Odp: Gargoyle na WR1043ND
Niech zgadnę - zmieniłeś z gui ale nie zapisaleś zmian.
Zmień teraz, zapisz, upewnij się że jest to co trzeba, i zrestartuj.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle na WR1043ND
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Niech zgadnę - zmieniłeś z gui ale nie zapisaleś zmian.
Zmień teraz, zapisz, upewnij się że jest to co trzeba, i zrestartuj.
wygląda że mu zapisał zmiany ale tylko częściowo, bo połączył interfejsy ale nie zmienił adresu. Brakło Flasha ![]()
...
option ifname 'eth0.1 eth0.2'To co tam zrobiłeś że flash brakło?
wygląda że mu zapisał zmiany ale tylko częściowo, bo połączył interfejsy ale nie zmienił adresu. Brakło Flasha
... option ifname 'eth0.1 eth0.2'
Może to będzie to. Bo po ręcznej edycji (zmieniłem IP na pewno) i reboocie też nie zapisało.
Także którą starszą wersję openwrt czy gargole lepiej zainstalować?
Masz tam 1.12, na 18.06 opartą.
Nic nie robiłem. Obraz świeżo zainstalowany. Nic nie doinstalowywałem. Próbuję tylko skonfigurować.
Zostaje tam jeszcze kilkaset KB, więc samymi ustawieniami tego nie zrobiłeś.
Mistrzu. Nic nie robiłem, mówię jak jest, dorosły jestem. Może router ma jakieś problemy.
Jutro zrobię jeszcze raz Failsafe.
Jak da się podejrzeć ilość miejsca?
df -h
/overlay cię interesuje.
Z tego rozumiem że problemu z brakiem miejsca nie ma?.
root@(none):/rom/root# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 6.0M 6.0M 0 100% /rom
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
tmpfs 29.1M 28.0K 29.0M 0% /tmp
/dev/mtdblock4 448.0K 264.0K 184.0K 59% /overlay
overlayfs:/overlay 448.0K 264.0K 184.0K 59% /Instalując to gargoyle w ten sposób sysupgrade -n /tmp/obraz.bin
aktualizacja nie przebiegła jak zwykle, gdzie widać postęp i chwilę to trwa. U mnie było tak że po około 1-2 sekund po wykonaniu w/w komendy putty od razu straciło połączenie i wyświetliło jakiś komunikat błędu. Myślałem że obraz się nie wgrał. Lecz nic nie ruszałem, poczekałem, router się sam zrestartował i było gargoyle.
Pobiorę starszy obraz gargoyle, tym razem sprawdzę sumę kontrolną i dam znać.
Masz 184KB wolnego.
Masz 184KB wolnego.
Widzę że 59% jest zajęte. A 184KB w tym przypadku to mało czy wystarczająco? Ogólnie wiem że to mało, ale ile potrzeba na możliwość zapisu itp, nie mam pojęcia.
Dość mało, zaledwie na kilka plików konfiguracyjnych.
Zainstalowałem przez GUI bez zachowania ustawień gargoyle-1.12.0.2-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade
Udało się, ale zaraz po pierwszym zalogowaniu na 192.168.1.1 mam taką informację.
Pamięć flash routera jest zapełniona (zamontowania w trybie tylko do odczytu) lub tymczasowo wykorzystywana jest pamięć RAM. Router nie będzie działać poprawnie lub powróci do stanu poprzedniego po ponownym uruchomieniu. Przywróć domyślną konfigurację lub wgraj nowe oprogramowanie (bez zachowania ustawień).Co to oznacza?.
root@Gargoyle:~# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
/dev/root 5.8M 5.8M 0 100% /rom
tmpfs 29.4M 88.0K 29.3M 0% /tmp
tmpfs 29.4M 120.0K 29.3M 0% /tmp/root
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
/dev/mtdblock3 768.0K 240.0K 528.0K 31% /overlay
overlayfs:/overlay 768.0K 240.0K 528.0K 31% /Tylko tyle że nie poczekałeś dostatecznie długo. Zrestartuj go teraz po prostu. Jeżeli komunikat będzie - przywróć z gui ustawienia domyślne.
Nie kumam czegoś.
Jest TL-WR1043ND z zainstalowanym gargoyle-1.13.0.0pre11-ath79-generic-tplink_tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin
Wyklikałem:
1. Brak portu WAN
2. Przypisz WAN do LAN
3. Ustawiłem IP na 192.168.2.5
4. Brama i DNS na 192.168.2.1
5. Wyłączyłem serwer DHCP
6. Ustawiłem WiFiRouter chcę użyć tylko jako dodatkowy AP (czyli rozgłaszanie wifi), z możliwością podpięcia urządzeń po kablu do jego switch.
Router ten jest połączony przewodem LAN do LAN z innym moim switch.
Adresy w sieci lokalnej mam 192.168.2.1 (router główny) na nim jest DHCP zaczynające się od 192.168.2.10. Adresu 192.168.2.5 nigdzie nie używam poza w/w gargoyle.Nie mam pojęcia dlaczego nie mogę się zalogować na GUI Gargoyle 192.168.2.5. Który działa, widzę jego rozgłoszone wifi w smartfonie.
Podsumowanie, po wielu próbach uzyskania tego o czym pisałem wyżej.
Ostatecznie zainstalowałem starszą wersję tj. gargoyle-1.12.0.2-ar71xx-generic-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade
Pomimo tego problemy miałem te same jak na innej nowszej wersji gargoyle.
Odkryłem że po wifi zawsze jest możliwość zalogowania się na 192.168.2.5 czyli GUI Gargoyle i na urządzeniu podłączonym po wifi był internet. Natomiast nie można się zalogować na GUI gargoyle, oraz ssh z komputera podłączonego po kablu do switch tego tp-linka. Na komputerze podłączonym po kablu nie było internetu, choć adres IP dostał poprawny. Okazało się że problem powoduje Przypisz WAN do LAN. Wystarczy że to wyłączyłem, a pozostałe ustawienia j.w. i wszystko działa. Trochę dziwne.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle na WR1043ND
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc