Temat: Znikający internet po przypisaniu IP do MAC
Cześć. Przesiadłem się parę dni temu na Mikrotika z najnowszym dostępnym softem gargoyle. Po wstępnej konfiguracji zabrałem się za przypisywanie IP po MAC adresach i zaczęły się problemy.
- Sieć działa na światłowodzie 350/350
- Router Mikrotik 750Gr3 z gargoylem
- Na piętrze AP unifi LR
- Na parterze TP link Archer A6 ustawiony jako AP Wifi z wyłączonym DHCP
- Switch TL-SG1024DE
Po pierwszym przypisaniu IP do Qnapa w całym domu padł internet. Tyczy się to telefonów, android boxów, laptopów itd. Dostępu do internetu nie było na żadnym urządzeniu, mimo że IP przypisałem przecież tylko do Qnapa a w statusie WAN wszystko było jak należy. Po usunięciu IP w zakładce DHCP internet się pojawił. Zacząłem szukać. Router przywrócony do ustawień fabrycznych. Unifi chwilowo wyłączony, router tp linka archer a6 również. Podczas kolejnej próby przypisania IP do Qnapa udało się - na obu dostępnych portach LAN mam przypisany IP i działa. Następnie przypisałem IP do nBoxa - również działa. Po tym przypisałem IP do drugiej dekodera nBox i znowu padł internet
Resetowałem wszystko łącznie z prądem w domu. Po usunięciu w/w wpisu - internet znowu się pojawił. Nigdy nie miałem takich problemów. Ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi ?