Odp: ZTE MF286R - OpenWrt
A w tak zwanym międzyczasie PR już prawie wszedł, pingnąłem Chunkeey'a i ogarnął. Właśnie robię ostatnie poprawki.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286R - OpenWrt
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 50 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A w tak zwanym międzyczasie PR już prawie wszedł, pingnąłem Chunkeey'a i ogarnął. Właśnie robię ostatnie poprawki.
Dla wersji R w module rndis można znaleźć dołożoną metodę
rndis_rx_fixupTutaj binarki z wersji A: https://uploadfile.pl/pokaz/2190331---a4ld.html
i R: https://uploadfile.pl/pokaz/2190332---ftam.html
gdyby ktoś chciał się nad nimi pastwić.
Ale to może być tylko kwestia bridge mode.
https://linux-wireless.vger.kernel.nark … rndis-bind
Biorąc pod uwagę że tam jest stary kernel to może to być to. Ale to w aktualnych kernelach to już jest.
Jest jeszcze jedna sprawa, w której możecie pomóć - bo ja nie mam fizycznie ani 286A ani 286R. Trzeba porównać wydajność Wi-Fi na 5GHz na stockowym sofcie versus OpenWrt, najlepiej iperf3, najlepiej na obu modelach.
Chunkeey prosił, by to sprawdzić przed zmerdżowaniem PRa. Najlepiej mieć po obu stronach 2 komputery, z czego jeden spięty kablem, a drugi po Wi-Fi z wymuszonym 5GHz.
To niestety nie ja. Ja mam tyle śmieci w powietrzu że trudno by było odróżnić czy taki jest rzeczywisty transfer.
Otworzyłem wątek na forum openwrt: https://forum.openwrt.org/t/problem-wit … r/120988/2 wzywając odpowiedniego specjalistę. Ja na razie nie mam pomysłu jak ruszyć ten modem.
Nie wiem czy widziałeś.
Tu cie odsyłają
https://forum.openwrt.org/t/wwan-dhcp-a … -why/10922
Widziałem, ale to już na samym początku sprawdzałem. Odpowiem im jak wrócę do domu i będę miał wyniki z konsoli.
Śmieszny ten ".cap" z forum.
Nadajesz:
Ethernet II, Src: a6:d3:2b:53:d7:81 (a6:d3:2b:53:d7:81), Dst: ea:b2:01:e0:71:bb (ea:b2:01:e0:71:bb)
Dostajesz:
Ethernet II, Src: ea:b2:01:e0:71:bb (ea:b2:01:e0:71:bb), Dst: 16:a0:02:28:ba:1f (16:a0:02:28:ba:1f)
Jakby modem MAC podmieniał...
EDIT:
Cezary, a jak podmienisz hw_ether na interfejsie na ten z odpowiedzi na ping? Czy to losowe?
Chyba jest losowy. Przy każdym uruchomieniu ma inny adres mac.
Chyba jest losowy. Przy każdym uruchomieniu ma inny adres mac.
Ethernet II, Src: ea:b2:01:e0:71:bb (ea:b2:01:e0:71:bb), Dst: 16:a0:02:28:ba:1f (16:a0:02:28:ba:1f)
W odpowiedziach na ping ten pogrubiony też zawsze inny?
Nie, zmienia się. Jak już to próbowałem ustawić adres mac na stałe (taki jak np. miałem w oryginalnym sofcie, choć już nie pamiętam czy on tam się zmieniał czy nie) i oczywiście nic to nie dawało.
Mam nadzieję że się uda odpalić to cholerstwo prawidłowo ![]()
A tak w międzyczasie, da się ustawić pasmo aby konkretne było bazowe na oryginalnym sofcie ?
I tak samo zrobić lock na jakiś konkretny BTS ?
Przyjmuje polecenia tak samo jak MF286/A. Więc możesz sobie ustawić pasma, ale nie ma wyboru bazowego.
A w oryginalnym sofcie miałeś ustawienie pasm? W moim nie ma .
Tak, było.
Ale tylko przy rozłącznym połączeniu.
To jak nie ma bazowego bez openwrt to będę miał taki sam wybór zależny od BTSa ![]()
To po AT nie przyjmie wyboru bazowego?
A jakikolwiek inny przyjmował? Każdy ma tylko ustawienie pasm, nie wskazuje się który jest podstawowy a który nie (pomijam polecenie do blokowania na danym pci/earfcn)
No to w moim w ogóle nie ma wyboru pasma, nawet po rozłączeniu.
Bo to o to chodzi @onkenowi...
Jak się wpisałeo pci/earfcn , to właśnie w MF286D ten band był jako podstawowy ( przeważnie)...
A czy ZLOCKCELL przyjmuje tylko jeden parametr? Np.
AT+ZLOCKCELL=227AT+ZLOCKCELL=227,Jest jeszcze jedna sprawa, w której możecie pomóć - bo ja nie mam fizycznie ani 286A ani 286R. Trzeba porównać wydajność Wi-Fi na 5GHz na stockowym sofcie versus OpenWrt, najlepiej iperf3, najlepiej na obu modelach.
