1

Temat: Jak się dostać do zewnętrznego IP od wewnątrz?

Cześć

Dałem taki kontrowersyjny temat, bo chyba wymaga małej dyskusji.

Mam router openwrt z zewIP z serwerem openvpn z ovpnIP. Do niego podłączony host po openvpn.
Aby połączyć się z hosta do routera mogę wpisać "ssh openvpnIP" i łączę się do niego zabezpieczona siecią openvpn lub wpisać "ssh zewIP" i wtedy łączę się mniej bezpiecznie "przez internet". (sprawdzone przez traceroute)

Jak zrobić żeby wpisując "ssh zewIP" host również korzystał z zabezpieczonej sieci openvpn?

2 (edytowany przez WoT 2022-03-05 17:41:46)

Odp: Jak się dostać do zewnętrznego IP od wewnątrz?

Póki co próbowałem w openvpn dodać "iroute zewIP 255.255.255.0" a na hoście dodać sztywno drogę "ip r add zewIP via ovpnIP", jednak bez powodzenia. Droga gubi się na pierwszym hop'sie

3

Zamknij 22 dla zewnątrz i zawsze łącz się przez VPN?

4

WoT napisał/a:

Póki co próbowałem w openvpn dodać "iroute zewIP 255.255.255.0" a na hoście dodać sztywno drogę "ip r add zewIP via ovpnIP", jednak bez powodzenia. Droga gubi się na pierwszym hop'sie

a jaki adres ovpnIP tutaj wpisałeś? czy ten z serwera czy klienta z którego chcesz wyjść?

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

5

Router openwrt z zewIP jest serwerem openvpn z ovpnIP, cyzli ma ovpnIP np 10.0.0.1
Jeśli to ovpnIP wywołam z klienta po 22 to się oczywiście połączę. Ale chodzi o to, zeby tak przekierować ruch żeby zadziałało to również z zewIP

6

Nie rozumiem co chcesz zrobić. Masz openvpn to właśnie łączysz się przez openvpn i ruch leci tunelem.

Jak chcesz się łączyć inaczej? Chcesz się łączyć przez internet tak po prostu a router ma sobie zestawić tunel z wanu do serwera openvpn który na nim stoi?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

WoT napisał/a:

Router openwrt z zewIP jest serwerem openvpn z ovpnIP, cyzli ma ovpnIP np 10.0.0.1
Jeśli to ovpnIP wywołam z klienta po 22 to się oczywiście połączę. Ale chodzi o to, zeby tak przekierować ruch żeby zadziałało to również z zewIP

Nie wiem co Ty tutaj próbujesz tworzyć? Przecież serwer OpenVPN ma swój adres IP, klienci dostają od niego adresy IP-łączysz się po tej adresacji i wszystko masz w tunelu szyfrowanym.

8

Panowie, rzeczywiście trochę zamieszałem, więc opisze jeszcze raz tutaj: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=21960