Odp: ZTE MF286D - Openwrt
Przez http ,a właściwie przez web. Ten "moj" skrypt później włosi rozwijali , i tam zdaje się wszystkie możliwe parametry odczytywali , na pewno jest lte_ca_pcell_arfcn , lte_ca_scell_arfcn , to może i pci też jest.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przez http ,a właściwie przez web. Ten "moj" skrypt później włosi rozwijali , i tam zdaje się wszystkie możliwe parametry odczytywali , na pewno jest lte_ca_pcell_arfcn , lte_ca_scell_arfcn , to może i pci też jest.
Ale jak ten soft dokładnie wgrać. Co konkretnie i gdzie wrzucić?
przeciez bylo juz o tym. mtd9 metoda tftp. patrz poczatek watku o recovery
W skrócie wystarczy skopiować/podmienić partycie mtd8 "web" i mtd9 "rootfs",przeczytaj ten zamknięty wątek https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=19085
a nie tylko mtd9 bo ma w sobie komplet?
mtd9 nie ma w sobie web ( ten jest w mtd8)... Jak zostanie z playa , to będzie ciągle ograniczony ( choć hasło do niego i tak się zmieni)
A unie dzisiaj ( po 5 dniach uptime ) wywalił się modem w MF286D ![]()
Pewnie restart pomoże ale chciałbym temu zapobiec.
Nie mam jak sprawdzić teraz logów pewnie bo mi logi z Nord VPN zapchaly całość logów chyba bo tylko to widzę...
Jak to zdiagnozować zanim zrobię restart ?
To niekoniecznie wina modemu i routera. Odświeżenie IP ( czyli rozłączenie z siecią i ponowne połączenie ) pomoże.
cat /sys/kernel/debug/usb/devices <- pokaże czy modem nadal jest widoczny
ifstatus wan <- co interfejs mówi, zmień nazwe jak masz inaczej
logread <- jeżeli cokolwiek tam się utrzymało
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-serving-system <- żeby zobaczyć czy modem jest podłączony do sieci, jeżeli oczywiście istnieje w systemie
I na końcu ifdown wan; killall uqmi; ifup wan i zobacz co będzie.
root@WiFi:~# cat /sys/kernel/debug/usb/devices
T: Bus=01 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=480 MxCh= 1
B: Alloc= 0/800 us ( 0%), #Int= 0, #Iso= 0
D: Ver= 2.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 5.04
S: Manufacturer=Linux 5.4.179 xhci-hcd
S: Product=xHCI Host Controller
S: SerialNumber=xhci-hcd.0.auto
C:* #Ifs= 1 Cfg#= 1 Atr=e0 MxPwr= 0mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=hub
E: Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS= 4 Ivl=256ms
T: Bus=02 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=5000 MxCh= 1
D: Ver= 3.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=03 MxPS= 9 #Cfgs= 1
P: Vendor=1d6b ProdID=0003 Rev= 5.04
S: SerialNumber=xhci-hcd.0.auto
T: Bus=03 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=480 MxCh= 1
D: Ver= 2.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=01 MxPS=64 #Cfgs= 1
P: Vendor=1d6b ProdID=0002 Rev= 5.04
S: SerialNumber=xhci-hcd.1.auto
T: Bus=04 Lev=00 Prnt=00 Port=00 Cnt=00 Dev#= 1 Spd=5000 MxCh= 0
D: Ver= 3.00 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=03 MxPS= 9 #Cfgs= 1
P: Vendor=1d6b ProdID=0003 Rev= 5.04
S: SerialNumber=xhci-hcd.1.auto
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=09(hub ) Sub=00 Prot=00 Driver=(none)
root@WiFi:~#Mam go jako wan
root@WiFi:~# ifstatus wan
{
"up": false,
"pending": false,
"available": false,
"autostart": true,
"dynamic": false,
"proto": "qmi",
"data": {
},
"errors": [
{
"subsystem": "interface",
"code": "NO_DEVICE"
}
]
}root@WiFi:~# uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-signal-info
Failed to open device
root@WiFi:~#
uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --get-serving-system
Failed to open device
root@WiFi:~#
Ale modem jako modem działa bo wysłąlem sobie sms i mam że doręczono go tylko chyba brak go teraz w samym openwrt
Modem jako modem nie jest w ogóle widoczny na magistrali usb. Albo wysypał Ci się modem, albo wysypała się magistrala. Możesz jeszcze spróbować ręcznie wyładować i załadować sterowniki od usb oraz modemu, ale na 90% będziesz musiał zrestartować router.
