Temat: Simple fail over na gargoyle 1.12.0.2

Witam
Próbuję zrobić backup łącza zgodnie z https://eko.one.pl/?p=openwrt-simplefailover
jednak pakiet chyba jest niedostępny. Mam modem play. Działa, bo sprawdziłem przestawiając łącze w gui. Chciałbym w razie zaniku neta na wan, aby się przełączyło na modem lte. Czego mogę spróbować w zamian? Jakiś przykład działający z modemem lte?

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

2

Odp: Simple fail over na gargoyle 1.12.0.2

Jest dostępny dla openwrt 18.06, 19.07 i 21.02 z których odpowiednio korzysta gargoyle. Jeżeli nie zmieniałeś repo to możesz to normalnie zainstalować.

Innym tego typem pakietu jest mwan3.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez badziewiak 2022-03-13 19:22:49)

Dzięki. Masz rację, ślepy jestem. Obciąłem ostatnią literkę nazwy pakietu. Ale pojawił się inny problem: Mam kartę play z modemem play. Podczas wklepywania danych sieci zamieniłem apn z darmowy na internet. Zrestartowałem, internet działa. Wyciągnąłem wtyczkę wan i poczekałem na uaktywnienie się modemu. NIe doczekałem się, więc chciałem wejść z przez ssh by zobaczyć co się dzieje. Hasło jest odrzucane. Przez web-gui nie udaje się nawiązać połączenia. Wychodzi na to, że muszę wyciągnąć pendrive z extroot i jeszcze raz zrobić extroota. Co mogłem jeszcze pobaranić?
Edit:
Po restarcie routera można wejść przez web-gui i ssh. Niemniej jednak po jakim czasie powinno się przełączyć na kartę sim?

4

W gargoyle w gui nie konfiguruje się dwóch wanów, nie ma takiej możliwości. Musisz ręcznie skonfigurować sieć i dopiero uruchomić simplefailover.

5

Ja tylko wykonałem dokładnie według poradnika. Zamieniłem APN z darmowy na internet. Wydaje mi się, że chyba powinienem jeszcze zamienić 3g na ppp. Czy coś jeszcze?

6 (edytowany przez Cezary 2022-03-13 20:06:56)

Sprawdziłeś że wan2 w ogóle działa i modem się połączył?

I nie, nie powinieneś zmieniać 3g na ppp. Nie ma czegoś takiego jak proto ppp dla modemów.

7

Sprawdziłem modem tylko i wyłącznie zmieniając w gui z kabla na modem USB (ppp). Połączenie przez modem działa. Tyle tylko że chyba nie wiem, jak wymusić do testów, aby się łączył przez wan2.

8

Zrób połączenie przez gui żeby ci działał modem. Zaloguj się przez ssh, w /etc/config/network zmień nazwę sekcji z wan na wan2. Wróć znów do gui, ustaw sobie wan na dhcp po kablu, zapisz. Powinieneś w /etc/config/network mieć teraz dwie sekcje - wan po kablu i wan2 po modemie. Dodaj option auto 0 w sekcji wan2. Dodaj wan2 w sekcji firewall jeżeli tego jeszcze nie zrobiłeś. Zainstaluj i uruchom simplefailover, zrób ps żeby zobaczyć czy faktycznie jest uruchomiony. Wyjmij kabel i patrz w logach czy się przełączy.

Ostrożnie używaj gui, bo zmiana czegoś może nadpisać konfig który zrobiłeś ręcznie (czy to network czy firewall)

9

Cezary napisał/a:

(...)
Ostrożnie używaj gui, bo zmiana czegoś może nadpisać konfig który zrobiłeś ręcznie (czy to network czy firewall)

Prawdopodobnie to była przyczyna. Zrobiłem konfigurację od nowa ze zmianą APN z darmowy na internet (bo karta play) i po ok. 20s od wyjęcia kabla włącza się modem lte.
Dzięki Cezary za pomoc.