1

Temat: własny NAS, ubunt vs omv vs truenas .. ?

Nie wiem czy dobry dział ale częściowo przynajmniej dotyczy debiana

Obecnie mam postawione ubuntu server i skonfigurowaną sambę. Jest ok, troche brakuje mi gui do zarządzania sambą, rzadko coś zmieniam ale nowy udział i uprawnienia wole sobie wyklikać.
Myślałem o przesiadce na open media vault, rozważałem też TrueNas i xpenology.
Przede wszystkim używam samby, poza tym czasem rsync, ftp, nfs, docker, transmission.
Co polecacie z tych systemów? Xpenology raczej odrzucam z tego względu że to takie kombinowane rozwiązanie, nie wiem czy mozna na nim polegać.

Najważniejsza dla mnie jest samba, żeby wydajnie chodziła, w przypadku ubuntu mam wrażenie że zużywa dużo ramu.
Na docker chciałem testować webówkę np wordpressa

2

Odp: własny NAS, ubunt vs omv vs truenas .. ?

Może doinstaluj sobie webmina i zobacz czy spełni to co potrzebujesz?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

sprawdzę
a jak wygląda wydajność tych systemów ? W xpenology widziałem że wystarczy 1gb ramu
w ubuntu prędkości mam około 100-110mb/s odczyt, zapis 100 po chwili spada do realnych 80mb/s , podczas używania samby zużycie ramu idzie do ok. 4gb! nie optymalizowałem ustawień smb.
synology używałem kiedyś i było ok, reszty nie widziałem nigdy, jak masz jakieś doświadczenie chętnie wysłucham, jakieś zalety wady ?
ubuntu na pewno jest rozwijane i będzie można  bezboleśnie zaktualizować, to istotna zaleta wink

4

Niech idzie, jeżeli masz tyle ramu to niech wykorzystuje tyle i ma. Po co ram ma leżeć?

Wyłącz zbędne procesy po prostu i niech działa tylko to co potrzebujesz. Bez demonów bluetooth, drukarek, zmiany nazw katalogów, raportowania błędów i innych takich które ubuntu (zależy jeszcze od wersji którą zainstalowałeś) posiada.

5

mam ubuntu server 20.04
to wirtualka, więc wole jak zużywa mniej bo uruchamiam jeszcze inne rzeczy
poza tym zastanawia mnie jak na synology radzą sobie z taką ilością ramu i czy to jest osiągalne dla mnie na ubuntu?

@Cezary brałbyś ubuntu czy omv ?
w czym jedno przewyższa drugie  smile
chce dobrze wybrać

6

Pytanie jest lekko bezzasadne, bo omv to kompletny NAS z userami, usługami, statusami itd, a ubuntu - jak sobie zrobisz to tak będziesz miał. Jeżeli chcesz kompletne rozwiązanie nasowe to instaluj omv.

7

to zostańmy przy wydajności, bo problem gui można uznać za rozwiązany
chciałbym żeby to brało mniej ramu i mieć możliwie największe szybkości,
omv jest jakoś zoptymalizowane pod tym kontem? czy nie ma znaczenia i tak trzeba kombinować samemu ?

8

Czy jest zoptymalizowany to nie wiem, ale biorąc pod uwagę ze omv puszczają na jakiś NSA-310 i podobnego pokroju maszynkach które mają po 128-256MB ramu, to może cos tam i robili.

9 (edytowany przez sky7 2022-03-28 11:54:22)

Nie wiem na czym masz ten wirtualny Ubuntu, ale jeżeli być może na Proxmoxie, a zależy Ci na zasobach to wykorzystaj gotowy kontener File server, jest tam również panel do zarządzania web.

Jak chcesz próbować xpenology tylko do zastosowań do samby wewnątrz sieci, nie ma to chyba sensu. Za dużo zasobów zużyjesz w stosunku do w.w. podejścia. Xpenology ma za to wygodny dostęp do plików z zewnętrz, z telefonu itd. VPN, dwuskładnikową autoryzację, firewalla.

10

na proxmoxie, dopiero zaczałem go używać po kilkuletnim doświadzczeniu z esxi i  jest pozytywnie nastawiony
dzięki za rade nie zauważyłem tego kontenera file server

dostęp z zewnatrz i vpn mnie nie interesuje, o dostępie z telefonu nie myslałem ale może sie przydać