801

Odp: ZTE MF286 zmiana FW

@frutis: masz linka do specyfikacji?
Jeszcze nie kompilowałem OpenWRT pod nowy sprzęt ale jak trudne to może być? big_smile
Kusi mnie żeby to spróbować zrobić, zwłaszcza jeżeli różnica, jak mówisz, tylko w modemie.
Co powinienem najpierw przeczytać? Do tej pory jedynie kompilowałem Gentoo pod różne sprzęty, ale nigdy pod Mipsa. I nie OpenWRT. Pewnie gdzieś tu na forum jest jakiś przewodnik jak zabrać się za nowy sprzęt.

802

To nie jest kwestia "kompilacji" tylko napisania wparcia dla nowego sprzętu. Czytaj: https://openwrt.org/docs/guide-develope … new_device oraz https://openwrt.org/docs/guide-develope … new_device

Sprawa trochę łatwiejsza bo PR dla MF286 jest zgłoszony więc można się na nim opierać. Ale większość prac i tak trzeba wykonać bo nie zgadzają się nawet podstawy - inny modem (trzeba jakoś wsparcie zrobić), inny podział flash itd.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

803

Dzięki za link biorę się do czytania.
Ale: oba linki są takie same, to chyba pomyłka?

804

To masz drugi: https://openwrt.org/docs/guide-developer/add.new.device

805

widzualem na YouTube ze sa softy na np. mc801 co maja zakladke debug i wymuszanie pci i arfcn

806 (edytowany przez Leo-PL 2022-02-02 19:37:55)

uinarf napisał/a:

A niech to szlag trafi. Trza będzie zwrócić i ostrożniej kupować.

Zawsze możesz wysłać mi, xD

Do "D" one wszystkie były na QCA9563 i pewnie sprzętowo są w miarę na jedno kopyto, modulo modem i flash layout. Ale nie znaczy to, że szczególiki typu mapowanie GPIO, itd, będą takie same. Bardzo dużą część roboty zajmuje rozpracowywanie istniejącego softu.

Co do rozpoznawania wersji, dopisałem w instrukcji, żeby sprawdzić czy flash layout się zgadza i uważać czy nie trafiło się na któryś nowszy "wariant". Myślę, że wystarczy.
Wychodzi na to, że sam mam szczęście, że trafiłem na tą a nie inną wersję. Najwyżej wtedy powstałby port na tą "inną wersję". :-P

807 (edytowany przez onken 2022-02-02 20:13:40)

Leo-PL

Było by to z korzyścią dla wszystkich nowych użytkowników smile

Jeśli chcesz to może będę ulał na wersję R to by poszła do Ciebie to byś ją rozpracował ?

Ja mogę poczekać na sprzęt bo dla rodziców potrzebuje smile

808

No tak całkiem hobbystycznie, to niekoniecznie. Muszę widzieć w tym jakąś korzyść dla siebie ;-)
Zaprzyjaźnione stowarzyszenie ma jakiegoś grata z linii MF286, przypomnę im się o niego.

809 (edytowany przez onken 2022-02-02 21:04:33)

Leo-PL

Nie ma problemu, jakbyś nie zdobył to daj znać.

Załatwię Ci jako gratis smile

810

Chyba openwrt napędza sprzedaż wersji D na znanym portalu. Jeszcze nie dawno patrząc na dane historyczne uszkodzone były po około 50zł a teraz patrzę z ciekawości i walka kończy się w granicach 150zł - ciekawe co będzie dalej... smile

811 (edytowany przez Leo-PL 2022-02-02 21:13:26)

Czułem że tak będzie. A sam chciałem sobie ustrzelić 1szt. MF286D.

812

No ceny tragicznie podskoczyły ciekawe jak będą mieć zonk jak jebnię.. będzie modem hahahaha co często się zdarza.

