Odp: ZTE MF286 zmiana FW
@Leo-PL
Czy dobrze myśle, wystrzegać się wersji T-Mobile bo to zupełnie inny router ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286 zmiana FW
Strony Poprzednia 1 … 30 31 32 33 34 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@Leo-PL
Czy dobrze myśle, wystrzegać się wersji T-Mobile bo to zupełnie inny router ?
Nie miałem nigdy takiej w łapach, ale z tego co pisał przedmówca, to tak.
@Cezary możesz wciągnąć jeszcze jeden update - wyciąłem jednak generowanie tych pośrednich obrazów, bo krzaczyło się w trakcie. I uszczegółowiłem jeszcze instrukcję. Także ten, zdejmuję ten tag RFC z PRa. Możesz śmiało kleić z tego buildy, więcej zmian nie planuję.
Czy ktoś z Was na MF286D próbował wrąbać się na modem przez ADB? Jest stockowym sofcie - wszedłem na root shella modemu, ale nie wyciągałem tamtędy zbyt wiele rzeczy, póki co. Jestem ciekaw, czy na OpenWrt pójdzie od strzału i wykryje właściwe endpointy USB.
Dopisz w instrukcji ze MF286 z t-mobile z softem CR_TMOMF286V1.0.0B03 nie podejdzie
Ja bym to opisał w ten sposób:
Przed przystąpieniem do zmian konieczne potwierdzenie właściwego modelu, bo ta wersja jest tylko i wyłącznie do routerów MF286 bez żadnych dodatkowych liter.
Wygląda na to ,że MF286A może być oznaczany wciąż jako MF286 ( nie widać różnicy na zewnątrz) , ale:
1. na PCB jest już różnica w postaci ekranowania dużo więcej chipów ( również flash).
2. Ma więcej partycji mtd
Przykład takiego routera ( być może nie jedyny ) to MF286 z t-mobile Poland z softem CR_TMOMF286V1.0.0B03
@onken
Moze nie zupełnie inny router. Bo ze startup loga wyglada ze chipset jest zgodny. Ma inny układ partycji co na ta chwilę stanowi problem. Na wstępie trzebaby conajmniej podmienic uboota w zewnętrznym programatorze bo ten co dają jest dziwny.
To czy ma blache wiecej czy mniej to nie ma znaczenia.
IMHO za dużo zabawy żeby "wyrownac" go do skandynawskiego MF286
@pawol
Chyba nie tylko skandynawskiego ?
Ten z Play chyba jest też identyczny jak skandynawski ( po za softem Playa )
Czy więc muszę kupić koniecznie skandynawski by go przerobić czy Playowski też jest ok ?
Być może. Wiem tylko o róznicy miedzy skandynawskim a t-mobile PL
@onken , mam wrażenie ,że mieszasz dwa routery i piszesz o MF286D....
@MiG25
Fakt
Teraz miałem na mysli 286D
Różnice są tylko w 286 ?
Pytam bo mam okazję kupić taniej 286D od T-Mobile i już się zakręciłem ![]()
Na razie z MF286D nie stwierdzono różnic. Przy czym oglądane były puki co skandynawskie i Play PL.
Byc może będziesz pierwszy który znajdzie różnice w t-mobile PL albo potwierdzi też jego zgodność.
W MiFi dla MF286D , jak wyłączę oba wifi w GUI w Ustawieniach , to później włączyć przyciskiem na routerze ich nie mogę...
Jak włączę ponownie w ustawieniach , to przyciskiem już da się wyłączyć...
Ja mam router który opisany jest jako MF286. Z T-Mobile.
Triki z włączeniem telnetu nie działają, zamierzam pogadać z nim przez uart ale będę mógł dopiero po weekendzie.
Na informacji w panelu sterowania mówi że to software version CR_TMOPLMF286RV1.0.0.B06
Włączyłem logi, za dużo nie gada ale znalazłem to:
/home/scl/ci/workspace/Soft4_MF286R_TMOPL_CPE/qsdk/build_dir/linux-ar71xx_generic/zte_genl_kernel-1.0/zte_genl_kernel_main.c
Wygląda na to że kupiłem MF286R zamiast MF286, tak?
Tak, wygląda na to ze to R jest.
W MiFi dla MF286D , jak wyłączę oba wifi w GUI w Ustawieniach , to później włączyć przyciskiem na routerze ich nie mogę...
Jak włączę ponownie w ustawieniach , to przyciskiem już da się wyłączyć...
Aż sprawdzę w domu, bo dał bym sobie rękę uciąć że to działało poprawnie.
Ja mam router który opisany jest jako MF286. Z T-Mobile.
Triki z włączeniem telnetu nie działają, zamierzam pogadać z nim przez uart ale będę mógł dopiero po weekendzie.Na informacji w panelu sterowania mówi że to software version CR_TMOPLMF286RV1.0.0.B06
Włączyłem logi, za dużo nie gada ale znalazłem to:
/home/scl/ci/workspace/Soft4_MF286R_TMOPL_CPE/qsdk/build_dir/linux-ar71xx_generic/zte_genl_kernel-1.0/zte_genl_kernel_main.cWygląda na to że kupiłem MF286R zamiast MF286, tak?
Tu przynajmniej w software version jest MF286R ....
A co z Hardware Version ? ( też takie coś w gui jest) ?
Na naklejce nie ma tego R ?
No właśnie.
Na naklejce na obudowie stoi MF286.
W panelu sterowania: "Wersja sprzętowa: MF286"
Ale już "Wersja oprogramowania: CR_TMOPLMF286RV1.0.0.B06"![]()
A gdzie te logi włączyłeś ?
W ustawieniach zaawansowanych. Włączasz logi i zaczyna logować, niczego wcześniej nie zobaczę ale wywala jakieś błędy, czas mu sie nie zgadza, ustrojstwo nie ma jeszcze karty sim ani nie jest podłączone do sieci.
CR_TMOPLMF286RV1.0.0.B06
Mówi jasno że to t-mobile PL wersja R a wiersja R ma inne chipsety
A niech to szlag trafi. Trza będzie zwrócić i ostrożniej kupować.
Gorzej jak wszystkie nowe będą wyłącznie "R"
Bo tak jest. Mf286 juz sie nie robi. Teraz idą R
To nadzieja że koledzy rozgryziecie "R" i też poleci na OpenWRT ?
A i R to według specyfikacji to samo. Różnią się tylko modemem LTE.
W ustawieniach zaawansowanych. Włączasz logi i zaczyna logować, niczego wcześniej nie zobaczę ale wywala jakieś błędy, czas mu sie nie zgadza, ustrojstwo nie ma jeszcze karty sim ani nie jest podłączone do sieci.
U mnie nie ma czegoś takiego jak logowanie w ustawieniach zaawansowanych.
Strony Poprzednia 1 … 30 31 32 33 34 … 41 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZTE MF286 zmiana FW
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc