1

Temat: [pytanie] jaki OS dla asus wl-500gp v1? (+ moje oczekiwania)

Mam pytanie jak w temacie. Który OpenWRT czy DD-WRT jest lepszy dla ASUSa wl-500g premium v1? Dodatkowo Open WRT jest z tego roku, a DD-WRT jest z poprzedniego. Wiem, że jeśli system jest stabilny to po co go zmieniać, ale chcę mieć najświeższe stabilne oprogramowanie.
Czego mi potrzeba?

1) potrzebuje zmienić mac aby uzyskać adres publiczny
2) chcę mięć iptables (aby dodać swoje aktualne regułki)
3) jednocześnie chciałbym mieć administrowanie przez GUI (również iptables, widzieć statystyyki - aktualnie działa na podstawie ipfm)
4) nie chcę mieć systemu na pendrive, ponieważ obawiam się, że mając go wyjętego uruchomie router
5) ale chcę podłączyć do portu pendrive do pobierania z rapidshare (i jaki program powinienem zainstalować aby z automatu pobierał z rapida) oraz drukarkę.
6) chciałbym mięć ssh, do komunikacji z routerem
7) udostępnianie plików przez Samba lub sftp

Na tym formu odnalazłem super howto co i jak dodwać, ale to się odbywa poprzez instalacje ipkg i teraz, czy to wymaga aby instalacja się odbyła na pendrive?
potrzebuje aby router był załączony 24h na dobę.
Bardzo proszę o poradę w tej materii.

PS. widzę na niektórych forach, że osoby przechodzą z dd-wrt na openwrt ale nie wiem czym jest to spowodowane.

2

Odp: [pytanie] jaki OS dla asus wl-500gp v1? (+ moje oczekiwania)

Po prostu openwrt ma większe możliwość jeżeli chodzi o dostosowanie go do swoich potrzeb.

Ani jeden ani drugi firmware nie ma aktualnego softu. Jak zobaczysz wersje kernela to one są lekko starsze. Ale za to wytestowane i zestawy łatek są sprawdzone. I masz pewność że działa.

Wszystko co wymieniłeś oczywiście zrobisz na openwrt (ps. ja jestem pro openwrt, więc pytanie czy dd-wrt czy openwrt nie ma senstu w moim przypadku smile). Pakiety instaluje się przez opkg (ipkg było w poprzedniej wersji kamikaze). Jesteś tylko uzależniony od ilości miejsca na flashu - jeżeli zainstalujesz standardowy obraz to zwykle na dodatkowe pakiety nie ma miejsca i musisz się posiłkować pendrive. Jak masz obraz który ma to wszystko wbudowane - bez problemu się mieści ,wiec pendrive nie jest Ci potrzebny (w sensie służy tylko jako storage).

Więc - da się zrobić. Nie masz jakiś wymyślnych wymagań, chcesz prawie standardową konfigurację.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Po prostu openwrt ma większe możliwość jeżeli chodzi o dostosowanie go do swoich potrzeb.

Ani jeden ani drugi firmware nie ma aktualnego softu. Jak zobaczysz wersje kernela to one są lekko starsze. Ale za to wytestowane i zestawy łatek są sprawdzone. I masz pewność że działa.

Ale łaty nowe się pojawiają. Więc jest aktualizowany kernel. Zaś kernel to nie system (tylko jego część), aktualizacji iptables i innych pakietów to też aktualizacja systemu.

Wszystko co wymieniłeś oczywiście zrobisz na openwrt (ps. ja jestem pro openwrt, więc pytanie czy dd-wrt czy openwrt nie ma senstu w moim przypadku smile). Pakiety instaluje się przez opkg (ipkg było w poprzedniej wersji kamikaze). Jesteś tylko uzależniony od ilości miejsca na flashu - jeżeli zainstalujesz standardowy obraz to zwykle na dodatkowe pakiety nie ma miejsca i musisz się posiłkować pendrive. Jak masz obraz który ma to wszystko wbudowane - bez problemu się mieści ,wiec pendrive nie jest Ci potrzebny (w sensie służy tylko jako storage).

Tylko czy jest już taka wersja. Bardzo proszę o odnośnik jak nie, to....

Więc - da się zrobić. Nie masz jakiś wymyślnych wymagań, chcesz prawie standardową konfigurację.

.. to która wersja openwrt ma większość i prosiłbym informacje co brakuje abym wiedział co doinstalować.

Ważne abym miał to co wymieniłem. Resztę to jak się wdrożę.
No może QoS by się przydał jeszcze big_smile
Tak więc jak jest możliwość proszę o zasugerowanie czy kamikaze czy whiterussion, czy jeszcze inny. Ten rusek chyba nie jest już aktualizowany jak gdzieś wyczytałem, zaś kamikaze w tym roku doczekał się nowej wersji finalnej.
PS. A właśnie co bym musiał doinstalować w kamikaze?
PS2. Musze poszukać wersji pendrive tych piko aby nie wystawały tak bardzo z routera, dzięki czemu będę pewny że go nie wyjmę. big_smile

Dziękuję za odpowiedź.

4

Kup czytnik microSD  + kartę micro SD i będziesz miał micro czytnik ledwie wystający z USB smile.

Oczywiście że nie ma takiej wersji. Przecież to są Twoje wymagania, to zgadnij jakie jest prawdopodobieństwo że ktoś właśnie tak zrobił.

Instalujesz standardowy obraz z openwrt (nie mój, mój nie ma luci a Ty tego potrzebujesz). Doinstalujesz wsparcie dla qos, usb, samby, collectd (+ pluginy). Konfigurujesz (graficznie!). Zostaje instalacją screena i skryptu do RS. Całość powinna się zmieścić do asusa.

Oczywiście kamikaze, whiterussian jest dawno nie rozwijane i nie wspierane. Jak poczekasz kilka dni (teoretycznie do jutra) to pojawi się nowa wersja kamikaze z naprawionymi pewnymi rzeczami, więc jak znalazł.

PS2. Jak go uwalisz do zgłoś się na priv (patrz podwieszony wątek smile)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.