Temat: Który router lepszy? Jak z prędkościami? Openwrt

Witajcie, chciałbym zacząć swoja przygodę z openwrt, zależy mi na vpn (openvpn albo wireguard) adblocku oraz serwerze druku. Aktualnie posiadam router tp-link Archer cp1200 (wersja v2. wiec niestety będę musiał go wymienić)
I tu pojawia się moje pierwsze pytanie, czy wymienić go po prostu na wersje v1.20 czy dołożyć np do archera c7 (jak tak to która wersja?)?
Drugie pytanie, jak z prędkościami na openwrt? Mam internet 650mbit/s czy z chodzącym vpn spadnie prędkość?
Oraz czy taki router da rade z 4 osobami w mieszkaniu podpiętymi do internetu praktycznie 24/7 i nie raz sciągającymi duże pliki? Aktualny ma procesor praktycznie ciągle na 80% i przy sciąganiu dużego pliku (np torrent) predkosci spadaja dlatego zastanawiam się nad upgrade.

Gdyby routery były kasą w biedronce to miałbym plakietę [Dopiero się uczę]

2

Odp: Który router lepszy? Jak z prędkościami? Openwrt

Przy vpn zawsze będziesz miał spadek prędkości. Masz już fajne łącze, więc pomyśl na czymś mocniejszych bo nawet po włączeniu flowoffloadingu to i tak router będzie już na granicy wydajności.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez korylek 2022-04-19 17:01:32)

Cezary napisał/a:

Przy vpn zawsze będziesz miał spadek prędkości. Masz już fajne łącze, więc pomyśl na czymś mocniejszych bo nawet po włączeniu flowoffloadingu to i tak router będzie już na granicy wydajności.

Czyli iść bardziej w Archera c7 i na nim postawić openwrt? Od razu po postawieniu będę miał max prędkość (bez vpn) czy cos jeszcze trzeba skonfigurowac / wylaczyc? Cos o NAT'cie czytalem, ze moze miec wplyw na predkosci.

4

Archery też nie są obecnie już najszybsze. Rozejrzyj się za netgearem R7800 i tym podobnym modelem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Cezary napisał/a:

Archery też nie są obecnie już najszybsze. Rozejrzyj się za netgearem R7800 i tym podobnym modelem.

Jak się ma Netgear R6350 do Archera c7? Podobna półka cenowa

6

W R6350 masz dwurdzeniowy procesor i chip MT7615, więc teoretycznie 160 MHz powinno działać.
Ja swego czasu przez chwilę to miałem i z OpenWrt jedyny problem, jaki pamiętam, to były błędy w NAND, przez które nie działały niektóre kanały. Już wtedy coś tam z tym robili i być może teraz już tego problemu nie ma.
No a poza tym pod OpenWrt to chyba działa jako AC2000.

7 (edytowany przez korylek 2022-04-19 19:24:26)

Cybe napisał/a:

W R6350 masz dwurdzeniowy procesor i chip MT7615, więc teoretycznie 160 MHz powinno działać.
Ja swego czasu przez chwilę to miałem i z OpenWrt jedyny problem, jaki pamiętam, to były błędy w NAND, przez które nie działały niektóre kanały. Już wtedy coś tam z tym robili i być może teraz już tego problemu nie ma.
No a poza tym pod OpenWrt to chyba działa jako AC2000.

Rozumiem, zostane w takim razie przy Archerze c7 v4 bo czytalem ze v5 lubi sie gryzc z openwrt, z włączonym flow offloading bedzie wszystko dobrze z predkosciami?

8

To już chyba lepiej ASUS RT-AC58U.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

9

Królik napisał/a:

Czym przeważa nad archerem?

10

@Królik: Tylko żeby nie kupił złej wersji.

11

korylek napisał/a:
Królik napisał/a:

Czym przeważa nad archerem?

Ma nowszy procek w architekturze ARM. Jest też Linksys EA6350 v3.

Generalnie wydajnościowo rodziny przedstawiają się tak ipq86xx > ipq40xx > ath79. Z tego tylko ta ostatnia to MIPS.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

12 (edytowany przez korylek 2022-04-19 19:56:11)

Królik napisał/a:

Cybe napisał/a:

@Królik: Tylko żeby nie kupił złej wersji.

W ktorej wersji go szukac? Widzialem V3

13

Pod OpenWrt to V1.

14

Cybe napisał/a:

Pod OpenWrt to V1.

Ciezko go znalezc w tej wersji, olx, allegro tylko v3

15

Jeśli polecacie coś na ipq40xx to może warto wskazać MF286D. Nawet z uszkodzonym modemem się nada.

16

Tak, ale czy da rade zainstalować serialem?
@korylek: Poszukaj po prostu tutaj sprzętu dla siebie: https://eko.one.pl/routerdatabase/
Zerknij też: https://openwrt.org/tag/ipq806x?do=show … ag=ipq806x
i: https://openwrt.org/tag/ipq40xx?do=show … ag=ipq40xx

17

Cybe napisał/a:

Tak, ale czy da rade zainstalować serialem?
@korylek: Poszukaj po prostu tutaj sprzętu dla siebie: https://eko.one.pl/routerdatabase/
Zerknij też: https://openwrt.org/tag/ipq806x?do=show … ag=ipq806x
i: https://openwrt.org/tag/ipq40xx?do=show … ag=ipq40xx

Zerknalem i jedynym na moja kieszen wydaje sie Linksys EA6350 v3 (Poza asusem, ale tego w wersji v1 nigdzie nie ma), jak jest z zasiegiem? W Archer c5 przy 3 antenach w starej kamienicy 5Ghz nie do każdego pokoju dociera

18

korylek napisał/a:

Zerknalem i jedynym na moja kieszen wydaje sie Linksys EA6350 v3 (Poza asusem, ale tego w wersji v1 nigdzie nie ma), jak jest z zasiegiem? W Archer c5 przy 3 antenach w starej kamienicy 5Ghz nie do każdego pokoju dociera

Kupilem Linksysa, dziekuje za pomoc. W razie problemow bede sie posilkowal forum smile