Temat: Bledy SQUASHFS na calkiem nowym routerze

system type             : MediaTek MT7621 ver:1 eco:3
machine                 : Netgear R6350

nagle dzisiaj sie wykrzaczyl i zaczal sypac :
Sun Dec  5 22:02:18 2021 kern.err kernel: [  353.988206] SQUASHFS error: xz decompression failed, data probably corrupt
Sun Dec  5 22:02:18 2021 kern.err kernel: [  354.002003] SQUASHFS error: squashfs_read_data failed to read block 0x1e6f3a

po paru restartach wstaje, ale np po 2h znowu zaczal robic to samo.

Zgodnie z sugestiami Cezarego zrobilem sysupgrade bez zachowywania konfiguracji

Pytanie tylko - czy to normalne, ze nowy ruterek (ma mniej niz rok) robil cos takiego ?
Wsrod ostatnich zmian (pare ostatnich miesiecy) instalowalem stubby i DoH - czy to moglo jakos zarzynac flasha ?

2

Odp: Bledy SQUASHFS na calkiem nowym routerze

Mógł, nany z definicji mogę mieć błędne bloki i pojawiają się nowe.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez miguelos 2021-12-06 13:18:46)

Cezary napisał/a:

Mógł, nany z definicji mogę mieć błędne bloki i pojawiają się nowe.

Tzn jest na to metoda poza reinstalacja ? czy te bledne bloki beda sie znowu pojawiac w tym samym miejscu ?
Bo nie wiem czy wracac do obrazu fabrycznego i zwracac/sprzedawac, czy trzymac

4

Jeżeli to jest błąd bloku pamięci to on tam będzie i pewnie powoli zacznie postępować degradacja na inne bloki.

5 (edytowany przez chemik89 2021-12-06 16:30:38)

IMO coś jest zrąbane w samych driverach w openwrt, takimi samymi bledami mi ostatnio sypal r6220 - choć to już stara używna nie nowy router jak tutaj. Po reinstalacji cisza - żadnego błędu nand.
ewidentnie mechanizm realokacji sektorów w openwrt dla tej platformy nie działa jak powinien.
Przecież ilość zapisów do pamięci zarówno na org. FW jak i na openwrt jest śladowa - chyba nic poza zapisem konfiguracji tam nie idzie domyślnie ?? Użyte jest kilka MB z 128MB dostęonych nand.

6

Co więcej - squashfs nie jest przeciez zapisywany, to tylko dane które są czytane. Dane zapisywane są w innym obszarze tej pamięci.

7

chemik89 napisał/a:

IMO coś jest zrąbane w samych driverach w openwrt, takimi samymi bledami mi ostatnio sypal r6220 - choć to już stara używna nie nowy router jak tutaj. Po reinstalacji cisza - żadnego błędu nand.
ewidentnie mechanizm realokacji sektorów w openwrt dla tej platformy nie działa jak powinien.
Przecież ilość zapisów do pamięci zarówno na org. FW jak i na openwrt jest śladowa - chyba nic poza zapisem konfiguracji tam nie idzie domyślnie ?? Użyte jest kilka MB z 128MB dostęonych nand.

dodam jeszcze, że do tej pory było robione : upgrade firmware oryginalnego i może 2 instalacje openwrt (teraz trzecia po błędzie)

8

Dzisiaj powtórka z rozrywki, nie mam czasu się tym zajmować, zwracam, bo sprzęt jeszcze jest na gwarancji

9

Wygląda na to, że OP już rozwiązał problem przez zwrot sprzętu, ale może info poniżej przyda się innym.

Miałem podobne objawy na r6220. Sysupgrade pomagał na chwilę.
Przyczyną okazał się dysk SSD na USB (wg specyfikacji pobierający 900 mA). Po podłączeniu zew zasilania i sflashowaniu nowego obrazu przez sysupgrade problem ustąpił.

Tłumaczę to sobie tak, że pobór prądu przez port USB był za duży co powodowało z kolei losowe błędu zapisu do wewnętrznej pamięci. Samo odłączenie dysku ani samo podłączenie zewnętrznego zasilacza nic nie dawało dopiero sysupgrade po tej operacji pomógł.

10

hejka, tak zwrocilem router. W moim przypadku nie bylo zewnetrzengo dysku, ale zwykly pendrive 32GB. Watpie, zeby to ciagnelo wiele pradu...

11

Hej, Mam dwa R6220. Oba maja obecnie uptime około 42 dni i na razie oba są nadal OK. Na jednym miałem extroot'a a na drugim nie. Moja obserwacja jest raczej tak, ze im więcej miejsca zostaje na oryginalnym flash tym dłużej pracuje bez powyższego błędu.