2,626 (edytowany przez lukasz92 2022-01-16 20:21:15)

Odp: Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego

Odnośnie Wifi6 to jeszcze wrzucę temat Asus RT-AX53U. Sprzęt zrobiony na MT7621A + radio ax (combo MT7905+MT7975, czyli  2x2 na każde pasmo, oraz brak obsługi 160MHz w 5GHz). Gdyby nie kiepska jakość sterowników to wsparcie OpenWRT byłoby drobiazgiem i byłby to jeden z fajniejszych sprzętów.

Wyróżnia go niska cena jak na router Asusa z USB. USB co prawda 2.0 - ale nie będzie za to kolizji z radiem 2.4GHz.
2 tygodnie temu jeszcze dało się kupić poniżej 300zł. Gdyby zostać przy oprogramowaniu Asusa to do szczęścia brakuje aimesh i szybkiego ntfs (to dałoby się zrobić), bo wpa3 i nawet antywirus jest

2,627

Wreszcie przetrawiłem wspomniany wątek z forum OpenWRT, dodatkowe informacje i Wasze podpowiedzi. Skłaniam się do kupienia tego Mirkotik-a i mam nadzieję, że go udźwignę.

igor13 napisał/a:

Może coś z tych... https://www.youtube.com/watch?v=wP1ZcQBLL1k

Bardzo fajna recenzja. W zasadzie mógłby być też ten D-Link DIR-2660. Nawet jest jeszcze dostępny. Ciekawe są opinie o oryginalnym sofcie smile

Co do mikrotik-a...

Cezary napisał/a:

Nie, jest tylko wersja rozwojowa. On został dodany stosunkowo niedawno i nie przenieśli tego do wydania stabilnego, więc u mnie też go nie ma.

Każdy mikrotik wgrywa się tak samo, każdego mikrotika przywraca się tak samo.

Cezary, jeśli dobrze zrozumiałem to pełne wsparcie i sysupdate są w zasadzie już ogarnięte. Nie zostały tylko jeszcze przeniesione do wydania stabilnego, ale jak najbardziej wszystko jest ok? Nawet dziś w nocy widziałem były generowane obrazy. Ja nie znalazłem zbyt wielu informacji, ale czy znane są jakieś przypadłości tego sprzętu z OpenWRT czy bez? Czy czegoś mu może brakować do pełnego wsparcia?

igor13 napisał/a:

RouterOS to dość specyficzny wynalazek. Da się okiełznać ale logika za nim stojąca jest dość specyficzna wiec na początku może powodować bóle głowy oraz popularne błędy konfiguracji i penetracje przez obcych co jest wręcz plagą jeśli chodzi o sprzęty Mikrotik. Albo stoją dziurawe albo złe ustawione... był jakiś czas temu nawet spory botnet składający się głównie z zabawek Mikrotik. Lecz to nie wina sprzętu tylko ludzi którzy je czasami stawiają.

Dzięki za zwrócenie uwagi na informacje z linka. Trudno mi się wypowiedzieć patrząc tylko na screeny, na forum openwrt znalazłem i coś takiego "Actually I just got a hap ac2 for work and learned to hate ROS", a jak zapytałem kolegi z pracy który ma jakiś starszy model Mikrotik to powiedział, że to prosty i elastyczny os i wszystko się łatwo robi...

2,628

Wszystko jedno czy dla kogoś routeros jest prosty czy nie smile  to nie jest to forum żeby takie procesy przewalać.

Na chwilę obecną nie są chyba znane żadne przypadłości tego sprzętu, wsparcie było długo robione a w wersji rozwojowej jest on chyba jakoś z półtora miesiąca. Co było do wytestowania zostało przetestowane, teraz zobaczymy co wyjdzie np. po roku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2,629

Ten hap3 to wcale nie jest jakas okazja

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,630

Ciężko mi powiedzieć co jest okazją a co nie. Ani się na tym nie znam, ani nie śledziłem wcześniej cen. Pewnie jak ze wszystkim teraz trzeba iść na jakiś kompromis i brać co jest. Ostatecznie kupiłem nowego mikrotik-a. Wieczorem go odbiorę, ale nie mam pojęcia kiedy do niego siądę. Jak już coś się zacznie dziać to dam znać... bo pewnie będę miał problemy big_smile

Dzięki wszystkim za pomoc w wyborze!

