Temat: OpenVPN w routerze OpenWRT. Jak ustawić? Killswitch itp.
Siema
Kupiłem router, wgrałem OpenWRT. Kupiłem VPNa, od którego oczekuję prywatności, czyli chciałbym poprawnie mieć skonfigurowany Killswitch i wszystko inne co może mnie "pokazać" wścibskim.
VPN ma opsługę OpenVPN i WireGuard.
Na sieciach i routerach nie znam się zupełnie (ale z komputerami mam do czynienia całe życie).
Wgrałem wedle poradnika w zakładce OpenVPN, Lucl VPN cośtam i OpenVPN OpenSSL.
Ale zauważyłem też czytając listę tych pakietów, że są tam też pozycje z WireGuard.
Interesuje mnie tylko działanie LANu, nie potrzebuję kombinować ani z wifi, ani z tunelowaniem ruchu żeby szło na raz przez VPN coś, a bezpośrednio co innego. Nie interesuje mnie też jakoś specjalnie prędkość działania. Jedynie chciałbym to poustawiać tak, aby było maksymalnie bezpiecznie w temacie leaków, zrywania połączeń (tu killswitch) i tym podobnych spraw, na których się kompletnie nie znam.
Na razie tylko zrobiłem poza wgraniem OpenWRT i tych pakietów softu (j.w.) spoof MAC adresu, żeby mi się w tym internet pojawił do zainstalowania softu w routerze i teraz pytam "co dalej" ![]()
Nie wiem jeszcze czy Wireguard jest przy moim VPNie obsługiwany tylko przez aplikację dostawcy VPNa, czy to się by dało na routerze ustawić. Nie wiem też jakie są różnice, ale jeśli WireGuard jest bezpieczniejszy czy coś, to fajnie by było mieć tą lepsza opcję. Róznica w prędkości jak pisałem nie jest dla mnie istotna, bo i tak 100Mbit to 3x tyle ile wyciąga moje cudowne łącze internetowe (w necie na tym routerze z OpenWRT podają wartości typu 80-150Mbit zależnie od typu VPNa, czy WireGuard czy Open itp.) ![]()
Znalazłem kilka poradników, ale na przykład tutaj ktoś ma wątpliwości odnośnie DNSów.
https://forum.openwrt.org/t/openvpn-wif … h/74468/13
Jeszcze raz przeproszę za brak elementarnej wiedzy o sieciach itp.