1

Temat: Przenośny wireguard za granicą?

Poszukuję jakiegoś uniwersalnego rozwiązania na długą podróż. To może być jedno urządzenie albo kilka, które można połączyć ze sobą. Chodziłoby mi aby w każdym miejscu zagranicą łączył mnie przez tę samą sieć wireguard (te same polskie IP).

Potrzebowałbym urządzenie, które będzie miało dostęp do internetu poprzez:
- gniazdo ethernet In - abym mógł się połączyć kablem z routerem hotelowym
- odbiór sieci Wifi (hotel, restauracja)
- modem 4G LTE (możliwość włożenia miejscowej karty sim)

Aby mógł później podłączyć do niego tablet (WiFi), smartfona (WiFi) lub laptopa (ethernet, WIFi)

Najlepiej aby było to jedno urządzenie, które ma te wszystkie funkcje łącznie plus wbudowany akumulator, ale może też być oddzielnie jakiś microrouter + powerbank + modem 4G USB.
Fajnie by tez było gdyby to działało na openWRT, a ustawienie tego wszystkiego nie wymagało dużej wiedzy i czasu.

Czy ktoś ma praktyczne doświadczenie w tej materii i mógłby mi coś zaproponować?
Budżet  - najlepiej aby było to 300-500zł, aczkolwiek zależy mi na jakości, więc jeśli będzie warto, mogę dać nawet 2000zł.

2 (edytowany przez Cezary 2022-03-12 17:03:35)

Odp: Przenośny wireguard za granicą?

Właśnie zacytowałeś notę katalogową tego sprzętu: https://www.gl-inet.com/products/gl-e750/

Choć on ma pewne wady - ethernet wymaga dodatkowej przejściówki, soft producenta zapewnia to co napisałeś (on bazuje na openwrt ale to ich kompilacja), ale jeżeli nie ufasz chińczykom to możesz sobie zainstalować openwrt i sam to skonfigurować. Na ich forum są osoby które skarżą się na modem (ale to chyba w amerykańskich sieciach, a tam jest wstawiony zwykły quectel ec25 lub ep06, zalezy od wersji). No i niektórzy mówią o sporych temperaturach.  Cena - spora.

Jeżeli chcesz przez powierbank to spokojnie dowolny router wystarczy, zobacz np. https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 65#p263965 (dotyczyły akurat przejściówki, ale jak widać ze zwykłym routerem spokojnie to sobie radzi).

EDIT: zapomniał bym - ZTE MF286 (nie R, nie D, tylko zwykły MF286) ma wsparcie dla OpenWrt oraz ma baterię. Co prawda jest "duży", ale jak najbardziej możesz sobie na nim zrobić samodzielnie wszystko na co masz ochotę. Ponieważ zdarzają sie różne klony to upewnij się że model który chcesz ma na 100% klapkę z tyłu, led od baterii na przednim panelu no i działa na tej baterii.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki serdeczne za odpowiedź.

Cezary napisał/a:

Właśnie zacytowałeś notę katalogową tego sprzętu: https://www.gl-inet.com/products/gl-e750/
Choć on ma pewne wady - ethernet wymaga dodatkowej przejściówki.

Jeszcze o tą przejściówkę chciałem zapytać- chodzi o to "USB-C port replicator"?
Rozumiem, że nie ma jej w zestawie i trzeba ją dodatkowo dokupić.
Czy mógłby mi Pan zaproponować jakiś konkretny model który będzie działać? Najlepiej do kupienia w Polsce, żeby mi do czwartku przyszła:)

4

Jest w zestawie. Po prostu on ma "autorskie" złącze usb-c chyba, do którego trzeba przyczepić dongle z fizycznym portem RJ45.

U nas w Polsce się go nie dostanie, tylko przez zagraniczne portale aukcyjne. Nie widziałem żeby go ktoś sprzedawał oficjalnie u nas w kraju. Zostaje więc dowolny inny router i zasilanie z powerbanku lub wspomniany ZTE jeżeli do ma dojść do czwartku. Plus oczywiście własnoręczna konfiguracja.

5

W tym ZTE MF286 nie widzę repeatera WiFi, ponadto jest większy i cięższy.
Dlatego wolałbym tego Gl-Inet GL E750. Jeśli kupię go dziś na Amazon to dostanę go w środę.

Ale mam jeszcze jedną ważną kwestie, otóż ja będę na Domninikanie, a później jeszcze dokładnie nie wiem ale może to być Meksyk, Panama, Kostaryka, Kolumbia, USA. I tu się pojawia problem czy będzie mi on działał z tamtejszymi kartami sim? Na Amazon jest informacja - "kompatybilny ze wszystkimi europejskimi kartami SIM" - no właśnie, a co z kartami Sim krajów Ameryki?  Czy to jest problem typu - może czasem nie zadziałać, czy bardziej - na pewno nie będzie działać?

Jeśli to drugie to może lepiej na szybko wrócić do koncepcji: " microrouter + powerbank + modem 4G USB" i wtedy ew zakupić kompatybilny amerykański modem 4G USB?

6

Jak to nie widzisz repeatera? Instalujesz openwrt to i możesz zrobić repeater, nikt to przecież nie mówi że masz używać oryginalnego softu zte.

Modemy wspierają określone pasma. Te amerykańskie sa inne niż europejsie, ale -

Na wyspie funkcjonuje 3 operatorów komórkowych – Claro GSM (GSM 850/1900, 3G850), Altice (GSM 850/1800/1900) oraz VIVA (GSM 1900),

(z https://okiemturysty.pl/porady/internet-na-dominikanie/ ) więc jak weźmiesz modem ktory ma band 3 (1800) to móże działać.  Ale weź modem "global" z dużą liczba pasm. Jaki to już musisz sprawdzić przy zakupcie z czym go sprzedają i co on wspiera.

Tak czy siak - potrzebujesz modem z pasami kompatybilny z tamtymi operatorami.

7

ten będzie ok ?
https://allegro.pl/oferta/router-stacjo … 0842405870

8

Chyba pomyliłeś wątki?

9

nie wink polecałeś w tym wątku ZTE MF286, ale żeby uważać na wersje. po opisach i zdjęciach wydaje mi się ze ten jest taki jak pisałeś, ale chciałem się upewnić

10 (edytowany przez onken 2022-03-17 19:16:07)

Wszystkie wyglądają tak samo ( mam na myśli wersję 286, 286A, 286r

Róźnią się też złączem na baterię, wersja "r" chyba nie ma wcale opcji baterii.

286 ma w komplecie ( ale to router sprzed 3 lat około, 286A około 2, od ponad roku są wersje r

r jest niestety bardzo problematyczna jeśli chodzi o OpenWRT a do tego jest kilka wersji tego sprzętu...

Sam się przekonałem...

A kupować za 350 zł wersję zwykłą to jakieś nieporozumienie...

za 250-300 można już kupić wiele lepszą wersję 286D

11

areq napisał/a:

nie wink polecałeś w tym wątku ZTE MF286, ale żeby uważać na wersje. po opisach i zdjęciach wydaje mi się ze ten jest taki jak pisałeś, ale chciałem się upewnić

To nie, jest to pewnie MF286R bo jest od polskiego T-Mobile. Jak chcesz czystego MF286 w wgranym już openwrt i pewniakiem że działa modem to poszukaj na allegro, wystawiam takiego.