26

Odp: TP-Link TL-WDR4300

Pewnie art jest na koncu 16MB , trzeba wgrać stare wydanie , skopiować art , i jeśli chcesz uzywać 21.02 to wgrać go , i sflashować art tą kopią.

27

Cezary napisał/a:

Kiepskie tłumaczenie, naprawdę kiepskie. Data jest taka sama w linkach, w samych katalogach już nie.

Cezary. Ale ja Ci niczego nie zarzucam. Przeciwnie, nie mogę wyjść z podziwu biorąc pod uwagę całą Twoją działalność w tej branży. Nawet moja żona wie kto to jest Cezary.
Ps. Poczułem się jak w szkole wink

MiG25 napisał/a:

Pewnie art jest na koncu 16MB , trzeba wgrać stare wydanie , skopiować art , i jeśli chcesz uzywać 21.02 to wgrać go , i sflashować art tą kopią.

Dzięki za info., może kiedyś. Router reanimowałem tylko na chwilę na potrzeby zainstalowania kilku programów dla porównania. Po tym zabiegu instaluje chyba ostatnie gargoyle stąd https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/openw … x/generic/ i router wraca do pudła.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

28

Jakbyś chciał, to mam własne kompilacje openwrt dla 16 M flash.
Mogę  bina wystawić.

29

kmaras77 napisał/a:

Mogę  bina wystawić.

Jaka wersja openwrt, jeśli w miarę świeże to poproszę.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

30

krynio napisał/a:
kmaras77 napisał/a:

Mogę  bina wystawić.

Master z połowy grudnia.
OpenWrt SNAPSHOT r18297-7e89421a7c

Dopakowany pakietami, aby flasha 16m wykorzystać.

31

kmaras77 napisał/a:
krynio napisał/a:
kmaras77 napisał/a:

Mogę  bina wystawić.

Master z połowy grudnia.

Super. Także proszę o tego bina.

32

krynio napisał/a:
kmaras77 napisał/a:
krynio napisał/a:

Master z połowy grudnia.

Super. Także proszę o tego bina.

https://drive.google.com/file/d/10FL12A … sp=sharing

Plik jest dla routera z 16 mb flash, czyli poprawnym flashmodem czyli przesuniętym odpowiednio ART.
Oczywiście w celu ułatwienia kompilacji nie dodawałem nowego modelu, tylko jest zamiast 8m i tak jest nazwany wewnętrznie.
Dodana jest obsługa modemów USB, mwan3, adblock, mc, nano, suplikant do obsługi roamingu, DAWN.

33

@kmaras77 zrobione wink. Luci nawet dość płynnie działa. Dziękuję,
Nie rozumiem tej informacji o flash, poprawnie się wyświetla?.

BusyBox v1.34.1 (2021-12-05 17:49:14 UTC) built-in shell (ash)

_______                     ________        __
 |       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
 |   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
 |_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
 -----------------------------------------------------
 OpenWrt SNAPSHOT, r18297-7e89421a7c
 | Machine: TP-Link TL-WDR4300 v1                    |
 | Uptime: 0d, 00:07:53                              |
 | Load: 0.11 0.24 0.17                              |
 | Flash: total: 5.5MB, free: 5.2MB, used: 5%        |
 | Memory: total: 120.3MB, free: 92.9MB, used: 22%   |
 | Leases: 2                                         |
 | lan: static, 192.168.2.1                          |
 | wan: dhcp, ?                                      |
 | wan6: dhcpv6, ?                                   |
 | radio0: lan, mode: ap, ssid: TP_1, channel: auto, conn: 0 |
 | radio1: lan, mode: ap, ssid: TP_2, channel: auto, conn: 0 |
root@OpenWrt:~#

34

Poprawnie. Masz 5.2MB wolnego z 5.5 przestrzeni dostępnej dla Ciebie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

35

Zapytam tym wątku bo dotyczmy mojego routera:
Wgrałem 21.02 luci na oryginalny soft  tplinka. Wcześniej nie udało mi się zmienić 15.05->21.02(i 19.07) ponieważ nie widział wifi. Router całkowicie nie odpowiadał wiec musiałem oryginalny soft tplinka wgrać rzez tftp, działał tak prze 2 tyg.
Teraz udało mi się wgrać i skonfigurować 21.02 - wszystko było okay. 
Chciałem odinstalować jeszcze luci-app-statistics - dwukrotnie wyrzuciło jakieś błędy ale menu statistics pojawiło się. Tyle, że nie można teraz juz nic skonfigurować w routerze - nie zapisuje ustawień.
Patrzę na pamięć i dziwne mi się to wydaje - czy flasha nie jest zbyt mało? Jak jest przyczyna takiego zachowania - czy luci-app-statistic zapchało całość?
Najważniejsze - co teraz zrobić - od nowa wgrywać i konfigurować?

