1 (edytowany przez grzala99 2011-08-20 09:14:15)

Temat: krok po kroku - openwrt+gargoyle + inne rzeczy dla mr3420 - help

Witam, jestem świeżym użytkownikiem mr3420 i chcialem rozszezyć funkcjonalność routera. Przeczytałem wiele stron na forum i bezpośrednio na stronie.
Dla nowych użytkowników można przygotować krok po kroku którzy sie w tym wszystkim gubią (tak jak ja wink
Zainstalowałem openwrt i ponoć gargoyle - po ssh mogę sie dostać a przez http nie...
Nie mam pewności co robie nie tak - a korzystając z takiego poradnika można byłoby przekazać wiedzę potomnym i pozbawić się wszystkich wątpliwości
Co Wy na to?? z góry dzięki

2

Odp: krok po kroku - openwrt+gargoyle + inne rzeczy dla mr3420 - help

Jest na forum taki wątek.

Albo zainstalowaleś openwrt albo gargoyle. Obu nie mogłeś smile. Więc co w ogóle zainstalowałeś?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez grzala99 2011-08-20 09:21:31)

gargoyle - dostępny z repo które są na stronie podane - tylko nie moge się przez http dostać . przez konsole jest trudno zarządzać nie znając dobrze linuxa i komend - penetrujac forum i stronę pogubiłem się z tym wszystkim i dlatego wyszedlem z takim pomyslem jw

4

Gdybyś faktycznie zainstalował gargoyle to przez stronę byś mógł się dostać. dokładnie: który plik zainstalowałeś? Jak dostajesz sie do routera - przez ssh czy telnet i pokaż wynik polecenia opkg list_installed.

5

dostałem sie po telnecie (ustawiajac haslo) i po ssh / gdzie po kilku godzinach walki udalo mi sie wrócić do ori firmware/teraz nie ma linuxa na ruterze. a plik taki zainstalowany mialem http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71 … ctory.bin. z góry dziękuję za pomoc- ale wieczorem jak wróce to podziałam

6

Nie. W gargoyle telnet nie działa po instalacji, więc to nie ten obraz. Zainstalowałeś zwykłe backfire bez gui.

7

podasz mi linka do odpowiedniego obrazu??

8

Właśnie ten który wskazałeś. Ale ty wgrałeś inny.

9

o czy jest prawdopodobne ze został zuploadowany pod dobra nazwa zły plik?? innych nie pobierałem...

10

Pliki nazywają się tak samo, zarówno backfire jak i gargoyle. Ty zły pobrałeś i wgrałeś.

11

oki spróbuje raz jeszcze - czy w takim razie jest mimo wszystko możliwość stworzenia takiego tutka coś na kształt tplinka wr1043nd gdzie opisane są działania krok po kroku ?? czy z kilku/nastu zródeł po kolei / po ciężkich bojach wyciągać esencję i dalej walczyć do uzyskania oczekiwanego efektu??

12

Nie ma tutka na coś co może mieć setki rzeczy w zależności od zastosowań. Instalacja wiesz, extroot jest opisany, reszta to juz to co chcesz.