351

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

onken napisał/a:

Ale konfiguracja portu nie jest tylko dla tej opcji chyba

Używa się jej i dla przełączania pasm itd

Sama konfiguracja portu zostanie, na sztywno będzie tylko w poleceniach AT (do wł/wył agregacji w UL) dla tego routera.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

352

@iceG
Domyslnie po instalacji pakietow ustawione jest /dev/ttyUSB0. Zroche zmulaja apki zanim da sie przestawic na ttyUSB1. Potem juz jest ok.

353

pawol napisał/a:

@iceG
Domyslnie po instalacji pakietow ustawione jest /dev/ttyUSB0. Zroche zmulaja apki zanim da sie przestawic na ttyUSB1. Potem juz jest ok.

Niestety tak to działa, jednym wyszukanie portów załatwi całą konfigurację za nich, inni muszą sobie poprzestawiać, za dużo modemów, aby każdy był szczęśliwy z automatu. Chciałem zrobić tak aby ktoś całkiem zielony miał wstępnie ustawione, ktoś PRO sobie będzie potrafił przestawić.

Rozwiązaniem jest zapisywanie ustawień/własna kompilacja ze swoimi ustawieniami.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

354

Niech sobie zapisze domyslnie na usb0 ale pozostaw opcję zmiany, z menu

355 (edytowany przez pawol 2022-03-05 20:17:47)

opcja jest ale zmula zaraz po instalacji. ja poprawiam to w /etc/config/ bo nie mam cierpliwosci smile

356

Ktoś wie jak ogólnie działają te złącza RJ12 w routerach ? W jaki sposób i jaki telefon tam można podpiąć ?
Jak zadzwoniłem na numer to dioda Phone zaczęła się świecić , i sygnał wybierania ciągle był.
Może dało by się np. od razu odrzucić połączenie ?:)

357

Leo-PL to testował, ponoć po prostu podłączasz telefon i używasz...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

358

Ale jaki telefon ? Taki z tarczą w stylu Bratek czy Tulipan ?:)

359

Pytaj @Leo-PL

360 (edytowany przez smereka 2022-03-06 14:07:05)

Normalny telefon podlaczasz.Na pewno dziala ten z wybieraniem tonowym bo testowalem.Impulsowego czyli takiego np z tarcza nie mam pod reka wiec nie wiem.Mozna odbierac i dzwonic.U mnie na karcie plusa zrzuca do 3g.Uwaga jak dzwonie na numer w routerze ze swojego a8 to rozmowa zestawia sie w hd

361 (edytowany przez Leo-PL 2022-03-06 22:01:56)

smereka napisał/a:

Normalny telefon podlaczasz.Na pewno dziala ten z wybieraniem tonowym bo testowalem.Impulsowego czyli takiego np z tarcza nie mam pod reka wiec nie wiem.Mozna odbierac i dzwonic.U mnie na karcie plusa zrzuca do 3g.Uwaga jak dzwonie na numer w routerze ze swojego a8 to rozmowa zestawia sie w hd

Dokładnie. Ta część jest całkowicie ogarniana przez modem, btw - część routerowa nie wie nawet o jej istnieniu. Jestem ciekaw, czy ten modem jest w stanie ogarnąć VoLTE - mam ochotę pingnąć playa by włączyli mi to na testowym SIM z tego routera i przetestować. Rootfs z modemu MF286R zawierał tu i ówdzie to słówko ;-)

362

Co do telefonu to po wpięciu RJ12 (wtyk mam 2 pinowy) nic się nie dzieje nic się nie pokazuje w menu jednak po próbie dokonania połączenia zapala się dioda z telefonem i połączenie zmienia się na 3G (mruga na zielono) połączenie jest nawiązywane.

363 (edytowany przez smereka 2022-03-07 09:54:37)

Leo-PL napisał/a:
smereka napisał/a:

Dokładnie. Ta część jest całkowicie ogarniana przez modem, btw - część routerowa nie wie nawet o jej istnieniu. Jestem ciekaw, czy ten modem jest w stanie ogarnąć VoLTE - mam ochotę pingnąć playa by włączyli mi to na testowym SIM z tego routera i przetestować. Rootfs z modemu MF286R zawierał tu i ówdzie to słówko ;-)

Jest w stanie ogarnąć volte. Właśnie jestem po testach. Specjalnie odpaliłem na karcie abonamentowej Plusa vowifi co jednocześnie aktywowało volte. Myślałem że rozwiązali już ten bajzel z kodami, to znaczy żeby działało jedno to musi być nieaktywne drugie a jak to aktywne to tamto nie czy jakoś tak. W każdym razie bajzel nadal mają. Tak czy siak odpalenie vowifi powoduje odpalenie również volte. Sprawdziłem czy na pewno tak jest na moim staruszku samsungu a8 na aktywowanej karcie działa jedno i drugie. No to hop ta karta do mf286d. Ustawione technologie all. Zestawiło mi 4G+ i agregowało 3 częstotliwości. Zacząłem dzwonić z innej karty plusowej już z aktywnymi ww usługami. I działa router pozostał cały czas w 4G+ i z agregacją. Dioda phone migała tym razem na niebiesko a nie na zielono jak poprzednio kiedy na karcie nie było włączonych tych usług. Na samsungu miałem napis HD i szło po volte. Także Plus wspiera o dziwno ten modem - niesamowite

