrobię im dzierżawę na 365 dni nie limitowaną nie wiem jak ustawić, natomiast też nie wiem czy nie jest to problem ale na urządzeniach automatyki domowej mam poustawiane stałe adresy spróbuję ustawić na dhcp

8

Packet capture prawde ci powie.
IMHO problem z samymi urzadzeniami, moze przechodza w jakies uspienie na LAN ?
Chyba, ze 140.145.0.19 ma jakies logi, ktore mozna przejrzec

9

Packet capture ceikawa sprawa zainteresuje sie tym, na razie ustawiłem na urządzeniach dhcp oraz ustawiłem w routerze na czas dzierżawy infinite i jest w porządku

10

aktualizacja tematu.
wszystko przebiegało bezbłędnie do czasu kiedy podłączyłem laptopa połączyłem sie z wifi w tym przypadku 5ghz, naciskam włącznik światła zareagował po dużym opóźnieniu drugi nie odpowiedział dopiero po 3 próbie, szybko sprawdziłem logi to mi sie nie podoba:

[48388.690058] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan1: link becomes ready
[48388.703335] br-lan: port 6(wlan1) entered blocking state
[48388.714057] br-lan: port 6(wlan1) entered forwarding state
[75304.807500] device wlan0 left promiscuous mode
[75304.816659] br-lan: port 5(wlan0) entered disabled state
[75306.742624] br-lan: port 5(wlan0) entered blocking state
[75306.753373] br-lan: port 5(wlan0) entered disabled state
[75306.764755] device wlan0 entered promiscuous mode
[75307.143332] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): wlan0: link becomes ready
[75307.156408] br-lan: port 5(wlan0) entered blocking state
[75307.167074] br-lan: port 5(wlan0) entered forwarding state