813 (edytowany przez smereka 2022-02-02 21:17:17)

Od czasu do czasu ten sam sprzedawca wystawia sprawne w granicach 200zł i to jest jeszcze cena akceptowalna w moim odczuciu i pozostawia do rozważenia czy grzebać dla 40-50zł oczywiście satysfakcja z naprawienia też jest bezcenna. W mojej opinii to uszkodzony góra 100zł ale wszystko jak widać ewaluuje

814

Ludzie ciśnienia nie wytrzymują i dużo przed końcem już licytują ja swoją udało się wyhaczyć za 60zł z walniętym gniazdem naprawa sprawnie poszła i działa do dziś jednak 150zł z potencjalnie uszkodzonym modemem a dziś taki był na licytacji to będzie miał gościu zonk haha

815 (edytowany przez Cezary 2022-02-02 21:55:49)

Leo-PL napisał/a:

@Cezary możesz zcherry-pickować stamtąd wsparcie do testów w swoich buildach 21.02. Raczej powinno  się nałożyć, modulo ten patch na kernel 5.10. Będę z resztą za niego bardzo wdzięczny, bo cherry-pickuję sobie Twoje patche do swoich obrazów ;-)

Tested-by i Reviewed-by mile widziane ;-)

Nie działa mi uruchamiania initramfs po przeniesieniu na 21.02

#################################################################
     ###############################
done
Bytes transferred = 8144116 (7c44f4 hex)
## Booting image at 81000000 ...
   Image Name:   MIPS OpenWrt Linux-5.4.171
   Created:      2022-01-23  10:30:30 UTC
   Image Type:   MIPS Linux Kernel Image (lzma compressed)
   Data Size:    8144052 Bytes =  7.8 MB
   Load Address: 80060000
   Entry Point:  80060000
   Verifying Checksum at 0x81000040 ...OK
   Uncompressing Kernel Image ... ERROR: LzmaDecode.c, 543

Decoding error = 1
LZMA ERROR 1 - must RESET board to recover

EDIT: a jednak jest ograniczenie na wielkość wczytywanego obrazu smile, mniejszy wchodzi.

816 (edytowany przez Leo-PL 2022-02-02 21:57:15)

@Cezary: masz za dużo rzeczy napakowanych w tym initramfs - on musiałby być z gołego builda, a pewnie idzie z tego co produkcyjny obraz ;-)

Spróbuj z lzma-loaderem, może da radę:
LOADER_TYPE := bin
KERNEL := kernel-bin | append-dtb | lzma | loader-kernel | uImage none

Wcześniej testowo mi to działało, ale na dużych initramfs i tak ten loader się wywalał.

817 (edytowany przez Leo-PL 2022-02-02 22:04:57)

tptomek napisał/a:

Ludzie ciśnienia nie wytrzymują i dużo przed końcem już licytują ja swoją udało się wyhaczyć za 60zł z walniętym gniazdem naprawa sprawnie poszła i działa do dziś jednak 150zł z potencjalnie uszkodzonym modemem a dziś taki był na licytacji to będzie miał gościu zonk haha

Ten oznaczony TA2759 czy jakoś tak? Dobrze, że dałem sobie z nim siana. Choć bogiem a prawdą, mam toole do flashowania fabrycznego tego modemu - może przez EDL dałoby radę.
@MiG25, masz jeszcze ten uwalony modem ze swojego routera? xD

818

Leo-PL napisał/a:

@Cezary: masz za dużo rzeczy napakowanych w tym initramfs - on musiałby być z gołego builda, a pewnie idzie z tego co produkcyjny obraz ;-)

Spróbuj z lzma-loaderem, może da radę:
LOADER_TYPE := bin
KERNEL := kernel-bin | append-dtb | lzma | loader-kernel | uImage none

Wcześniej testowo mi to działało, ale na dużych initramfs i tak ten loader się wywalał.

Tak tak, za dużo było.

