76

Odp: Pakiet do zmiany pasm modemów LTE/5G

Luzik smile na tym się kończą modemy, które mam.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

77

@IceG smile

Jeszcze będzie do opanowania przełączanie pasm w MF286R wink jeśli się Cezaremu uda go poprawnie odpailić smile

78

Pasma się przełącza tak samo jak w MF286.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

79

Skrypty do obslugi pasm, skryptami.

Ja jeszcze w miare czasu, pokladow cierpliwosci i skromnych umiejetnosci bede walczyl z pakietem LuCI, nie mam sie kogo poradzic/zapytac, a samemu to tak testuje na wariata przegladajac inne pakiety. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale tak.. mozna dostac "mozgopapki".

Postaw kawę

80

IceG napisał/a:

nie mam sie kogo poradzic/zapytac, a samemu to tak testuje na wariata przegladajac inne pakiety. Zobaczymy co z tego wyjdzie, ale tak.. mozna dostac "mozgopapki".

A na głównym forum prezentowałeś swoje paczki? Tam jest szansa na więcej osób, które w luci rzeźbią.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

81

Mysle ze na forum to malo kto wlasnie zaglada poza "jow" z tych co maja jakies pojecie, reszta siedzi zapewne na githubie. Pytalem 2x o ta kontrolke, ale jakos bez zainteresowania.

Teraz patrzylem ze pakiet WoL dziala na zasadzie ktora Nas interesuje, ale to musze miec chwile aby sie pobawic kodem.

Samego pakietu nie wystawialem, ale pewnie by bylo tak jak z innymi co pokazalem, znalazly skromne zainteresowanie uzytkownikow.. bo wiadomo ze na LuCI jest bieda poza wersja ROOter i tyle.

Postaw kawę

82

A ROOTer i tak mają rzeczy napisane w lua.

83 (edytowany przez IceG 2022-02-20 07:35:32)

Cezary napisał/a:

A ROOTer i tak mają rzeczy napisane w lua.

Chodzilo mi o sam fakt wsparcia dla LuCi, juz pomijam kwestie uzytego jezyka, ale jest.

Ja tez te pakiety robie jak potrafie, brakuje mi czegos w LuCI to probuje dodac. Mysle ze strasznej tragedii z tego nie ma (chociaz ostro bazuje na pracy Cezarego) i czasem da rade ich uzywac.

No nic zobaczymy, moze cos sie uda jeszcze poprawic.

Postaw kawę

84 (edytowany przez IceG 2022-02-22 21:19:06)

Zrobiłem aktualizację pakietu dla LuCI (skompilowałem również ostatnią wersję pakietu modemband od Cezarego).

https://github.com/4IceG/Personal_data/blob/master/zrzuty/Preferowane%20pasma%20LTE%20-%20LuCI.png?raw=true

P.S.
Rozwijana lista się nie odświeża przy modyfikacji pasm, dlatego jest przycisk "Odśwież".
Jak znajdę wolną chwilę to dodam zakładkę z ustawieniami, żeby pakiet był trochę bardziej elastyczny.

Postaw kawę

85

Zrobiłem aktualizację pakietu dla LuCI, jak się znajdzie jakiś odważny to proszę napisać czy zakładka do ustawień bardziej pomaga czy przeszkadza.

Postaw kawę

86 (edytowany przez pacuro 2022-02-24 12:44:15)

@IceG wszystkie 3 pakiety do modemu to świetna robota.
Już biorę się za testy luci-modem-band. Dam znać jak to u mnie chodzi.

Nie chodzi smile

SyntaxError
JSON.parse: unexpected character at line 1 column 1 of the JSON data
Loading view...
root@RobP:~# modemband.sh
Port not found, quitting...
root@RobP:~#

Dziwne bo modem normalnie pracuje, jest internet, 3ginfo i sms działają.

Intel DQ77KB + Celeron G1620 + WLE900VX (Luci Obsy 19.07) + UPC300
R6220 (Luci Obsy 19.07) + E3272S-153 ndis

87

@pacuro co to za modem?

Postaw kawę

88

@IceG: przerobię lekko modemband żeby w razie błędu zwracał to też w jsonie jak było z taką opcją wołane. Bo teraz w gui potykasz się o wynik który nie jest jsonem po prostu.

Inna sprawa: faktycznie co to za modem.

89 (edytowany przez pacuro 2022-02-24 14:47:19)

@IceG, @Cezary modem taki jak w stopce - Huawei E3272s-153. Luci-modem-band wywala taki sam błąd na ruterze x86 jak i na R6220.
Nie wiem czy to ma znaczenie ale od zawsze mam w nim wyłączony moduł RAS, więc jest tylko NDIS + interfejs.

