1

Temat: Wymiana rutera z Archer c5 ver02 na?

Wymiana rutera

Posiadam od x czasu Archer c5 ver 02 czas na wymianę.
Co kupić by służyło na długie lata.
Tym razem koniecznie w pełni kompatybilny z OpenWrt
Bogaty zasięg mile widziany korzystam z wzmacniaczy sieci. Mam rozbudowaną Suple a garaże, ławki (oświetlenie) itd. w odległości około 50m od rutera przez 2 ściany. Fajnie by było pozbyć się wszystkich wzmacniaczy i ogarnąć to jednym ruterem. Print serwer
Internet mam z światłowodu więc port konieczny.
Budżet max 1000 zł.

Dziękuję za dobre rady.

2

Odp: Wymiana rutera z Archer c5 ver02 na?

Teraz to chyba coś z AX-em: Totolink X5000R, Belkin RT3200 (aka Linksys E8450), Xiaomi AX3200, Xiaomi AX3600.

3

Cezary doradź coś proszę. Kto się na tym lepiej zna jak nie Ty?

4

Pewnie tysiące ludzi. A o "długich" latach możesz w sumie zapomnieć, coś co było popularne 10 lat temu jest dostępne i teraz, tyle że to złom moralnie i np. nie daje już razy na współczesnych łączach.

Na krótką metę bym coś brał na ipq40xx, dobrze mi się na nich pracuje. Na dłuższą - nie wiem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Cezary napisał/a:

Pewnie tysiące ludzi. A o "długich" latach możesz w sumie zapomnieć, coś co było popularne 10 lat temu jest dostępne i teraz, tyle że to złom moralnie i np. nie daje już razy na współczesnych łączach.

Na krótką metę bym coś brał na ipq40xx, dobrze mi się na nich pracuje. Na dłuższą - nie wiem.

Szczerze to nie wiem co kupić by miało ipq40xx , wifi6, wejście na światłowód i było w pełni kompatybilne z OpenWrt już odpuściłem światłowód wepnę się w wan poprzez modem.
Czy Totolink A8000RU AC4300 będzie w pełni wspierany? Nie mogę wyszukać do niego nic z Luci ani Gargoyle.
Podaj ewentualnie proszę konkretny model jaki warto zakupić.

6

Z wifi6 jest tylko kilka modeli wspieranych: https://openwrt.org/toh/views/toh_avail … 28_ax-wifi

7

Cezary napisał/a:

Z wifi6 jest tylko kilka modeli wspieranych: https://openwrt.org/toh/views/toh_avail … 28_ax-wifi

Moje wymagania drastycznie spadły.
Wybieram tylko USB i duży zasięg. Ale i tak nie ma co kupic.
https://www.tp-link.com/pl/home-network … AND%7C5879
Żadne z tych urządzeń nie jest wspierane ?

8

Chyba wszystkie nowe tplinki z AX to broadcomy, nie wspierane przez OpenWrt. Więc nic powyższego.

9 (edytowany przez lukas 2022-04-12 12:21:40)

Cezary napisał/a:

Chyba wszystkie nowe tplinki z AX to broadcomy, nie wspierane przez OpenWrt. Więc nic powyższego.

https://www.x-kom.pl/p/575593-system-me … s-usb.html

Rzuć okiem proszę czy ten będzie obsługiwany przez OpenWrt.
Niby jest kompatybilny ale nie znajduję w wyszukiwarce w dziale dowolnad nic.

https://gizmoszone.com/best-routers-for-openwrt/
Niby jest kompatybilny

10

Dostałeś listę routerów z AX wspieranych. Jak go nie ma na tej liście to oficjalnie nie jest wspierany. Ten linksys MR9600 nie jest.

11 (edytowany przez krynio 2022-04-12 13:21:49)

A rozważałeś jakieś mini pc x86 i do tego karta wifi na mini pca?. Co prawda nie mam karty mini pcie AX ale chyba powinny być. Od około roku stosuję takie rozwiązanie i jestem bardzo zadowolony. Kartę wifi później zawsze można wymienić, także sprzęt powiedzmy na lata. Na ali są różne konfiguracje: procesor, ilość ram itd. Chłodzenie pasywne, mały pobór prądu...
Edycja.
Albo mini pc bez wifi i do tego router wifi jaki chcesz, podłączony przewodem do mini pc. Te mini pc mają zwykle 2 porty Lan.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

12

Cezary napisał/a:

Dostałeś listę routerów z AX wspieranych. Jak go nie ma na tej liście to oficjalnie nie jest wspierany. Ten linksys MR9600 nie jest.

