Odp: ZTE MF286D - Openwrt
oczywiscie. testuj w nocy. teraz ludzie ogladaja netflixa
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 157 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
oczywiscie. testuj w nocy. teraz ludzie ogladaja netflixa
Dosył do btsa 4G ma przeważnie 1Gbit a jak masz szczescie to 10Gbit. wiec podziel to na kilkadziesiat co najmnie ue podlaczonych do niego. Kazdy byle smartfon ssie.
@pawol
A robiłeś porównania na stockowym a na Openwrt bądź mifi ?
Co do 286A to nawet w ciągu dnia miał pod 70-80 a jak wspominałem to na 95% podczas co prawda krótkich ale jednak testów miewał pod 100 i trochę ponad.
tak samo jest na stocku jak i na openert
Porobię jeszcze trochę testów na 286D
Apropo WiFi.
Mam wrażenie że na 286D jest lepszy zasięg niz na 286A, one mają różne radia ?
Ale chyba tylko 2.4 GHz ma najlepszy zasięg.
Inne, inne, przecież to inne platformy są.
Zdziwiłem się bo m nadal prędkość po WiFi całe 300 Mb/s nawet na drugim piętrze domu i na przeciwległym końcu
Chyba nawet WiFi 2,4 GHz ma lepsze (286D) od mojego Tplinka Archer C7 V2.
Co prawda czytałem o super zasięgu WiFI w 286D ale nie chciało mi się w to wierzyć ![]()
@Cezary
Takie pytanie, dlaczego 286D pokazuje mi tylko około 13 MB wolnej pamięci na wtyczki it'd gdzie 286A pokazuje około 100 MB ?
Tak ma być czy coś źle zrobiłem ?
Tak ma być. 286 łączy kilka partycji w jedno, w 286D partycje zostały nie zmienione i są identyczne jak w oryginalnym sofcie.
A nie da by się tego zrobić podobnie ? Byłoby więcej miejsca ![]()
Dało by się, ale @Królik zdecydował się zostawić partycje tak jak były, jak by w przyszłości udało się znaleźć sposób na wgranie softu bezpośrednio z oryginalnego oprogramowania.
Rozumiem.
Choć przez UART można to zrobić przecież mając nawet połączone partycje ?
Oczywiście prościej byłoby przez GUI ale z drugiej strony jak ktoś wgrywa OpenWRT to i tak musi użyć UART więc jest z tym już z przymusu zaznajomiony
więc to nie kłopot dla takiego użytkownika użyć ponownie UART do wgrania oryginalnego softu ponownie ![]()
A tak trzeba znów kombinować z USB aby powgrywać więcej rzeczy ![]()
Raczej nie znajdzie sie zaden uniwersalny exploit na wszystkie wersje D. Ja bym to olał i robił jak w A. Wiecej kozysci z tego
@pawol
Dokładnie. Korzyść z większego flasha jest duża.
A oryginalne softy do 286D jednak mają chyba rozkłady partycji, inaczej pewnie ma wersja nordycka, inaczej tmobile i pewnie jeszcze inaczej Play.
A soft Playa... to porażka, nawet w nim wyboru pasm nie było...
Apropo 286D
Jest możliwość podejrzenia w jakiej modulacji spiął się z BTSem ?
Jakimiś komendami AT ?
Nie, nie są mi znane takie polecenia AT.
Nieprawda. Soft Play ma wybor bandow ale trzeba rozlaczycz suwakiem polaczenie. Zreszta tak sam jest w "A".
@pawol
Długo nie miałem oryginalnego softu ale rozłączone połączenie LTE miałem oczywiście a były tylko trzy zakładki w ustawieniach połączeń.
Wydaje mi się że nie było, na 286A od T-Mobile miałem chyba 4 zakładki.
Noże coś niedokładnie sprawdziłem.
Ale wydaje mi się że nie było.
Przykładowo:
AT+ZLOCKCELL=6350,307
działa w locie czy trzeba kombinować z rebootami a nawet restartem prądem?
Raczej "w locie" po sprawdzeniu pozniej statusu jest już zablokowane
A jak to sprawdzasz ,czy jest zablokowane...
Widać to w Luci w statusie LTE ( jako pierwsze jest zawsze )
A inny sposób: AT+ZLOCKCELL?
W zlockcell to wiadomo ,że będzie to co ustawiłeś, a nie to co jest w rzeczywistości.
zcainfo pokaze to najlepiej ( jako pierwsze): https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 50#p258150
Jest jakieś AT na restart modemu i disconnect/connect?
W katalogu https://dl.eko.one.pl/orig/zte_mf286d/NORDIC/ są softy B02, B06 i B10, dwa pierwsze od @arekx
@pawol: ifup wan / ifdown wan. Na reset modemu nie znam, choć możesz spróbować po prostu at+reset ew kombinacje z at+cfun
W https://www.4gltemall.com/downloads/dl/ … ion_r2.pdf piszą "The module, based on Qualcomm's MDM9250 baseband processor". W tym samym dokumencie w zakresie " proprietary extended AT commands" odwołują się do "AirPrime EM74xx/MC74xx AT Command Reference". Do sprawdzenia czy komendy "pasują" https://source.sierrawireless.com/~/med … ce_r3.ashx
Np można spróbować AT!RESET
W ogóle nie wiem jak się do tego modemu dobijacie... u mnie picocom na /dev/ttyUSB0 i samymi zerami mi pluje w razie próby wprowadzania czegoś (na różnych prędkościach).
Modem przedstawia się wtedy jako:
Bus 002 Device 002: ID 19d2:0076 Qualcomm CDMA Technologies MSM QUSB__BULK
(co podobno jest "real download mode", cokolwiek to oznacza; edit: zdaje się tryb do flashowania)
[ 23.576450] usb 2-1: GSM modem (1-port) converter now attached to ttyUSB0
Edit 2: modem, który nie jest w "real download modem" przedstawia się jako:
19d2:1485
i to jest ten poprawny tryb, który kernel rozpozna
https://lkml.org/lkml/2022/1/11/1102
Teraz jeszcze jak go przełączyć w ten tryb.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 157 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286D - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc