Odp: ZTE MF286A - Openwrt
Nie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286A - Openwrt
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie.
@cezary
https://www.szybkiplik.pl/jjRF24Qeg7
zlepek dla MF286A z tmobile oznaczany jako MF286.
Soft CR_TMOMF286V1.0.0B03
Wygasnie link po 10 pobraniach lub po 7 dniach
Dzięki, położyłem w https://dl.eko.one.pl/orig/zte_mf286a/T-MOBILE/
Czy WiFi działa tak do dobrze na OpwnWRT jak na oryginalnym sofcie ?
A może da się jeszcze wiecej z WiFi wycisnąć ?
działa tak samo. chyba ze ustawisz US kosztem ograniczenia do 10 kanalow to tam maja wiekszy limit mocy. Ogolnie to wbrew sztuce i nie ma potrzeby bo wifi jest dość sprawne w MFach
Panowie, ktoś sprawdzał co z tym adresem mac w MF286A? Ustawiony jest czy nadal nie?
Jak mi sie dzisiaj uda wyrwać od dzieciaków to będę dzisiaj wgrywał i sprawdzę
Próbuje sie połączyć przez CH340 i putty ale chyba gdzieś robię błąd
Jaką transmisje ustawić ?
Jak wymusić połączenie, kiedy zasilanie, jak zatrzymać uboota itp ?
olej putty i uzyj teraterm
@cezary. Napisz prosze jak sprawdzic first boot.
115200, port COM ten który masz w systemie. Jaki to sobie zobacz w menedżerze urządzeń.
Nic nie wymuszasz. Uruchom putty, wybierz serial, włącz, konwerter ma być podłączony do routera, włącz zasilanie. A uboota zatrzymuje się wciskając np. spację w odpowiednim momencie w którym bootloader o tym napisze że można to zrobić.
@cezary. Napisz prosze jak sprawdzic first boot.
Jak zacznie migać wewnętrzna led naciśnij dowolny przycisk - wifi, reset czy wps. Powinna migać szybciej. Ustawiasz w kompie statyczny adres ip na 192.168.1.2, podłączasz do lan i wbijasz się przez ssh na adres 192.168.1.1. Jeżeli tak jest to jest ok.
No nie wiem gdzie ja błąd robię ![]()
mam i teraterm, COM4 mam ten konwerter, 115200, 8,n,1 , mruga kursor, podłączam i przestaje mrugac ale nic na konsoli...
Potem router startuje ![]()
Źle podłączyłeś albo masz odwrotnie tx z rx zamieniony. tx z płyty ma iść do rx konwertera, rx z płyty ma iść do tx konwertera.
Czy masz sprawny konwerter to proste do sprawdzenia - po prostu odłącz go od routera, połącz rx z tx konwertera i teraz klepnij w klawiaturę i musisz widzieć na terminalu to co wpisujesz.
konwerter działa bo klawiatura pokazuje znaki
A ni cholery nie mogę uzyskac nic na terminalu ![]()
Zasilanie z konwertera podłączam oczywiscie do płyty ?
Transmisje na 115200 ustawiłem i po stronie urzadzenia w Windows ( konwertera ) i po stronie programu
Co jeszcze może być nie tak
?
Nigdy nie podłączasz zasilania konwertera do płytki routera. Miałeś to już napisane że podłączasz tylko trzy piny - rx, tx i gnd, już się o to pytałeś. Odłącz vcc jeżeli połączyłeś bo coś jeszcze spalisz.
W windowsie nic nie musisz specjalnie ustawiać - przywróć to co tam było. Wystarczy że ustawisz w terminalnu/putty co co tam używasz.
ok, odłaczyłem i zaczął plus na konsoli
Tylko mi pluje chinskimi krzaczkami ![]()
Wszystko co wpisuje mi to mam po chińsku...
Juz chyba ok, zaczał gadac po angielsku pozniej
Ale jak mam wrzucic obraz przez tftp ?
Tak samo jak próbowałem z telnetd ?
Ale dlaczego znów nie czytasz. Jest instrukcja flashowania, @pawol powtórzył ją kilka razy, napisał to nawet po swojemu i po polsku, a ty znów zadajesz to samo pytanie jak wrzucić obraz. Skup się trochę i zechciej przeczytać to co już inni napisali. To nawet w tym wątku jest. Nie wiem jak nawet nazwać Twoja postawę w takim przypadku.
fakt
sorry, zakreciłem się ![]()
Próbuje zatrzymać uboota ale nie bardzo wiem w którym momencie to zrobić
Po jakim czasie to można mniej więcej zrobić ?
Bo pluje mi na początku chinskimi napisami a potem uruchamia się cały sprzęt
Jakoś na początku. Jak masz "chińskie znaczki" czyli uboot gada inaczej to wina konwertera (pawol to już miał ze swoim) i komunikatu nie zobaczysz. "Hit any key to stop autoboot" wyświetla się zaraz na początku, zobacz 2 post tego wątku.
Kurcze, czyli ból d mam, a myślałem ze to kwestia napięcia, kupiłem taki który ma ustawiane 3.3 V i myślałem ze bedzie ok ![]()
To jaki mam kupić, CP2102 ?
Zawsze jest szansa że to tylko kwestia wyświetlania, więc uderzaj w spację podczas startu, przygotuj sobie wszystkie polecenia w notatniku (nie musisz ich klepać ręcznie - możesz kopiować myszą, możesz nawet z tego zrobić jedną linię przez oddzielenie poleceń średnikami) i na ślepo wklejaj w terminal - jak zaskoczy to pobierze i uruchomi obraz w pamięci, a dalej już mam nadzieję że wiesz co robić.
Udało mi sę go chyba zatrzymać ale najgorsze jest to że jak nawet wklejam z notatnika to wkleja mi chinskie krzaki
jakby była tylko vchińska klawiatura
To jaki będzie ok, CP2102 ?
cp2102 jest zwykle ok.
Próbuj w ciemno, serio.
spróbuje, to raptem dwie komendy do wklejenia
Tylko po jakim czasie od startu spacja, 2-3 sek, 5, 8 ?
Zebym w ciemno spróbował zatrzymać prawidłowo
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 10 … 21 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286A - Openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc