51

Odp: konfiguracja routerów ( tworzenie mostu )

w sumie to nic nie robił bo dostałem info że u nich wszyscy mają adresy publiczne . Wpisałem więc ten adres i tak niby się połączył bo pokazuje mi 3 dyski które mam podpięte pod router ale niestety nie rozwija mi już folderów tak jak by były puste hmm

52

Dysk jest nadal zamontowany?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53 (edytowany przez artpaw 2022-04-20 14:27:28)

no oczywiście i w sieci domowej normalnie widoczny ale na zewnątrz tak jak napisałem tylko widoczne nazwy dysków i to wszystko

150 Here comes the directory listing.
Ściąganie
Czekam na serwer...
226 Directory send OK.
CWD PS3
250 Directory successfully changed.
PWD
257 ""
CWD PS3
550 Failed to change directory.
CWD sieciowy1
CWD sieciowy2

nie wiem może na nowo z konfigurować router ?

54

Sprawdź jeszcze raz czy w sieci domowej widzisz ten ftp i jesteś w stanie wejść do katalogu PS3.

55

jeśli dobrze to robię to efekt mam ten sam czyli łączy ale widzi też tylko dyski ale zawartości już nie . Widzę je tylko poprzez mapowanie dysków

56

zaloguj się przez ssh do routera i pokaz wynik polecenia

mount

57

przepraszam za zwłokę w odpowiedzi ale wysiadł mi klawisz "a" w klawiaturze i powoduje zwarcie przez co nie mogę nic zrobić . Jak przygotuje jakiegoś w zastępstwie choć miałem problem z połączeniem ssh ( nie przyjmowało mi hasła )

58

nie mam pojęcia czemu ale nie mogę połączyć się z routerem przez ssh .
https://prnt.sc/4bkrOM9NjXVe

59

root@Gargoyle:~# mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime,size=30824k)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/mtdblock3 on /overlay type jffs2 (rw,noatime)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
tmpfs on /tmp/share_home/arti/PS3\040(deleted) type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime,size=30824k)
/dev/sda1 on /tmp/usb_mount/78F6805AF6801A90 type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sda2 on /tmp/usb_mount/4E900B04900AF1EF type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdb1 on /tmp/usb_mount/D28ABA038AB9E45F type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdb1 on /tmp/share_home/anonymous/PS3 type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
nfsd on /proc/fs/nfsd type nfsd (rw,relatime)
/dev/sdd1 on /tmp/usb_mount/78F6805AF6801A90 type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdd2 on /tmp/usb_mount/4E900B04900AF1EF type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)

60

Masz jakieś dziwne znaczki w nazwie zasobu: PS3\040(deleted)  weź to sobie popraw. I jakoś nie widzę żebyś miał zamontowany zasoby o nazwie sieciowy2 i sieciowy1.

61

dziś już żonka zaczęła wieczór filmowy więc jutro od rana zrobię nowy konfig routera i jeszcze raz wstawię wynik z komendy mount .

tak widzi lapek dyski sieciowe

https://prnt.sc/MuS2q151-Km3

więc są wpięte na pewno i mogę się  nimi łączyć po sieci lokalnej po kablu jak i  telefonu po wi-fi

62

Ale dla ftpa nie ma. Dla niego montowane są specjalnie zasoby a tego nie masz. Jeżeli dyski są na ntfs to to jest przyczyną, bo ntfs nie lubi takiej zabawy i wtedy przeformatuj sobie partycje na ext4.

63

uuuu to tego nie wiedziałem  a na ntfs są na pewno wszystkie

64

czyli i tak lipa bo format do ext4 spowoduje że windows i tak ich nie zobaczy tak ? Myślałem  że jak udostępnię dyski to będę je widział wszędzie nie zależnie od systemu hmm

65

artpaw napisał/a:

czyli i tak lipa bo format do ext4 spowoduje że windows i tak ich nie zobaczy tak ? Myślałem  że jak udostępnię dyski to będę je widział wszędzie nie zależnie od systemu hmm

Co do drugiej części wypowiedzi to... dobrze myślałeś, ponieważ poprawnie udostępnione dyski są widoczne na każdym kliencie który umie czytać odpowiedni protokół sieciowy.
Klient nie musi znać ext4. To musi znać router, który zajmie się odczytem i zapisem na dysk.

