301

Odp: ZTE MF286D - Openwrt

Modem będzie pamiętać ostatnie ustawienie ze stocka.

302 (edytowany przez pawol 2022-03-02 15:30:01)

No to w play to było enabled z difolta chociaż w gui nie bylo śladu bo ustawieniu

303

Z ciekawości, pokaż plz czy Play ma swój dostosowany FW do modemu, odpalając np. ATI w terminalu.

304

Tak , Wersja jest dostosowana do fw , i za każdym update w modemie się również zmienia...
Ja próbując z Playa zrobić ELISA na modemie mam już takie coś : BD_ELISAFIMF286DMODV1.0.1B01 , więc sukces połowiczny smile

305 (edytowany przez pawol 2022-03-02 16:40:37)

ATI z Play

Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_MF286DMODULEV1.0.0B01
SVN: 01

@MIG
pewnie musialbys wrzucic elise 01 i podnosic po kolei soft wraz z modemem
Ostatnia elisa ma wersję 10.
Az zaraz sprawdze bo mam Elise... Sekundo

306 (edytowany przez pawol 2022-03-02 17:06:00)

ATI z Telia

Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_TELIAMF286DV1.0.0B10
SVN: 10

update. Ja mam telie a ty elise

307 (edytowany przez onken 2022-03-02 16:56:30)

To by mógł dopisać IceG do swoich skryptów smile

Masz jakiegoś linka do najnowszych wersji swoich skryptów ?

308 (edytowany przez Leo-PL 2022-03-02 17:37:29)

Tu leżą: https://github.com/4IceG/luci-app-modemband
A Play ma jednak generyczny FW w modemie - brak nazwy operatora w ID modelu. Ciekawe, czym się różnią. Dacie radę zrobić zrzuty rootfsa przez ADB? ;-)

309

Leo-PL, gdzie tam znaleźć wersje do sciągnięcia ?
Widzę tylko źródła albo nie potrafię się prawidłowo poruszać po githubie smile

310

onken napisał/a:

Leo-PL, gdzie tam znaleźć wersje do sciągnięcia ?
Widzę tylko źródła albo nie potrafię się prawidłowo poruszać po githubie smile

Prawa strona, releases, i masz pakiet jak tam klikniesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

311

@leo. opisz co i jak i zrobie dump z modemu

312

Leo-PL napisał/a:

Tu leżą: https://github.com/4IceG/luci-app-modemband
A Play ma jednak generyczny FW w modemie - brak nazwy operatora w ID modelu. Ciekawe, czym się różnią. Dacie radę zrobić zrzuty rootfsa przez ADB? ;-)

Mam zrzuty wszystkich partycji z Play jakby co.

313

ja to zrozumialem ze chce dump z modemu a nie routera

314

pawol napisał/a:

ja to zrozumialem ze chce dump z modemu a nie routera

Dokładnie tak. Nie zrzucajcie MTD bezpośrednio, bo modem się od tego wywala do QDLoadera i pomaga dopiero odcięcie zasilania od routera.

315

@IceG

Może to były dobry pomysł by do skryptu w Luci dorobić wybór agregacji uploadu ? ( tj. czy ma być aktywna czy też nie )

316

onken napisał/a:

@IceG

Może to były dobry pomysł by do skryptu w Luci dorobić wybór agregacji uploadu ? ( tj. czy ma być aktywna czy też nie )

@onken Ja nie mówię nie, tylko Ktoś musi to opisać w skryptach plus trzeba się zastanowić jak to pokazać/gdzie umieścić aby pakiet był jak najbardziej czytelny i nieskomplikowany (myślę, że wypadałoby to pokazać w części z odświeżaniem, chociaż nie wiem czy zmiana ustawień widoczna jest o razu czy wymaga dodatkowych "czarów").

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

317

@leo
Opisz procedurę dumpu modemu. Nie robilem tego nigdy

318 (edytowany przez onken 2022-03-03 15:36:48)

@IceG

Chyba odrazu pokazuje jak się sprawdzi po chwili status, jest albo 0 albo 1

319

Czy czytnik do modemu powinien się pokazać w systemie po wpięciu do USB bez modemu i karty SIM ?? Bo doszedł do mnie wpinam w USB 2 i 3 ale nic i nie wiem czy musi być modem czy zjeb... dostałem ??

