1

Temat: SSH atak brute force

Wczoraj przez około 15 minut z jakiegoś głupiego IP, ktoś próbował zalogować się na mój rotuer przez ssh.
Najpierw na nieistniejące hasła później na roota.

Czy znacie może jakiś skrypt/program na openwrt, który zapobiega takim atakom słownikowym? np po 3 nieudanych próbach dodaje regułkę do iptables na jakiś czas wink

Pozdrawiam.

2

Odp: SSH atak brute force

A ma to sens? Przecież ataki na ssh są powszechnie znane i robią to robale.

Przenieś sobie po prostu ssh z 22 na coś innego i nie będziesz miał takich problemów.

PS. Tak, można to zrobić przy pomocy modułów  ipt_recent, limit  i pewnie na kilka innych sposób.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

A ma to sens? Przecież ataki na ssh są powszechnie znane i robią to robale.

Przenieś sobie po prostu ssh z 22 na coś innego i nie będziesz miał takich problemów.

PS. Tak, można to zrobić przy pomocy modułów  ipt_recent, limit  i pewnie na kilka innych sposób.

Wiem, że są znane i że to robale. Nie lubię gdy mi w logach śmieci smile
Kiedyś na debianie używałem programu fail2ban, działał super - poza atakami na ssh wykrywał też brute force na inne usługi. Na OpenWrt nie widzę takiej paczki.  Znalazłem jakieś regułki do iptables, ale nie bardzo zadziałało...

4

Bo musisz wywalić ten firewall od uci i zrobić własny (na stronie Cezarego masz napisane jak), a potem dodać stosowne regułki iptables.
Jeżeli chcesz fail2ban to na forum.openwrt.org jest kilka tematów z tym związanych.

No i właśnie zmień port 22 na jakiś wysoki, bo przeważnie "script-kiddie" używają domyślnych ustawień NMAP-a, a takich niestandardowych to już nie sprawdzają raczej. tongue

5

Wow. Chcesz powiedzieć, że używasz własnego firewalla? A myślałem że tylko ja mam takie pomysły...

6

Chcę powiedzieć, że się za to zabieram big_smile A kiedy będę w pełni używać to nie wiem. Na razie nawet nie "wyprowadziłem" SSH na zewnątrz, bo nie mam po co.
Jak będę mieć czas to się pobawię iptables i ogólnie pogrzebię w OpenWRT, bo ciągle jadę na kernelu 2.4 tongue

7

Nie ma w tym nic złego - całość jest przetestowana i działa. Chyba ze potrzebujesz koniecznie coś co jest tylko 2.6 np. sterowników do kamer.

8

Ponoć USB trochę lepiej działa na 2.6 i w sumie tylko tego mi brakuje.

9

"trochę"jest chyba właściwym słowem smile