BusyBox v1.33.2 (2022-01-14 22:15:05 UTC) built-in shell (ash)

_______                     ________        __
|       |.-----.-----.-----.|  |  |  |.----.|  |_
|   -   ||  _  |  -__|     ||  |  |  ||   _||   _|
|_______||   __|_____|__|__||________||__|  |____|
          |__| W I R E L E S S   F R E E D O M
-----------------------------------------------------------------------------
|                                                                           |
| OpenWrt 21.02-SNAPSHOT, r16470-6eced97ce4                                 |
| Build time: 2022-01-16 12:30 CET                                          |
| Cezary Jackiewicz, https://eko.one.pl                                     |
| Machine: TP-Link TL-WDR4300 v1                                            |
| Uptime: 2d, 01:29:56                                                      |
| Load: 0.10 0.15 0.07                                                      |
| Flash: total: 896KB, free: 68KB, used: 92%                                |
| Memory: total: 120.5MB, free: 92.0MB, used: 23%                           |
| Leases: 21                                                                |
| lan: static, 192.168.1.1                                                  |
| wan: pppoe, xx.xxx.xxx.xx                                                 |
| wan6: dhcpv6, ?                                                           |
| radio0: lan, mode: ap, ssid: WDM, channel: 1, conn: 17                    |
root@OpenWrt:~# df -Ph
Filesystem                Size      Used Available Capacity Mounted on
/dev/root                 5.0M      5.0M         0 100% /rom
tmpfs                    60.3M      2.0M     58.2M   3% /tmp
tmpfs                    60.3M     96.0K     60.2M   0% /tmp/root
tmpfs                   512.0K         0    512.0K   0% /dev
/dev/mtdblock4          896.0K    828.0K     68.0K  92% /overlay
overlayfs:/overlay      896.0K    828.0K     68.0K  92% /

36

Zostaje mało flash. Jak chcesz coś więcej to zrób najpierw extroota, później instaluj co chcesz.

Teraz zrób firstboota żeby przywrócić router do ustawień domyślnych.

37 (edytowany przez drim 2022-02-16 20:07:59)

a tego flasha nie jest u mnie zbyt mało? Flash: total: 896KB,
zasugerowałem sie postem wyżej, gdzie ktoś inny pokazuje 5.5MB total
na tym routerze z 15.2 miałem kilka innych pakietów dodanych (mwan openvpn statystyki) ale nie pamiętam abym musiał extroota zrobić..
Zastanawiam się, czy przywracając fabryczny firmware przez tftp jednak nie wgrałem go źle (bootloader?) i teraz mniej mam flasha?

38

Resztę zajmuje system. Kiedyś openwrt było mniejsze, teraz zajmuje więcej miejsca. Przyszłe wydaniu może się już nie zmieścić z luci w 8MB flash.

39

krynio napisał/a:

@kmaras77 zrobione wink. Luci nawet dość płynnie działa. Dziękuję,
Nie rozumiem tej informacji o flash, poprawnie się wyświetla?.

Poprawnie.

Jak chcesz, aby ten router miał normalne moce, to potestuj sobie podmiane ART z tego repo (oczywiście po backupie swojego):
https://github.com/gwlim/art-radio/tree … on_WDR4300

U mnie spokojnie chodzi na 24 dbm i ma wreszcie sensowny zasięg.

40

W tej chwili na masterze wchodzi mi do niego naprawdę niewiele powyżej standardowego LuCI, ale włączony CONFIG_ALL_KMODS może mieć na to wpływ. Własnie kleję builda pod flashmoda na 16M.

41

Leo-PL napisał/a:

W tej chwili na masterze wchodzi mi do niego naprawdę niewiele powyżej standardowego LuCI, ale włączony CONFIG_ALL_KMODS może mieć na to wpływ. Własnie kleję builda pod flashmoda na 16M.

https://forum.openwrt.org/t/how-to-buil … lash/94853

42 (edytowany przez Leo-PL 2022-02-18 18:13:24)

kmaras77 napisał/a:
Leo-PL napisał/a:

https://forum.openwrt.org/t/how-to-buil … lash/94853

Spoko, wiem jak to zrobić, wrzuciłem nawet na githuba przepis jak zrobić to w miarę ładnie bez patchowania tego samego device tree na pałę. Tu mój gotowiec, który można zcherry-pickować do swojego drzewa:
https://github.com/Leo-PL/openwrt/commi … 04ea0922ea
Compatible string celowo niezmieniony, żeby nie musieć rozgrzebywać uci-defaults i podobnych rzeczy.