jaką komendą te sterowniki usb ?
I najwazniejsze, jak temu zapobiec na przyszłość
?
Zrób lsmod dostaniesz listę wszystkich załadowanych modułów. poszukaj sobie xhci-hcd. Teraz musisz wyładować najpierw wszystko moduły które na nim bazują a później je załadować ponownie. Robisz to poleceniem rmmod <nazwa modułu> np.
rmmod option1
I tak ze wszystkimi. Pamiętaj że moduły mają zależności, więc najpierw musisz wyładować zależności a później na samym końcu dany moduł jak już nic od niego nie będzie zależało. Ładujesz w odwrotnej kolejności poleceniem modprobe <nazwa modułu>
Nie zapobiegniesz temu w przyszłości bo nie wiesz dlaczego i z jakiego powodu się to stało. Możesz sobie do crona dołożyć tester sprawdzający czy np. odkreślona linia w usb ustnieje lub jest /dev/cdc-wdm0. Jak nie - restart routera.
Cezary
Ok, reboot pomógł
Ja będzie wyglądał skrypt który mi sprawdzi obecnosc /dev/cdc-wdm0 ?
Do tej pory miałem tylko skrypt pod ps ale szukał tylko procesów ( np oscam )
if ps | grep /root/oscam/oscam | grep -v ' grep ' >/dev/null; then
data=`date +[%e-%m-%Y_%T]`
#echo "$data oscam - OK" >> $log_file
else
echo "*********************" >> $log_file
echo "$data ! oscam - STOI !" >> $log_file
oscam_ERROR="1"
fi
if [ $oscam_ERROR = "1" ]; then
echo "oscam startuje..." >> $log_file
/root/oscam/oscam -b -c /root/oscam/konf &
data=`date +[%e-%m-%Y_%T]`
echo "oscam wystartowal" >> $log_file
echo "*********************" >> $log_file
else
#data=`date +[%e-%m-%Y_%T]`
echo "$data oscam - OK" >> $log_file
echo "#####################" >> $log_file
fiif [ ! -e /dev/cdc-wdm0 ]; then
# nie ma urządzenia, coś z tym trzeba tu zrobić
fiA tak w ogóle to przecież w każdym systemie możesz sobie uruchomić monitor połączenia, a nie jak nie ma połączenia to restart routera i tyle. Masz to w gargoyle, masz to w luci, masz to w mifi, możesz to mieć w czystym openwrt.
Fakt, no to poszukam
a już zrobiłem skrypt
Próbował ktoś z Was podłączać te ustrojstwo do zasilacza buforowego lub kontrolera mppt. Wytrzyma 14,4V czy od razu wąchać
?
Jakby co płytę od modemu umarlaka pod zasilacz regulowany i co 0,1V zaczynając od 12 będę podnosił i zobaczymy czy do 14,4 wytrzyma
Dajcie znać jak ktoś testował lub bawił się w to
A nie chcesz się pozbyć tej płyty? Leży mi jeden sprawny modem ;-)
Mam dwie płyty ze zjaranymi PMICami, jutro będę sprawdzał dlaczego poleciały, a i mam jedną niebootującą płytę na części - mogę zrobić w sumie taki test, jeśli przeszczepienie zasilania nie pomoże podnieść jednej z tamtych.
