Wreszcie przetrawiłem wspomniany wątek z forum OpenWRT, dodatkowe informacje i Wasze podpowiedzi. Skłaniam się do kupienia tego Mirkotik-a i mam nadzieję, że go udźwignę.
Bardzo fajna recenzja. W zasadzie mógłby być też ten D-Link DIR-2660. Nawet jest jeszcze dostępny. Ciekawe są opinie o oryginalnym sofcie
Co do mikrotik-a...
Cezary napisał/a:Nie, jest tylko wersja rozwojowa. On został dodany stosunkowo niedawno i nie przenieśli tego do wydania stabilnego, więc u mnie też go nie ma.
Każdy mikrotik wgrywa się tak samo, każdego mikrotika przywraca się tak samo.
Cezary, jeśli dobrze zrozumiałem to pełne wsparcie i sysupdate są w zasadzie już ogarnięte. Nie zostały tylko jeszcze przeniesione do wydania stabilnego, ale jak najbardziej wszystko jest ok? Nawet dziś w nocy widziałem były generowane obrazy. Ja nie znalazłem zbyt wielu informacji, ale czy znane są jakieś przypadłości tego sprzętu z OpenWRT czy bez? Czy czegoś mu może brakować do pełnego wsparcia?
igor13 napisał/a:RouterOS to dość specyficzny wynalazek. Da się okiełznać ale logika za nim stojąca jest dość specyficzna wiec na początku może powodować bóle głowy oraz popularne błędy konfiguracji i penetracje przez obcych co jest wręcz plagą jeśli chodzi o sprzęty Mikrotik. Albo stoją dziurawe albo złe ustawione... był jakiś czas temu nawet spory botnet składający się głównie z zabawek Mikrotik. Lecz to nie wina sprzętu tylko ludzi którzy je czasami stawiają.
Dzięki za zwrócenie uwagi na informacje z linka. Trudno mi się wypowiedzieć patrząc tylko na screeny, na forum openwrt znalazłem i coś takiego "Actually I just got a hap ac2 for work and learned to hate ROS", a jak zapytałem kolegi z pracy który ma jakiś starszy model Mikrotik to powiedział, że to prosty i elastyczny os i wszystko się łatwo robi...