364

Jakby kogoś interesowało zrobiłem pomiary elektryczne tego cuda - nie wiem czy ktoś robił wcześniej

Mierzyłem to przyrządem fluke 179. Przy agregacji 3 pasm na karcie Plusa przy połączeniu jednego telefonu obojętnienie czy to na 2,4 czy 5GHz speedtest.net ustawiony na serwer atmana (w momencie testu miał wyniki około 61/1,5 Mb/s) pobierał w piku 713mA po stronie wtórnej zasilacza 12V i około 71mA po stronie pierwotnej (230V) Po lanie było to odpowiednio około 610/61mA.

Sam router bez podłączonych urządzeń bierze odpowiednio około 400/40 mA

Po prostych obliczeniach wychodzi, że w mojej lokalizacji jakby dane środowiskowe były cały czas identyczne po miesiącu pracy zużył by lekko ponad 13kWh. Przyjmując że 1kWh ze wszystkimi składnikami kosztuje powiedzmy 80gr. To miesiąc pracy tego pacjenta kosztuje mnie około 10zł (przy danych z chwili pomiaru utrzymujących się permanentnie).

365

A w praktyce - koszty stałe i tak płacisz, więc rozkłada się to także na inne odbiorniki energii, bo nie masz licznika tylko do routera i niczego więcej. Więc koszt utrzymania jest trochę mniejszy

366

Pytanie takie trochę nie na temat więc sorki ale może ktoś korzysta z https://www.t-mobile.pl/c/na-karte/pl oferta niby na smartfony ale jak myślicie będzie działać w routerze ?? Drugie pytanko jak wezmę Bez limitu XL + te 100GB (dają 1200 ale na rok więc trzeba podzielić przez 12) co dają to razem będzie 140GB dobrze to rozumuję że to się sumuje ?? Oraz ostatnie pytanie niby nie zużywa transferu np: Youtube ale pisze tam o smartfonie wiem teoretycznie aplikacja a jak jest z www jak na lapku bym oglądał oraz z apką np: na TV ?? Ktoś z tego korzysta może się wypowiedzieć ??

367

to pytania do operatora a nie tutaj. karta bedzie dzialac w modemie bo niby czemu nie

368

@tptomek

Na teraz będzie działać ale mogą Ci zablokować, po to jest oferta do smartfona a nie do routera...

369 (edytowany przez pawol 2022-03-07 19:03:32)

bzdura. to nie ruskie ze licza ttl.
a nawet gdyby to ttl można podniesc w openwrt

370

Dziś bawiąc się modemem (i próbując przetestować VoLTE, które niestety mam nieaktywne na testowych kartach) odkryłem, że modem raportuje numery połączeń przychodzących na porcie AT (ttyUSB2) i da się odbierać połączenia przychodzące komendą ATA, acz nie powoduje to magicznego przekazania danych/głosu tym portem zamiast analogowym. A w sumie opcja spięcia z asteriskowym chan_dongle byłaby całkiem ciekawa.

371 (edytowany przez onken 2022-03-07 19:52:04)

pawol napisał/a:

bzdura. to nie ruskie ze licza ttl.
a nawet gdyby to ttl można podniesc w openwrt

Jaka bzdura ???

Nikt nie mówi o bzdurnej blokadzie na ttl...

Każdy operator wie z jakiego urządzenia korzystasz.

Identyfikuje po IMEI więc jeśli tylko będzie chciał to zablokuje na amen każdy router.

W USA tak robi tmobile i nie tylko tam.
W Europie też.

372 (edytowany przez pawol 2022-03-07 20:45:34)

taaaa. maja baze imei z całego swiata
w imei nie ma typu ue'ka
https://www.comperia.pl/26512-numer-ime … co-to-jest

373

To skąd taki Play wyświetla mi typ UEka w ichniejszym Play24, nawet jeżeli mam kartę włożoną do prototypowego UE? Owszem, w IMEI pośrednio jest informacja o modelu UE i o tym, gdzie przechodził on certyfikację.

374 (edytowany przez onken 2022-03-07 23:26:43)

Dokładnie, operator wszystko wie co jest podpięte.

Np na Mój T-Mobile widzę dokładnie jakie urządzenie jest podpięte z kartą.

Model urządzenia

Ale to nie miejsce na zaśmiecanie dyskusja o tym tematu o ZTE smile

375

Dokładnie. Kończąc i wyjasniając, na IMEI składa się "type approval code" czyli numer nadawany modelowi, zawierający informację o tym kto wykonywał certyfikację, indywidualny numer seryjny i "check digit". Tyle.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Internati … t_Identity