Modem-umarlak zgłasza się jakkolwiek na USB?
Próbował ktoś z Was podłączać te ustrojstwo do zasilacza buforowego lub kontrolera mppt. Wytrzyma 14,4V czy od razu wąchać
?
Jakby co płytę od modemu umarlaka pod zasilacz regulowany i co 0,1V zaczynając od 12 będę podnosił i zobaczymy czy do 14,4 wytrzyma
Dajcie znać jak ktoś testował lub bawił się w to
Tzn ja podłączałem go bezpośrednio pod zasilanie z zapalniczki samochodowej, więc pewnie te 14v było. Przeżył, zjeździł trochę kilometrów ze mną.
A nie chcesz się pozbyć tej płyty? Leży mi jeden sprawny modem ;-)
Mam dwie płyty ze zjaranymi PMICami, jutro będę sprawdzał dlaczego poleciały, a i mam jedną niebootującą płytę na części - mogę zrobić w sumie taki test, jeśli przeszczepienie zasilania nie pomoże podnieść jednej z tamtych.
Modem-umarlak zgłasza się jakkolwiek na USB?
Na razie nie będę się pozbywał. Do tej pory jako końcówki na klientów vpn dawałem wndr4300 + E3276. A ta płyta zdaje się mieć lepsze parametry niż poczciwy netgear. Jak jej nie spale przy tej próbie napięcia to przyda mi się na przyszłość a może umarlaka kiedyś ożywię lub ktoś ożywi a ja ja to powielę. (z ciekawości ile dla Ciebie ta płyta jest warta?
)
A propos pytania to tak przestawia się po ostatnich próbach choć nie wiem co zrobiłem od razu jako ZTE diagnostic a jak z boot pointem to wtedy jako qualcom 9008. Wcześniej przedstawiał się tylko z boot pointem. Ale to jest od tego wątek na forum który z braku pomysłu jak na razie nie rozwijam ale oczywiście można go ciągnąć dalej
Leo-PL napisał/a:A nie chcesz się pozbyć tej płyty? Leży mi jeden sprawny modem ;-)
Modem-umarlak zgłasza się jakkolwiek na USB?Na razie nie będę się pozbywał. Do tej pory jako końcówki na klientów vpn dawałem wndr4300 + E3276. A ta płyta zdaje się mieć lepsze parametry niż poczciwy netgear. Jak jej nie spale przy tej próbie napięcia to przyda mi się na przyszłość a może umarlaka kiedyś ożywię lub ktoś ożywi a ja ja to powielę. (z ciekawości ile dla Ciebie ta płyta jest warta?
)
A propos pytania to tak przestawia się po ostatnich próbach choć nie wiem co zrobiłem od razu jako ZTE diagnostic a jak z boot pointem to wtedy jako qualcom 9008. Wcześniej przedstawiał się tylko z boot pointem. Ale to jest od tego wątek na forum który z braku pomysłu jak na razie nie rozwijam ale oczywiście można go ciągnąć dalej
W sumie, temat się zdezaktualizował, wskrzesiłem 1szt z dwóch zdechlaków z ww. sprawnym modemem. PHY padł na latchup, został przelutowany z dawcy. 3/4 porty działają, plus cała reszta sprzętu, więc jest nieźle. A mam jeszcze jednego dawcę ;-)
Kompilacje z wczoraj są ok? Mozna pobrac z selektora firmware, MIfi wykrywa lecz nie pobiera obrazu a na stronce opis że wycofano bo błedy QMI są.
Jak to jest?
Kompilacje z wczoraj są ok? Mozna pobrac z selektora firmware, MIfi wykrywa lecz nie pobiera obrazu a na stronce opis że wycofano bo błedy QMI są.
Jak to jest?
Czytaj: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 92#p267292
EDIT: już przywróciłem obrazy.
Juz widze mifi zasysa image. Po update działa ok
Strony Poprzednia 1 … 17 18 19 20 21 … 156 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc