1

Temat: Netgear R6220 - problem ze stabilnością połączenia.

Witam, pacjent jak w temacie szt.2,Gargoyle 1.12.0.2, ten sam problem, ostatnio się nasila. Obydwa podpięte do tego samego dostawcy światłowodu 300MB/s (różne lokalizacje, różne routery dostawcy). Co jakiś czas potrafią się przywiesić. tzn wygląda to tak że nie ma dostępu do internetu, po chwili jest ok, czasami trzeba restartować (jak jestem podpięty bezpośrednio pod router dostawcy jest ok ). I jest problem z ustanowieniem połączenia wifi. Zauważalny jest również spadek zasięgu i wydajności wifi. Poprosiłbym o podpowiedź co sprawdzić i sugestie na co ew wymienić sprzęt, moje wymagania: stabilna praca, dobre radio, eth1Gb, ew. możliwość mesh.

2

Odp: Netgear R6220 - problem ze stabilnością połączenia.

Jeżeli działało dobrze a teraz nie to:
- albo pada sprzęt
- albo cos zmieniło się w powietrzu

A które z nich to już musisz sam zweryfikować. Chciałbym zauważyć że masz bardzo stary soft na nim, bazujący na openwrt 18.06.

W sumie to kup dowolny który wspiera openwrt. Obecnie "na topie" masz np. tootlinka x500r, tani i zbiera dobre opinie. Sam go nie używałem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Chciałbym zauważyć że masz bardzo stary soft na nim, bazujący na openwrt 18.06.

W sumie to kup dowolny który wspiera openwrt. Obecnie "na topie" masz np. tootlinka x500r, tani i zbiera dobre opinie. Sam go nie używałem.

Jest dostępne nowsze oprogramowanie do tych routerów?? Co jeszcze oprócz Totolink (ps. a co to to za marka)??

4

Oczywiście że jest. Netgear jest cały czas wspierany.

A co jeszcze? zobacz watek: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=12006

5

Witam, ponownie miałem problemy z WiFi 2.4GHz, chciałem zaktualizować do nowszego softu. Skorzystałem z wyszukiwarki z tej strony, wybrało mi luci 22.03 sysupgrade ale przy aktualizacji wyrzuca że to nie ten soft, ale chyba mam się tym nie przejmować tylko dać wymuś aktualizację i bez zachowania ustawień??

6

Jeżeli miałeś starszą wersję to tak. Tylko pamiętaj żeby nie zachowywać konfiguracji i później nie odtwarzać backupu.

7

Witam, wróciłem do tematu bo router zalegał w szafie. Jest teraz G 1.13.0.2. Mam następujący problem nie mogę zrobić aktualizacji do luci dalej wyrzuca że soft nie pasuje do routera. Próbowałem przez www jak i przez putty. Mogłem tylko zaktualizować z 1.12. na 1.13.  Moje pytanie jakim pleceniem przez putty wymusić instalację luci lub jak zainstalować oryginalny firmware. Czy moge pobrany obraz ze strony producenta *.img zmienić na *.bin i zaktualizować przez putty??

8

Przez sysupgrade jako

sysupgrade -F -n /tmp/nazwa-pliku-z-frimware

W ten sposób wgrasz luci.

9

No i super ruszyło, zobaczymy jak na luci będzie się zachowywać.