819 (edytowany przez Królik 2022-02-02 22:19:27)

smereka napisał/a:

Chyba openwrt napędza sprzedaż wersji D na znanym portalu. Jeszcze nie dawno patrząc na dane historyczne uszkodzone były po około 50zł a teraz patrzę z ciekawości i walka kończy się w granicach 150zł - ciekawe co będzie dalej... smile

Z każdym routerem, do którego dorobiłem wsparcie, tak było. Swojego DWR-921 kupowałem za 80zł, DWR-116 kupowaliśmy z lombardów po 15 złotych. Check Pointy L-50 też zostały wyssane z allegro. R6220, jak jeszcze nie miał obrazi factory i trzeba było trochę więcej roboty,  dało się kupić za 50 zł, itd...

Pewnie pozostałe urządzenia z kategorii bieda-soho miały tak samo.

EDIT: Nawet te gruzy LB-Linki wyssało. big_smile

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

820 (edytowany przez frutis 2022-02-02 23:39:13)

uinarf napisał/a:

@frutis: masz linka do specyfikacji?

https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 43#p257543

W tym wątku pojawiły się już wszystkie modele poza MF286C.

Jak by ktoś chciał to tutaj jest do pobrania firmware dla wersji R: https://lte.uiblog-it.workers.dev/ZTE/F … rmware.rar

821

Panowie i panie,
w https://dl.eko.one.pl/test/zte_mf286/ są testowe obrazy dla ZTE MF286, przeportowany PR do 21.02 i odpowiednio zmodyfikowany żeby chciał działać. Wydaje się że wszystko jest ok, modem, wifi, adresy. Jak ktoś posiada na stanie to niech sprawdzi czy jest ok.

822 (edytowany przez Leo-PL 2022-02-03 00:40:43)

Twoje buildy u mnie działają, wliczając w to instalację po TFTP. Ta metoda okazuje się zaskakująco bezproblemowa.

823 (edytowany przez MiG25 2022-02-03 07:27:17)

Leo-PL napisał/a:

@MiG25, masz jeszcze ten uwalony modem ze swojego routera? xD

Oba poszły do @Cezarego dawno temu, jeden całkowicie nie wstawał ( tak jak kolegi smereka , drugi raczej problem z koncowką mocy mial - bo był wykrywany , odpowiadał na komendy , karte sim widzial , ale z niczym sie nie łączył).

Też ostatnio licytowałem , i się pomyliłem ,bo myślałem ,że licytowałem MF286D ,a okazał się zwykłym , poprosiłem o wycofanie oferty na dwa dni przed końcem , i sprzedawca mnie olał.
W każdym razie jest u mnie ,ale wszystko wskazuje na walnięty modem ( dioda power się zapala ,ale poźniej zamiast zapalić się dioda 4G , to wszystkie gasną) , WiFi i LAN jest , w gui IMEI same zera.... Próbowałem odpalić telnet , i na porcie 4719 brak. Próbowałem wgrać buxyboxa z nazwą telnetd przez tftp , i ściąga tą binarkę ,( najlepsze jest to ze za każdym razem po starcie ją próbuje ściągać , dopóki ten wpis w url jest) ale telnetu na porcie 23 brak... Sciągałem jeszcze raz binarki busyboxa i nic....
Rozkręcał go nie będę  bo szkoda tych 80PLN tylko go planowałem oddać. Chciałem ew tylko zobaczyć ,czy faktycznie modem w jakikolwiek sposób wykryje....

824

To może oznaczać że jej nie uruchamia z jakiegoś powodu - np. skrypt został zmieniony. Jeżeli montuje Ci usb to możesz zamiast binarki podstawić mu skrypt i zobaczysz czy się uruchamia (wystarczy żeby zrobił zwykłe touch /tmp/usb_disk/tu-bylem.txt), jeżeli się uruchamia to możesz ściągnąć skryptem cały flash na pendrive i zobaczyć co tam siedzi.

825

Gdyby tylko modem dawał oznaki życia , to nie byłoby problemu ,już byłby podłaczony do konsoli, a tak to wg mnie szkoda go otwierać , lepiej oddać...
Spróbuję wieczorem jeszcze z tym usb , czyli url do wpisanie będzie taki: "http://aa&touch /tmp/usb_disk/tu-bylem.txt" ?