1

Temat: Oprogramowanie VMS wideo Onvif

Witam,
Poszukuje jakiegoś oprogramowania pod OpenWRT do obsługi kamer sieciowych IP zgodnych z protokołem Onvif.
Oprogramowanie miałoby głównie pilnować kamer i alarmować np. mailowo jeśli któraś przestanie działać.
Kamery posiadają karty SD więc rejestracja nie jest potrzebna ale kto wie może kiedyś rejestracja na dysku usb podłączonym do routera też się przyda.

Router Linksys WRT1900ACS z openwrt 21.02

Pozdrawiam.
Adam

2 (edytowany przez Cybe 2022-04-08 09:59:31)

Odp: Oprogramowanie VMS wideo Onvif

Może to:
https://openwrt.org/packages/pkgdata/ffmpeg

Edit: Tylko już nie pamiętam, czy to na Marvellu działało.

3

Ja w podobnym temacie.
Kamery są za NATem, Rejestartor w innej sieci w innym mieście.
1. Wiec wymyśliłem że w sieci rejestratora postawie SERVER OPENVPN'a'
2. W sieci KAMER postawie rooter który się połączy z Serwerem OPENVPNem 

Tylko Mam IP 192.168.x.x   Wiec muszę postawic Serer VPN na innym adresie np. 10.10.x.x

Teraz jak z poziomu Klient podłączonego po ROOTER 1 , mającego IP 192.168.x.x dostać się na 10.10.x.x

Jakieś przekierowanie czy Briga zrobić ?

A może inny sposób na spięcie tych sieci ?

Wszystkie posty dotyczą: TOTOLINK A7000R

4

To zależy jaki vpn. Zobacz https://eko.one.pl/?p=openwrt-openvpntun (dostęp do sieci lan serwera + ew dostep do sieci lan klienta).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Tak OPENVPN.

Czyli powinienem użyć tego. Pytanie czy w nowej WERJI OPENWRT jest eth1  ? czy powinno być0 lan

Konfiguracja klienta OpenVPN (do wpisania w /etc/firewall.user)

iptables -I FORWARD -i tun0 -p tcp -d 192.168.2.2 --dport 8080 -j ACCEPT
    iptables -t nat -I PREROUTING -i tun0 -p tcp --dport 8080 -j DNAT --to-destination 192.168.2.2:8080

Dzięki temu wszystko co pojawi się na vpn na porcie 8080 ma zostać przekierowane do kamery. Będąc zalogowanym do serwera OpenVPN można bezpośrednio odwołać się do adresu 10.8.0.6:8080 (adresu klienta) żeby zobaczyć dane z kamery.

Konfiguracja serwera OpenVPN (do wpisania w /etc/firewall.user)

iptables -I FORWARD -i eth1 -p tcp -d 10.8.0.6 --dport 8080 -j ACCEPT
    iptables -t nat -I PREROUTING -i eth1 -p tcp --dport 8080 -j DNAT --to-destination 10.8.0.6:8080

Wszystko co pojawi się na wanie serwera OpenVPN na porcie 8080 ma być przekierowanie na adres wewnętrzny klienta na port 8080 (a ten zrobi przekierowanie na kamerę).

6

W ogóle nie przeczytałeś tego ze zrozumieniem, tylko skopiowałeś tekst (i po co?). eth1 wg poradnika było interfejsem wan serwera openvpn, więc wstawiasz taki jaki masz wan. A już na pewno nie lan (lan1/lan2/lan3/lan4).

7

No właśnie próbuję to zrozumieć

W network mam:

/etc/config/network

config interface 'vpn'
        option device 'tun0'
        option proto 'none'

w konfiguracji serwer openvpn
/etc/config/openvpn

config openvpn 'max_server'
        option proto 'udp'
        option dev 'tun'

8

ifstatus wan

i zobacz jaki masz interfejs na wanie.

9

ifstatus wan
{
        "up": true,
        "pending": false,
        "available": true,
        "autostart": true,
        "dynamic": false,
        "uptime": 338295,
        "l3_device": "wan",
        "proto": "dhcp",
        "device": "wan",
        "metric": 0,
        "dns_metric": 0,
        "delegation": true,
        "ipv4-address":
............................
}

10

U ciebie interfejs nazywa się wan. Nie eth1, nie lan. Masz urządzenie z DSA.

11

@as80   takie zadanie ogarnie motion+ffmpeg .  Ale sprawa nie jest prosta  trzeba  mieć odpowiednio skopilowane pakiety  z obsługa odpowiednich kodeków  . Do tego trzeba poświecić trochę czasu by to skonfigurować . Sam motion ma webgui - ale prosciej  konfig  ustawic w terminalu  . Do wysyałania powiadomien na maila trza uzyć innego programu np. mailsend - który nastepnie  wywoluje się z poziomu motion po wystapieniu zdarzenia
Motion obsługuje do 4 kamer (osobiscie miałem najwiecej 3 podlaczone  i wszystko działało )  . Samo webgi  posiada tez mozliwosc ustawinia róznych obcji , mozna zrobic snapshot na żadanie  lub  wywołac jakąś akcje Start Event  . Jest tez możliwość sterowania kamerą  - ale tego  jeszcze nie było mi dane przetestować .
Ps . nie wiem dokładnie co to jest ten Onvif ale  internety pisza ze obaraz chodzi po rstp  wiec  motion to ogarnie . W dokumentacji motion jest napisane
"Ponieważ Motion może teraz przetwarzać strumienie RTSP, obsługiwane są prawie wszystkie kamery. Po prostu przejrzyj specyfikacje kamery i sprawdź, czy na liście znajduje się RTSP lub RTMP. Kamery, które nie będą działać, to te, które są sprzedawane specjalnie w celu zintegrowania z zastrzeżonymi systemami monitorowania oprogramowania."
Jest jeszcze taka fajna nakładka na motion - taki fork  motionEye  i to jest to czego potrzebujesz - fajne gui , proste czytelne - ale jest mały problem  raczej   cięzko to odpalić na routerze ze wzgledu na zależności  pythona  . Widziałem ze na linksysach ludzie to uruchamiali ale  tearaz   raczej sie nie uda  choć nie mówię  że  sie nie da .

12

Kamery posiadają oczywiście prosty przesył wideo po RTSP ale uświadomiłem sobie właśnie że do głównego zadania w zasadzie wystarczy mi jakiś skrypt odpalany cyklicznie cronem i sprawdzający np. pingiem czy kamera działa, jeśli nie działa to ma wysłać malia poprzez mailsend lub coś co wysyła maile.
Pozostaje pytanie jak to zrobić. Programistą nie jestem ale znam podstawy jakieś.

13

#!/bin/sh

KAMERY="192.168.1.10
192.168.1.11
192.168.1.12"

for K in $KAMERY; do
 if ! ping -q -c 3 $K > /dev/null; then
   logger "Kamera $K - brak ping"
   mailsend -smtp smtp.gmail.com -port 587 -auth -user XXX -pass YYY -starttls -f XXX@gmail.com -name "Konto testowe" -t adres@email.pl -sub "Kamera padła" -M "Kamera $K - brak ping"
 fi
done
exit 0

Wysyłanie wiadomości masz tu: https://eko.one.pl/?p=openwrt-email Skrypt pisany na kolane, więc sobie go dostosuj do swoich potrzeb. Uruchamiasz go w cronie np. co 5 minut.

14

Dzięki Cezary, wszystko działa jak powinno.

Pozdrawiam.