320

Nie, ten czytnik to przecież zwykłe kabelki. Włóż modem.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

321 (edytowany przez pawol 2022-03-03 16:33:37)

cieżko pojąc ludziom że te adaptery to druty konwertujące USB na mpcie/m.2 w których to owe USB jest wyprowadzone
w czystej formie. To tylko "fizyczno/mechaniczna" konwersja a nie logiczna

322

Mój adapter z chin wpięty bezpośrednio w usb bez modemu nie pokazuje się w systemie - co jest normalne. Jak wsadzę modem w moim przypadku umarlak od mf286d to wówczas mam dźwięk podłączenia no i w menadżerze urządzeń w zakładce COM i LPT wyskakuje ZTE diagnostic interafce. Działającego nie wsadzałem bo nie chcę rozbierać działającego routera.

Ktoś napisze jak zrobić dump z działającego modemu?

Mogę wówczas eksperymentalnie wylutowac flasza ze swojego i spróbować tam w programatorze włożyć co trzeba.

323 (edytowany przez Leo-PL 2022-03-03 19:02:55)

tptomek napisał/a:

Czy czytnik do modemu powinien się pokazać w systemie po wpięciu do USB bez modemu i karty SIM ?? Bo doszedł do mnie wpinam w USB 2 i 3 ale nic i nie wiem czy musi być modem czy zjeb... dostałem ??

Możesz też mieć dziabnięty modem. Mam jednego zdechlaka z 286D który niby coś tam miga diodką zasilania na routerze, ale to tyle - na USB się nie zgłasza.

smereka napisał/a:

Mój adapter z chin wpięty bezpośrednio w usb bez modemu nie pokazuje się w systemie - co jest normalne. Jak wsadzę modem w moim przypadku umarlak od mf286d to wówczas mam dźwięk podłączenia no i w menadżerze urządzeń w zakładce COM i LPT wyskakuje ZTE diagnostic interafce. Działającego nie wsadzałem bo nie chcę rozbierać działającego routera.

Ktoś napisze jak zrobić dump z działającego modemu?

Mogę wówczas eksperymentalnie wylutowac flasza ze swojego i spróbować tam w programatorze włożyć co trzeba.

Tu potrzebowałbyś dumpa z OOB. Z doświadczenia z IPQ40xx, wiem, że to co wypluje nanddump --oob na modemie i fizyczny layout na flashu różnią się. Poza tym, przy próbie dumpowania mtd1 mój modem natychmiast rebootował się do trybu EDL, z ID 05c6:9008. Pomagało na to dopiero całkowite odcięcie zasilania i wyjęcie baterii, jeśli taka jest obecna. I na 286 i na 286D.

Za kilka dni znajomy ma mi podrzucić modemy z 286A i 286D w tym stanie, będę eksperymentował. IMO jedyną szansą na poprawny dump NANDa z modemu jest wprowadzenie go ww. sposobem w tryb EDL, odpalenie loadera i wyszarpanie danych tamtędy, podobnie będzie z zapisem.

pawol napisał/a:

@leo
Opisz procedurę dumpu modemu. Nie robilem tego nigdy

Zakładając, że masz na routerze OpenWrt i zainstalowany pakiet adb, to:

adb shell tar cpvf - / > /tmp/modem_rootfs.tar

Przez SSH możesz zrobić to bezpośrednio na swój PC:

ssh root@192.168.1.1 adb shell tar cpvf - / > modem_rootfs.tar

Oczywiście, jeżeli masz inny IP routera, podmień.

324

@leo
Potrzebujesz z Play czy Telia?
Czy po dumpie na poziomie openwrt modem zwiechnie?
Zmierzam do tego czy jest sens robić to zdalnie

325

Powiem tak nie chce mi się wyciągać modemu z działającego routera a że sam adapter się nie odezwał dlatego postanowiłem napisać aby mieć pewność. Adapter zakupiłem na kiedyś tam jak mi wpadnie w ręce sprzęt do diagnostyki modemu aby swojego routera nie rozbierać za każdym razem. Dzięki za info smile