43

Cezary, czy byłoby możliwe - a jeśli tak, to np. ile  kawy by było potrzeba, żebyś dodawał build dla WDR3600/4300 z flashem 16MB? Choćby samo "czyste" openwrt, bez wariantów z luci itp.

Szukając rozwiązania dla kilku "rodzinnych" routerów tego typu zauważyłem, że temat cyklicznie wraca na forum. Z musu pozostaję póki co na 18.06. Rozumiem źródło problemu - kwestię braku autodetekcji kości, która pojawiła się przy zmianie targetu itp.

Od biedy mogę spróbować zbudować sobie obraz (nawet nie wiem dokładnie, jaki jest próg wejścia), ale poza zmianą flasha nic mnie nie interesuje - chciałbym mieć resztę 1:1 jak w Twoich obrazach. A po wracających pytaniach na forum mam wrażenie, że nie jestem jedyny z tym routerem po wymianie kości. Pewnie kilka osób poza mną chętnie by skorzystało z aktualnych wydań. Bo router, chociaż leciwy - działa w miarę sprawnie.

44

O ile możliwości to bez problemu to tyle to kwestia ideologii - jak zacznę udostępniać takie obrazy dla 16MB to zaraz ktoś to sobie wgra na zwykły router i straci partycję art.

45 (edytowany przez Leo-PL 2022-04-07 12:44:07)

Ja też zacząłem budować sobie takie obrazy i pomodowałem swoje 10szt z całej sieci na 16MB, bo na masterze z DSA na 8MB jest już ciężko. Więc +1.

Cezary napisał/a:

O ile możliwości to bez problemu to tyle to kwestia ideologii - jak zacznę udostępniać takie obrazy dla 16MB to zaraz ktoś to sobie wgra na zwykły router i straci partycję art.

A gdybyś celowo złamał kompatybilność podając inny HWID i compatible string w obrazie? No i z wyłączonym obrazem "factory".

46

A niech tam. Sprzęt i tak jest wiekowy i nie ma go na rynku, więc raczej nikt nowy nie będzie się bawił z takim sprzętem od początku. A jeżeli ktoś ma zmodyfikowany to raczej wie o tym.

47

Podobnie pomyślałem - wydaje mi się (chociaż nie podeprę się żadnymi statystykami), że ktoś zaglądający po raz pierwszy do Ciebie po FW i mający zerową wiedzę nie zaczyna w 2022 roku akurat od tego routera. W szczególności zmodowanego.

Rynkowa wartość samego routera też już nie jest powalająca. A uceglić router można i tak na parę sposobów, nawet przyjmując, że ktoś ogarnia jaki ma router smile

48

Widzicie, i jest problem. Bo dla 22.03 nie budują się obrazy luci dla wdr3600 i wdr4300, za duże to już jest. Jeżeli dodam obrazy dla 16M to one się zrobią i na 100% ktoś sobie zainstaluje taki obraz, bo to będzie jedyny do wyboru...

49

22.03... tak daleko nie zapuszczałem się myślami. Nawet gdybym miał zostać na tych sprzętach przy 21.02, to i tak będzie to spory postęp względem obecnego 18.06. Więc podtrzymałbym prośbę o budowanie chociaż dla 21.02.

Rozumiem, że ogólnie będzie problem z budowaniem 22.03 na routery z 8MB? Jak w takim układzie zamierzasz traktować np.
Nexx WT3020, który już występuje u Ciebie w wersjach 8/16MB? (pytam nieco na zapas, ale gdzieś też mam użyte obie wersje)

Tak czy siak, nadal jestem chętny na jakieś "świeże" obrazy - chociaż rozumiem, że to problem organizacyjny.

50

W wydaniu 22.03 bardzo wiele obrazów luci dla routerów z 8MB już się nie buduje. Tzn moich obrazów, bo zwykłe luci które nic nie ma pewnie jeszcze się zrobi, tylko nie mam po co budować takiego luci jak obraz niczym by się nie różnił od tego z openwrt.org.

W przypadku Nexxa jest sprawa jest o tyle prosta że wszystkie partycje systemowe są na początku a później tylko miejsce dla openwrt. Nawet jak wgrasz obraz 16MB na 8MB to co najwyżej będzie narzekał w logach że ma mniej fizycznej pamięci niż jest zdefiniowane i że się skraca obszar, ale nadal będzie działać i nic mu nie będzie.