Chunkeey prosił, by to sprawdzić przed zmerdżowaniem PRa. Najlepiej mieć po obu stronach 2 komputery, z czego jeden spięty kablem, a drugi po Wi-Fi z wymuszonym 5GHz.
Jak wrócę do domu w weekend sprawdzę z RPi.
Z iperf3, z tego co widzę, nie da sie wymusić interfejsu?
Wtedy mógłbym sprawdzić: wifi na laptopie -> router -> eth na laptopie
>>>Edycja<<<
Odkryłem opcje --bind i --bind-dev ale teraz nie znajduje route, może dlatego że wifi i eth na routerze są oba na tej samej podsieci i nie da sie tego zmienić?
A czy ZLOCKCELL przyjmuje tylko jeden parametr? Np.
AT+ZLOCKCELL=227AT+ZLOCKCELL=227,
Pewnie nie ,ale można spróbować , to powinno pokazać jaką składnie trzeba użyć
AT+ZLOCKCELL=?
A to ,co jest aktualnie ustawione:
AT+ZLOCKCELL?
Leo-PL napisał/a:Jest jeszcze jedna sprawa, w której możecie pomóć - bo ja nie mam fizycznie ani 286A ani 286R. Trzeba porównać wydajność Wi-Fi na 5GHz na stockowym sofcie versus OpenWrt, najlepiej iperf3, najlepiej na obu modelach.
Chunkeey prosił, by to sprawdzić przed zmerdżowaniem PRa. Najlepiej mieć po obu stronach 2 komputery, z czego jeden spięty kablem, a drugi po Wi-Fi z wymuszonym 5GHz.Jak wrócę do domu w weekend sprawdzę z RPi.
Z iperf3, z tego co widzę, nie da sie wymusić interfejsu?
Wtedy mógłbym sprawdzić: wifi na laptopie -> router -> eth na laptopie>>>Edycja<<<
Odkryłem opcje --bind i --bind-dev ale teraz nie znajduje route, może dlatego że wifi i eth na routerze są oba na tej samej podsieci i nie da sie tego zmienić?
Jak przeniesiesz jeden z interfejsów do innego namespace'u, to da radę.
Gubię się w tym.
To wszystko na oryginalnym sofcie na routerze:
Na laptopie przenoszę eth na 192.168.1.99 , wlan zostaje na 192.168.0.6. Odpalam:
iperf3 -s --bind 192.168.1.99 --bind-dev eth0iperf3 -c 192.168.1.99 --bind 192.168.0.166 --bind-dev wlp3s0route zostaje przez wlan. wisi aż padnie z
iperf3: error - unable to connect to server: No route to hostpróbowałem z veth:
ip link add br0 type bridge
ip link set dev eth0 master br0 nadać br0 192.168.0.99 i odpalać jednego iperfa na br0 ale też wisi.
Jeszcze: co mam powiedzieć minicom-owi żeby do mnie cały czas nie gadał? Co chwilę zaśmieca terminal.
Dostałem wreszcie konwerter USB-UART CP2102, widzę już boot sequence z U-bootem choć jeszcze nie udało mi sie jej przerwać. 'press any key' nie działa, CTRL-C też nie.
>>>Edytowane<<<
Ok, CTRL-C jednak działa na U-boocie
Na gorąco - działa modem. Problem jest ze sterownikiem rndis, w sumie nie wiem jak to ogarnąć żeby było uniwersalnie (może bmork to ogarnie) no i wymaga łatki do kernela. Ale transmisja działa.
Good job ![]()
Ten modem nie dostanie rekomendacji.
Jak pisałem - modem działa jak ncm. Na jednym interfejsie wydaje się polecenia, na drugim jest dhcp, dostaje się adres i można działać. Niestety, przez kombinowanie poleceniami porafię zawiesić modem tak, że albo przestaje transmitować dane i odpowiadać na interfejsie szeregowym, albo w ogóle przestaje być widoczny na magistrali usb. Oczywiście nie twierdzę że każdy tak ma - mój ma wersję BD_ENAUTMF286RMODULEV1.0.0B07 i tak się zachowuje, nie wiem czy inne na innej wersji firmware tak też będą działać. Spokojnie chodził godzinę jak go nie ruszałem (bo dopiero od godziny został uruchomiony
), kilka razy już go zawiesiłem tak, ze musiałem odłączyć zasilanie. Jest bardzo "wrażliwy" jeżeli można tak powiedzieć.
Jeżeli ktoś chce się pobawić to obrazy mifi (i na razie tylko mifi) są tutaj: https://dl.eko.one.pl/test/zte_mf286r/20220223/mifi/ ale od razu mówię że to bardzo wczesna wersja (i na dodatek nie ma w moim repo modułów do tego builda - więc nic dodatkowego tam nie zainstalujecie z kernela). Kilka plików od ncm zostało zmodyfikowanych, samo easyconfig też musiało żeby modem pokazać w gui, generalnie dużo takiej beznadziejnej roboty.
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 13 … 50 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286R - OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc