1

Temat: Dwa routery OpenWRT -> dwie sieci

Cześć.
Mam internet z Vectry oraz router netgear r6220.
Modem/router z Vectry ustawiony na tryb bridge.
Netgear z openwrt od Cezarego.
Do tego mam router Linksys wrt3200acm który chcę podłączyć za netgearem. Wiem że to na razie wygląda słabo, ale linksys mam tylko do konfiguracji i będzie on pracował u kumpla na innej lokalizacji, chodzi tylko o to żeby móc go dobrze skonfigurować w moim środowisku i przepiąć go gdzie indziej, żebym nie miał tam dużo do konfiguracji.
Problem polega na tym, że wysypuje mi się dostęp do niego, oba sprzęty mają wgrane openwrt z eko.one.pl.
Jak podłączę po kablu to działa i mogę wszystko z nim zrobić, za godzinę już mam problem i nie mogę nawet po ssh się połączyć. Po prostu sprzęt głupieje, już nawet nie mówię o wifi do którego też się nie da po czasie podłączyć. Nie wiem co ustawić na netgear albo linksys aby to zagadało.
Pozdrawiam.

2

Odp: Dwa routery OpenWRT -> dwie sieci

Oba sprzęty masz domyślnie na tej samej adresacji na lanie. Jednego z nich podłącz bezpośrednio bez żadnych routerów do komputera i zmień mu adres na lanie na inny - w zależności co z nim właściwie robisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Główny jest w adresacji 192.168.22.x a linksys jest w 192.168.1.x na linksysie WAN jest jako DHCP client a netgear DHCP server. Linksys dostaje normalnie IP z adresacji pierwszej sieci jako wan. Teraz wpadłem na jeszcze jeden pomysł ale dopiero to sprawdzę jak wrócę do domu, jednak jeśli to nie wypali to już sam nie wiem co może być nie tak.

4

Czyli masz normalnie router za routerem. Podłącz się kablem do linksysa, powinieneś móc się wbić do jego lanu przez ssh jak również do lanu netgerara. Odwrotnie już nie jeżeli nie otworzyłeś firewalla na wanie linksysa.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Właśnie dziwne to jest bo normalnie działa jak się wbijam na linksysa, wiem że od netgeara się nie wbiję ale jak sobie siedzę na linksys to po jakimś czasie internet działa, jest spoko ale już strona 192.168.1.1 się nie może załadować, ssh też przestaje działać. Nie jest tak, że to od razu mi nie działa tylko po jakimś czasie. Na razie domyślam się że może to być wina zerotier, które na obu mam skonfigurowane albo wireguard bo teraz wpadłem na to że przecież na tym samym porcie skonfigurowałem na obu i chyba to się gryzie. Wiem że wireguard w tej konfiguracji mi nie zadziała ale to ma być jako dostęp jak już będzie w lokalizacji domyślnej.

6

Faktycznie któryś z VPN-ów mi kopał sprawę. na razie sobie odłożę to na później bo na pewno będzie to potrzebne, ale wydaje mi się, że muszę wireguarda na innym porcie ustawić niż na głównej bramie, żeby się nie pogryzły przy nasłuchiwaniu. Swoją drogą ciekawa sprawa. Ten linksys naprawdę fajny jest, chyba będę przeglądał w przyszłości OLX, Allegro i eBay, może trafi się jakiś tańszy egzemplarz.