Temat: Kompilacja własnego obrazu i aktualizowanie pakietów

Po wgraniu swojego obrazu i w późniejszym czasie przy próbie zainstalowania jakiegoś pakietu pojawia się taki błąd
"Cannot satisfy the following dependencies for ..."
Problem jest podobny do tego
https://forum.openwrt.org/t/solved-sati … r-tc/26896

Czy w takim razie jeśli z głównego repozytorium pobrałem wersję 21.02 to zawsze później muszę instalować pakiety z mojej kompilacji i nie mogę z głównego ?

Kiedyś pamiętam że dla wcześniejszych wersji nie było tego typu problemów.

2

Odp: Kompilacja własnego obrazu i aktualizowanie pakietów

Zawsze to było, od kilku ładnych wydań. Jeżeli sam kompilowałeś to moduły kernela musisz używać z własnej kompilacji, nie z repo openwrt.

Czasami też w źródłach zmieniają się wersje głównych bibliotek jak musl, ubus itd, więc wszystko co bazuje na tym też musi być zgodnie z wersją którą masz zainstalowaną.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To nie pomoże nawet to że pobieram aktualną stabilna wersję 21.02 ?
Zawsze wtedy już muszę korzystać ze swojej kompilacji ?

4

viper_lasser napisał/a:

To nie pomoże nawet to że pobieram aktualną stabilna wersję 21.02 ?
Zawsze wtedy już muszę korzystać ze swojej kompilacji ?

Możesz używać image buildera, jeśli tylko nie robisz zmian w kernelu.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

5

Tyle razy już było to opisane. Jeżeli sam kompilujesz to musisz używać własnych modułów.  Dlaczego? Prosty przykład - ty np. nie kompilujesz ipv6 a openwrt tak. Twój kernel nie ma w sobie struktur odpowiedzialnych za ipv6, instalując moduły z openwrt będą się spodziewały że to będzie i całość się wywali. Dlatego musisz korzystać z własnych modułów. To akurat przykład, ale chodzi o zasadę.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.