Temat: Problem z padającym WiFi - WRT1900ACS z OpenWrt 19.07

Witam,

Mam problem z routerem. Do routera połączonych jest 30 urządzeń, ale nie generują one dużego ruchu. Są to pojedyncze pakiety i utrzymywane jest połączenie TCP z każdą z maszyn. Ale nie jest to kwestia obciążenia.
Czasami WiFi pada i dopiero po którymś restarcie wstaje normalnie.
Podłożyłem inny router, ale jest to samo. Czy ktoś ma jakieś sugestie i spotkał się z czymś takim?

W logach nic nie znalazłem ciekawego.

2

Odp: Problem z padającym WiFi - WRT1900ACS z OpenWrt 19.07

Zmień router. Jakość sterownika do tych linksysów jest bardzo dyskusyjna i linksys nic nie robi żeby to poprawić. Temat problemów z wifi na tej platformie ciągnie się od początku jak te routery się ukazały.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wiem, że na WRT3200 takie cuda się dzieją, ale na 1900 mam kilka instalacji i nic się nie dzieje.

Czy problemem może być duża ilość maszyn podłączonych naraz do WIFI i czy 25-30 to dużo? Obciążenie sieci jest prawie żadne. Tyle, że maszyny wysyłają pojedyncze pakiety TCP co sekundę i to nie wszystkie.

Czy da się jakoś głęboko zrestartować WiFi?

Po kilku restartach wszystko wstaje i działa kolejne kilka dni? Temperatura? Czy da się sprawdzić temperaturę na module Wifi?

4

Tak, możesz sprawdzić temperatury, zobacz np. https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=18817

/sys/class/hwmon/hwmon*/ w zależności od modelu linksysa.

I nie, 30 użytkowników dla takiego routera nie powinno być problemem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.