Niby tak. Ale wszystkie z tej listy są już wycofane ze sprzedaży. Nie znalazłem nic co jest dziś na półkach i kompatybilne z openwrt.
Szukam czegoś od  miesiąca i  robi się to męczące.

13

Sugeruję więc kupić zwykły przewodowy router oraz AP jaki tam chcesz, później możesz dokupić nowszy AP.

I nie, unifi jest cały czas w sprzedaży (jak go dostaniesz, bo fizycznie towaru nie ma a nie że go wycofują).

14

Cezary napisał/a:

Sugeruję więc kupić zwykły przewodowy router oraz AP jaki tam chcesz, później możesz dokupić nowszy AP.

I nie, unifi jest cały czas w sprzedaży (jak go dostaniesz, bo fizycznie towaru nie ma a nie że go wycofują).

A co powiesz na temat TP-Link Archer C6U czy jest duże prawdopodobieństwo, że dziś nie kupię już w wersji V1 i nie będzie kompatybilny?

15

Jest szansa że to będzie v1, bo na razie tplink się nie przyznaje do innych wersji. A o samym sprzęcie nic nie wiem - nie miałem go w rękach.

16

Cezary napisał/a:

Jest szansa że to będzie v1, bo na razie tplink się nie przyznaje do innych wersji. A o samym sprzęcie nic nie wiem - nie miałem go w rękach.

A jest szansa na Gargoyle do Archer C6U?

17

Na chwilę obecną nie, gargoyle oparte jest o starszą wersję openwrt w której wsparcia dla tego modelu jeszcze nie było.

18

Cezary napisał/a:

Na chwilę obecną nie, gargoyle oparte jest o starszą wersję openwrt w której wsparcia dla tego modelu jeszcze nie było.

Kupiłem C6U v1. Działa super na OpenWrt. Serwer wydruku OK. Wszystko w porządku.
Wgrałem blokowanie reklam. Niby działa blokowanie i pokazuje raport DNS więc wszystko ok.
Jednak na stronach widać puste okna po reklamach. Nie blokuje też reklam np. na YouTube czy CDA. da się może coś z tym zrobić?

19

Nie, nie możesz. Reklamy na YT lecą w z tej samej domeny co sam YT więc nie masz jak tego zablokować po domenach. Tylko i wyłączenie dodatek do przeglądarki na to coś da.

20

Czy zapora sieciowa jest automatycznie skonfigurowana i nie trzeba tam już nic zmieniać?
Jeżeli chcę mieć dostęp z zewnętrznego IP do routera to trzeba właśnie dodać tam dostęp?

21

Domyślnie jest firewall skonfigurowany. Chcesz otworzyć port to musisz to świadomie zrobić.

22

Dzięki Cezary.
Następny problem się pojawił.

Na jakie wartości ustawić:
Tryb, kanał, szerokość zarówno dla 5GHz jak i dla 2,4GHz.
Gdy ustawię na auto to w ogóle nie można się połączyć z wifi z żadnego z urządzeń. Jak coś tam pozmieniam to jest Wifi ale urządzenia się same rozłączają co jakiś czas. Trzeba ponownie łączyć.
To powinno pracować na jak najwyższym kanale? Na jak najwyższej częstotliwości no i typ.

23

Przerabiałem to już ładnych kilka miesięcy temu: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 83#p257883

24

Nie. Nie jak najwyższym. Ustawiasz ten który u Ciebie jest wolny od innych sieci i nie ma nic w jego otoczeniu. auto w ogóle nie używaj, bo on zwykle ustawia najniższy dostępny, nie posługuje się żadną logiką związaną z ilością sieci i obciążeniem kanałów.

25

Prubuję zamontowac dsk usb jednak mam drobny problem.
Używam interfejsu LuCi.
Wykrywa automatycznie dysk po naciśnięciu "Wygeneruj konfigurację".
Niestety potrafi tylko zamontować dyski FAT32. Czemu nie mogę zamontować dysku o innych systemach partycji. Próbowałem z NTSF I EXFAT