90

I właśnie dlatego że masz niestandardowe ustawienia portów to pakiet tego nie widzi. W modemband na stałe podane są porty komunikacyjne po których można rozmawiać z modemem, jak sobie zmieniłeś to niestety ale nie będzie to widać.

W pliku /usr/share/modemband/12d11506 zmień sobie pierwszą linię z _DEVICE=/dev/ttyUSB1 na _DEVICE=/dev/ttyUSB0

91 (edytowany przez IceG 2022-02-24 15:27:28)

Cezary napisał/a:

@IceG: przerobię lekko modemband żeby w razie błędu zwracał to też w jsonie jak było z taką opcją wołane. Bo teraz w gui potykasz się o wynik który nie jest jsonem po prostu.

Luzik smile, jak tam Cezary zmienisz kod w wolnej chwili to postaram się później dostosować pakiet.

Teraz niech tylko ktoś sprawdzi dzialanie zakladki z ustawieniami, czy ona nie powoduje problemow.

Korci mnie aby wystawić pakiet na forum Openwrt, ale nie wiem czy jestem gotowy na pozniejszy "kącik wsparcia".

Postaw kawę

92

Mówię od razu - będzie problem smile Ale dlatego że pakiet wspiera kilka modemów na krzyż i będzie narzekanie że tego nie ma, tego nie ma, a ten ma jakąś inną wersję itd.

93

No to byłoby bardzo odważne. Główną zaletą Openwrt jest to, że jest otwarty. I to jest też jego główną "wadą" big_smile Jak się już człowiek do niego dorwie, to potem zmienia go pod siebie. Nie sądzę, że tylko ja tak robię big_smile

Biorę się za zmianę w pliku i test.

94

Mniej więcej orientuję się co jest u nas na rynku i co może być obsługiwane. Ale wystarczy rzut oka za wschodnią granicę i okazuje się że np. oni używają w ogóle modemów których u nas nie ma na rynku lub nawet o nich nie słyszeliśmy (jako przykład - fork w postaci luci-app-modeminfo, o niektórych modelach pierwszy raz słyszałem).

95

A kiedy nie ma, nie bylo problemow wink.
Ile razy Cię Cezary zaskoczyli uzytkownicy Openwrt swoimi pytaniami, wypowiedziami.

Ja myslalem że.. moze Ktoś by coś wtedy dodal, moze baza modemow by się powiekszyla.

Od razu bym zaznaczyl że to pakiet ciekawostka/koncepcja smile, a nie finalna wersja do uzytku. Zobacze moze wieczorem wrzuce jak znajde moment.

Postaw kawę

96

Jak chcesz to wrzucaj. Jest github, jak ktoś będzie zainteresowany do może przecież zgłosić PR.

97

pacuro napisał/a:

Jak się już człowiek do niego dorwie, to potem zmienia go pod siebie. Nie sądzę, że tylko ja tak robię big_smile

Biorę się za zmianę w pliku i test.

Szkoda, że nie widze takiego zapalu u uzytkownikow LuCI wink. Jakoś nie widze mnogosci pakietow pokroju 3ginfo, czy do obslugi sms, a to przecież powinna być podstawa kazdego routera z mobilnym internetem.

Postaw kawę

98 (edytowany przez pacuro 2022-02-24 16:09:25)

Teraz wszystko działa. Dzięki Cezary.
Przetestować jakąś konkretną sytuację? Bo jak działa to ciężko mi samemu wymyślić wąskie gardło.

W sumie to czekałem na taki pakiet. W lokalizacji gdzie mam modem wpięty w R6220, jest na granicy zasięgów nadajników i czasem sprawdzam czy na konkretnym paśmie jest szybciej. Do tej pory wypinałem modem z rutera i pod windą w mdma tool fajkowałem konkretne częstotliwości. Tak mi było najszybciej. Teraz jest bajka.

99

pacuro napisał/a:

Przetestować jakąś konkretną sytuację?

Mozesz się pobawić pasmami/opcjami, ale ustawienia są bardziej dla tych, ktorzy maja  modemy wymagajace do zmiany pasm restartu polaczenia/modemu.

Postaw kawę

100 (edytowany przez IceG 2022-02-25 08:57:13)

@Cezary a jak widzisz opcje usuniecia portu do komunikacji z modemem (zapisanego na sztywno) i zastapienie tego rozwiazaniem stosowanym w 3ginfo? Wiadomo gdzie port bylby wyszukany i zapisany, z mozliwoscia zmiany w uci.

O ile na pasma nie mamy wiekszego wplywu o tyle w opcji z portem mozna sie zastanowic.

Postaw kawę