A niestety serwer ftp jest tak napisany, jak opisuje poradnik ftp którego nie przeczytałeś smile :

"...Należy pamiętać że niektóre systemy plików nie obsługują uprawnień (vfat, ntfs), więc może być problem z właściwym przypisaniem praw dostępu...
...Z powodu przyjętego rozwiązania systemu bezpieczeństwa w vsftpd użytkownik na którego się logujemy nie może mieć prawa zapisu do katalogu głównego i nie może być jego właścicielem...."

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

66

Tak, klient widzi sieciowy system plików a nie ntfs/ext4 czy inny, który jest fizycznie na dysku. Windowsy zobaczą więc taki dysk.
A fizycznie i tak ich nie będziesz przypinał do windowsów bo udostępniasz je z routera...

67

mar_w napisał/a:

A niestety serwer ftp jest tak napisany, jak opisuje poradnik ftp którego nie przeczytałeś smile :

tak przyznaje się  że nie przeczytałem bo go nie znalazłem i wspomniałem o tym wcześniej . Pierwszy raz w życiu to robię i nie jestem też informatykiem więc wiedzę mam minimalną sorki .

przeczytałem właśnie ten poradnik no i dla mnie to chyba będzie bariera nie do przejścia . Zrobię sobie jednego pendriva na próbę w ext4 i będę sprawdzał może się uda smile

68

no to utworzyłem dodatkową partycję około 200 GB i zrobiłem format do Ext4 po czym utworzyłem na nim dwa foldery . Na routerze udostępniłem ten dysk w sieci lokalnej jak i FTP . W sieci lokalnej wszystkie dyski są widoczne a niestety po  połączeniu FTP nie widzi w ogóle dysku Ext4 ( nazwa Serwer )

po komendzie mount

overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
tmpfs on /tmp/share_home/arti/PS3\040(deleted) type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime,size=30824k)
/dev/sda1 on /tmp/usb_mount/78F6805AF6801A90 type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sda2 on /tmp/usb_mount/4E900B04900AF1EF type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdd1 on /tmp/usb_mount/78F6805AF6801A90 type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdd2 on /tmp/usb_mount/4E900B04900AF1EF type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdc1 on /tmp/usb_mount/f0f349d5-75fa-ac80-38a6-0a7f301fbc59 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
/dev/sde1 on /tmp/usb_mount/5032f036-d2e9-52bc-8157-d9f5aaa2e162 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
/dev/sde2 on /tmp/usb_mount/D28ABA038AB9E45F type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdd1 on /tmp/share_home/arti/sieciowy1 type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdd2 on /tmp/share_home/arti/sieciowy2 type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sdd2 on /tmp/share_home/anonymous/sieciowy2 type fuseblk (ro,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sde2 on /tmp/share_home/anonymous/PS3 type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sde1 on /tmp/share_home/anonymous/Serwer type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)

69

No czekaj, przecież ftp jest jeden i ten sam. Więc jak działa w sieci lokalnej (ftp, nie udziały sieciowe) to i z zewnątrz musi, na tym samym koncie.

70

ja nie znam fachowych pojęć i piszę tak umiem ale pewnie źle sad  Otóż pisząc że widzę wszystkie dyski chodzi mi o to że mam je zmapowane i łączę się z nimi z laptopa po kabelku jak i przez wifi na komórce . Ja włączam total commander i próbuje się połączyć prze FTP to widzi tylko dyski jak wcześniej sieciowy1,sieciowy2 i PS3 a tego o nazwie Serwer w EXT4 nie widzi w ogóle

71

No to nie widzisz tego w ftp. Dodałeś ten dysk w gui, udostępniłeś ten katalog dla ftp?

72

no tak jak pisałem

https://prnt.sc/_QXtn_79ERF3
https://prnt.sc/pxHhUSnGd8u5

73

Usuń wszystkie zasoby, odłącz wszystkie dyski. Podłącz tylko ten z ext4, udostępnij tylko jego, zrestartuj router i zobacz co będzie.

74

reset do fabrycznych i wszystko na nowo wklepane i podpięta tylko partycja EXT4

po komendzie mount

/dev/sda1 on /tmp/usb_mount/5032f036-d2e9-52bc-8157-d9f5aaa2e162 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
/dev/sda2 on /tmp/usb_mount/D28ABA038AB9E45F type fuseblk (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=0,group_id=0,allow_other,blksize=4096)
/dev/sda1 on /tmp/share_home/anonymous/Serwer type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)

75

I widzisz zasób po ftp?