Odp: ZTE MF286R - OpenWrt
@MiG25: Jaki polecasz? Faktycznie mam ch340
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286R - OpenWrt
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 50 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@MiG25: Jaki polecasz? Faktycznie mam ch340
cp2102. Nie sprawia problemów.
@Cezary: dzięki. Przerwa do poniedziałku w takim razie
@uinarf
Miałem to samo, nawet kupiłem specjalnie CH340 z przełączanym napięciem na 3.3 V niestety to nie pomogło ( bo były domysły że to tylko sprawa napięcia )
Dobrze ze w końcu znalazłem ze starych zapasów w domu konwerter na CP2102
Przerabiałem temat w początkach MF286A.
Zmieniłem adapter na oparty na Prolific PL-2303 i chodzi bez krzaków
Tylko tam jest jakas akcja z driverami pod mikrosyf.
Jak bodajrze trafisz na chip 2303HX to sa to podróbki i trza starsze sterowniki
poszukac bo nowe sie czepiają że Prolific takiego chipa nie wypuścił ![]()
Tutaj ktoś odpalił modem Mikrotika pod Windowsem: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.ph … 48#p853007
Jest tam chyba trochę więcej komend wysłanych.
Z czego większość to konfiguracyjnych. Skończyłem wczoraj na tym że modem pokazuje połączenie, na usb0 da się uzyskać adres z dhcp (i jest to ten przydzielony od operatora, bo można go także odczytać kilkoma innymi poleceniami AT), ale nadal nie ma transmisji. Da się pingować gatewaya, nie idzie ruch dalej w świat. Coś pewnie jeszcze jest wymagane dla tego rndisu żeby to ruszyło.
Przetestowałem sporo kombinacji ale na żadnej jeszcze nie ruszyło.
@Cezary: durne pytanie: a czy czasem klient DHCP nie zapomina nastawić default route?
NIe, ustawia sie ładnie tak jak trzeba. Zresztą ustawiałem też ręcznie i nic to nie daje.
PR do obu poszedł: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/9274
Z innej beczki, czy ktoś ma adapter miniPCIe-USB, modem z MF286R i mógłby sprawdzić jak zareaguje na niego ModemManager?
Dobra panowie, jestem głupszy niż byłem i już palce mnie bolą od sprawdzania kombinacji. Co ustaliłem: modem umożliwia wysyłanie poleceń przez /dev/ttyACM0, a rndis (usb0) jest interfejsem komunikacyjnym - sytuacja identyczna jak dla np. w ncm dla Huawei. Kilka poleceń żeby zainicjalizować interfejs, na usb0 zapisana się dhcp i powinno działać. A nie działa. Wydanie poleceń:
AT+CFUN=1
AT+ZGDCONT=5,"IP","internet",0
AT+ZGPCOAUTH=5,"","",0
AT+ZGACT=1,5
powoduje że modem sie łączy ze swiatem (na konsoli odpowie m.in. +ZGIPDNS:) można wtedy albo ręcznie ustawić adres który zwraca przez ZGIPDNS albo zrobić tak po prostu
ifconfig usb0 up
udhcpc -i usb0
i sam pobierze adres z interfejsu, zrobi domyślną route itd. Ale to powoduje tylko że łączy się i ustawia adresy, można pingować gatewaya ale nie idze w świat. Samo
AT+CGDCONT=5,"IP","internet"
AT+CGACT=1,5
nic nie daje, wymagane jest AT+ZGACT żeby chciał oddawać adres na usb0. Próbowałem kombinacji z w/w ale nie idzie, próbowałem innych poleceń i też nie. Mam przeczucie że po prostu brakuje jeszcze jakiegoś polecenia które włączy transmisję.
W/w polecenia są dostępne przez at+clac, widnieją także w debugu jednego z procesów które oryginalny soft używa. Ale nadal czegoś brakuje.
W/w polecenia można wykonać np. w picocomie, przez odpowiedniego cat'a lub sms_toolem. Oczywiście można to sobie obudować w skrypty netifd, ale na to przyjdzie jeszcze czas bo na razie nie ma czego obudowywać.
A może w ogóle jest to złe podejście? I niepotrzebnie kręcę się wokół.
Kiedyś dawno temu w przypadku Huawei trzeba było ustawić magiczny adres MAC na interfejsie: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=47290#p47290
Ale pewnie w tym przypadku to nie w tym rzecz.
Nie znam się za bardzo , ale dlaczego AT+CGDCONT=5..... ,a nie 1 ? I to samo AT+CGACT=1,5 ... A nie AT+CGACT=1,1 ?
I da coś AT+CGATT=1 ?
To jest numer profilu. Możesz 1 możesz i 15.
I nie, nic nie daje att
Wróciłem na oryginalny soft, bo muszę poszukać jak on to robi.
Ps wiecie że modem (modem, nie mylić z routerem) w MF286R chodzi na openwrt?
/etc # cat banner
_______ ________ __
| |.-----.-----.-----.| | | |.----.| |_
| - || _ | -__| || | | || _|| _|
|_______|| __|_____|__|__||________||__| |____|
|__| W I R E L E S S F R E E D O M
-----------------------------------------------------
BARRIER BREAKER (Barrier Breaker, unknown)
-----------------------------------------------------
* 1/2 oz Galliano Pour all ingredients into
* 4 oz cold Coffee an irish coffee mug filled
* 1 1/2 oz Dark Rum with crushed ice. Stir.
* 2 tsp. Creme de Cacao
-----------------------------------------------------Choć tam wiele rzeczy jest zmienionych przez zte.
To nadzieja że znajdziesz ten szkopół który pozwoli działać na Twoim OpenWRT:)
Binarka z busyboxa się nie uruchamia, bo:
FPU emulator disabled, make sure your toolchainwas compiled with software floating point support (soft-float)
Trzeba by skompilować buxyboxa statycznie z FPU.
Wracając do modemu: jak się zrobi echo ate1 > /dev/ttyACM0 i cat /dev/ttyACM0 to widać jakie polecenia wysyła. Nawiązanie to AT+ZGACT=1,1, rozłączenie to AT+ZGACT=0,1, zmiana ap to AT+ZGDCONT=1,"IP","internet","",0,0. W sumie prawie tak samo. Później udhcp puszczany na usb0. Nawet ręcznie powtarzałem trasy i ustawienia interfejsu i nadal nic.
Czyli te same komendy na oryginalnym sofcie ( openwrt ) działa a na tym "naszym" już nie chce ?
Może coś w konfigu się pokielbasilo i nowa instalacja openwrt naprawi problem
?
Zrobiłem nawet tak że uruchomiłem oryginał (propo - procedura przywracania przez tftp jest taka sama i działa), uruchomiłem połączenie, później wgrałem w pamięci openwrt i zrobiłem tylko zgact żeby aktywować istniejący profil. udhcpc pobrał adres, ale jak transmisji nie było tak nie ma.
Raczej jakieś zmiany w sterownikach rndis zrobiło ZTE.
Ktoś ma znajomych w ZTE Polska? Linux to linux, powinni źródła udostępnić.
http://download.ztedevices.com/device/g … e_code.tgz
Ale pewnie nic tam nie ma.
Co ciekawe jest też wersja RA: http://download.ztedevices.com/device/g … e_code.tgz
Niestety, wygląda na ogólne sdk od qualcomma, bez żadnych rzeczy od zte.
Strony Poprzednia 1 … 8 9 10 11 12 … 50 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286R - OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc