Temat: Archer C6 V2 problem z TFTP Recovery

Wróciłem z Gargoyle 1.13 do fabrycznego oprogramowania obrazem tutaj dostępnym. Po powrocie chciałem wgrać najnowszy soft dostępny na stronie TP-Link. Niestety przy każdej próbie otrzymywałem komunikat Invalid file. Postanowiłem wgrać soft przez TFTP recovery ale próba była nieudana. Recovery w ogóle nie zaczyna pobierać softu, zupełny brak reakcji. Próbowałem wgrać na W10 (wyłączona zapora, antywirus) przez Tftpd32. IP ustawione na 192.168.0.66, router uruchomiony w recovery (wciśnięty reset i podpięte zasilanie), ikona WPS zapala się na kilka sekund i uruchamia się normalnie. W Tftpd32 żadnej reakcji. Próbowałem ustawić na karcie half duplex 10 Mbps i wgrywać przez inny router, również brak jakiejkolwiek reakcji. Na koniec próbowałem przez Ubuntu i tftpd-hpa. Wszystko ustawione, router zachowuje się identycznie jak przy opisie próby na Windows. Na Linuxie w logach żadnej informacji o próbie przesłanie softu, wręcz żadnej odpowiedzi.
Wgrywałem już soft przez TFTP na C2 bez najmniejszych problemów.
Proszę o pomoc w aktualizacji softu.

2

Odp: Archer C6 V2 problem z TFTP Recovery

Rozbierz, podłącz konsolę szeregową, zobacz co wypisuje podczas próby wgrania softu przez tftp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Coś takiego się nada PL2303 USB to UART TTL?
Na stronie openwrt już znalazłem gdzie się wlutować.

4

Jeżeli tylko umie pracować na napięciach 3.3V a nie 5V to tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez jarek1853 2022-03-19 18:56:21)

Na płytce jest pole na 3.3V. Aktualnie przewód jest wlutowany w 5V. Spróbuję jeszcze raz w poniedziałek przez jakiś prosty switch i jeśli nie pójdzie dalej będę próbował z konsolą.
Dziękuję za pomoc.

6 (edytowany przez Cybe 2022-03-19 19:13:26)

Może już widziałeś: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21902 – człowiek
długo walczył, ale w końcu się udało.
A – i nie rób tego pod Windowsem 10, 11 czy innymi kretyńskimi systemami.

7

Spróbowałem dziś przez prosty switch pod Ubuntu. TFTP pokazuje że cały soft jest przesłany bez błędów, natomiast router uruchamia się na starym oprogramowaniu. Próbowałem dwa razy. Jakieś sugestie co poszło nie tak, co zrobić?

8 (edytowany przez Cybe 2022-03-21 20:47:10)

No to jak już próbowałeś wszystkiego zgodnie ze sztuką i nadal nic, to chyba rzeczywiście pozostaje ci tylko serial.

Edit: A switch nie był przypadkiem gigabitowy? Ma być 10/100.
Weź jeszcze tu zerknij: https://forum.openwrt.org/t/tp-link-arc … 6?u=tmomas

9 (edytowany przez jarek1853 2022-03-21 21:56:49)

Już widziałem ten temat. Dziś właśnie była próba na switchu 10/100. Jutro jeszcze będę próbował z innym softem. Może wgram Openwrt albo Gargoyle i spróbuje wgrać oryginał, przetestuję różne wersje.
Z konsolą jeszcze próbuję się wstrzymać, nie jestem pewny czy mój adapter działa na 3.3V, nawet nie pamiętam do czego go kupiłem.

10

Wracam z informacją po dość długim czasie. Niestety nie mogłem dostać się do konsoli, mój adapter działał tylko na 5V. Dziś miałem chwilę czasu i wreszcie udało się wgrać soft przez tftp. Jak się okazało w ten sposób wchodzi tylko najstarsze oprogramowanie którego już nie ma dostępnego na stronie producenta. Jeśli ktoś byłby zainteresowany mogę udostępnić.

11

Problem miałem z tym że tftp działa do archera c6 v2 eu  tylko z pierwszym firmware, tutaj jest https://community.tp-link.com/en/home/f … 651?page=2
Takie to badziewie