Temat: WDR3600 5GHz czkawki przy strumieniowaniu gier NVIDIA

Witam, w domu mam sieć przewodową w każdym pokoju, jako główny router z DHCP Mikrotik hAP ac2 na górze. Na dole przy telewizorze po kablu podłączony mam WDR3600 jako repeater z najnowszym OpenWrt ze zwiększoną kością flash. Czasami strumieniuję sobie gry z PCta na górze do laptopa przez Wifi 5GHz (zazwyczaj używam kabla). Wszystko wydaje się, że chodzi dobrze, ale niestety co jakiś czas połączenie łapie czkawkę. Nie ważne jakie bym ustawił częstotliwości, siłę nadawania itd. w logu systemowym brak informacji, w kernel również, dookoła nie ma innych sieci 5GHz. Co może być przyczyną? Zastanawiam się teraz na wymianę na router z AC/AX.

2

Odp: WDR3600 5GHz czkawki przy strumieniowaniu gier NVIDIA

jakis czas temu testowalem apke steamlink na tv android  i mimo ze połaczenie z tv mam na 5GHz  działało to słabo - steam zrobił test połaczenia i wyszło ok . TV ma najszybsza karte wifi jaka mam w domu zestawia sie na  866.7 Mbit/s, 80MHz, VHT-MCS 9, VHT-NSS 2, Krótki GI   .  czemu działało to słabo nie wiem    - odpusciłem temat .
Z ciekawosci   jak  strumienujesz te gry za pomoca  jakiego oprogramowania  ,zobacz obciazenie procka na wdr 3600

3

Używam do tego aplikacji Moonlight. Po kablu wszystko działa idealnie, a po wifi niby działa ok, ale można powiedzieć synchronicznie co 5 minut jest czkawka na 5-10 sekund.

Zastanawiam się nad kupieniem jako główny router Mikrotik hAP ac3, a na dół dałbym ac2, może to by pomogło. Najpierw w sumie spróbuję podłączyć się po wifi do hap ac2 czy coś to zmieni.

4

Polecam zainteresować się AX3600, jest o klasę lepszy od takiego ASUSa RT-AC58U czy Linksysa WRT3200ACM które używałem przez rok czy dwa, nie wspominając o Archerze czy tym właśnie WDR3600 które testowałem przed nimi.

5 (edytowany przez karnasw 2022-02-12 09:14:56)

Odkopię swój stary temat. Tego WDR3600 dałem do garażu do szafki rack, teraz służy do łączenia się ze sterownikiem otwarcia bramy garażowej oraz jako tymczasowy switch. Jako switch działa poprawnie, ale przez wifi niestety i tutaj co jakiś czas następuje chwilowe rozłączenie, przez co skyrpty, które sprawdzają zmianę stanu bramy, wysyłają mi fałszywe powiadomienie o bramie otwartej. Teraz zastanawiam się czy te czkawki nie są jakoś spowodowane zwiększeniem pamięci flash na 16? Wydaje mi się, że jakby coś było nie tak to raczej radio by w ogóle nie działało, opłaca się coś tam zaglądać czy raczej radio jest uszkodzone, Netgear R6220 będzie dobrym wyborem w zamian za tego wdr?