2,631

Od miesiąca używam Totolinka x5000r. Po początkowym niezadowoleniu ze stabilności i dziwnych komunikatach dotyczących flow control pojawiających się w logach, polubiłem ten router.
Aktualnie używam snapshota OpenWRT z końcówki grudnia, bazującego na jądrze 5.10 i po wyłączeniu HW offloading, SW offloading, oraz zaakceptowaniu komunikatów o problemach z flow control jest spoko. Wszystko działa stabilnie, wifi się nie rozłącza, router nie restartuje się niespodziewanie. Na tę chwilę działa bezproblemowo od 12 dni, stale podłączonych jest kilkanaście urządzeń, kilka interfejsów, WG. W końcu wifi nie jest wąskim gardłem, obciążenie procesora przy maksymalnie obciążonym łączu 300/25 to około 30-40%.
Trzeba tylko zaakceptować kilka niedoskonałości - na jądrze 5.10 nie włączać HW offloading; na OpenWRT z serii 21 (jądra 5.4) nie działa HW offloading na pppoe i podobno VLAN. Na wcześniejszych wersjach OpenWRT mogą pojawić się błędy z konfiguracją wifi przez luci (najlepiej skonfigurować wifi bezpośrednio w /etc/config/wireless).
Jeśli nie odstraszają Was te problemy to wg mnie nic lepszego, nowego z wifi6 nie dostanie się w cenie około 200 zł.

2,632

Cezary napisał/a:

Nikt z obecnych tutaj jeszcze się nie przyznał do posiadania tego Linksysa, więc nikt nie odpowie czy uda się objąć te 70m2. Inne rzeczy to tak.

Przyznaję się do posiadania (jeszcze ciepłego wprost z UK) Belkina RT3200 (te same bebechy co wspomniany Linksys E8450). Zrobiłem całą procedurę z tego https://github.com/dangowrt/linksys-e84 … kup-linku. Jestem na etapie testów. czy jest szansa na Twój obraz Cezary do tego sprzętu?

2,633

Nie. Ten model nie jest wspierany i nie został przeportowany do wydania stabilnego. Dopiero w następnym wydaniu będzie.

2,634

Dziękuję za ekspresową odpowiedź, czyli zostaje snapshot w wersji na UBI. Myślisz, że to bardziej kwestia miesięcy, czy... lat jak będzie oficjalnie wspierany? Nie zauważyłem (póki co), aby coś nie działało, nie włączam tylko HW Offload z powodów opisanych na forum, ale sprzęt ma potencjał z powodu MT7622 na pokładzie... AX to w tym wypadku bardzo miły dodatek.

2,635

Następne wydanie stabilne było planowane na luty-marzec tego roku. Czy tak będzie to już wróżenie z fusów, chyba ani razu nie zostało wydane na "czas" zgodnie z planami. Więc - będzie jak będzie. A biorąc pod uwagę co się dzieje w wersji rozwojowej to sporo czasu upłynie żeby uznać to za "stabilne".

2,636

Czesc,
Poszukuje AP do piwicy pod Openwrt, wymagania:
-    Port Gbit
-    Zasilanie POE
-    CPU Qualcomm
-   
Malo jest z Gbit, jedyne co znalazlem sensowanego to Meriaki MR33, tam tylko trzeba wgrac u-boot z 2012 do Nand, bo w nowszych u-boot zablokowali uart.
Programatora do wgrania wsadu w ukladzie, nie oplaca mi sie kupowac dla jednej sztuki, zostaje tylko wylutowanie I wrzucenie do programatora zewn.

Narazie szukam tego Meriaki w dobrej  cenie, zwlaszcza ze troche zabawy z tym bedzie, ale moze przychodzi komus do glowy jakis inny sprzecik spelniajacy w/w wymagania?

Pozdrawiam
Marcin

2,637

Dlink DAP-2610, przynajmniej na papierze spełnia założenia.

2,638 (edytowany przez mathorv 2022-02-05 13:11:13)

TOTOLINK X5000R AX1800 WiFi 6 :
dziala stabilnie na openwrt 21.02.1
predkosci wybitnie jak na urzadzeniach AC, slaba sila sygnalu niezaleznie od konfiguracji AX HE
Max moc wg iwinfo:
    2.4 GHz: 24 dBm
    5 GHz: 25 dBm

do lacz rzedu 300Mbps-600Mbps wystarczy

na plus zdecydowanie dobrodziejstwa AXa w 2G i 5G

latwo sie flashuje, latwo przywraca do stockowego softu

zdecydowanie szkoda ze nie jest na MediaTek MT7622B

Na Openwrt Cell C RTL30VW(QCA4019) miewa podobne transfery jak TOTOLINK X5000R

review:
https://klseet.com/networking/totolink/ … and-ax1800 (stock 2.4G - 3xxMbps 5G - 7xxMbps
https://klseet.com/networking/totolink/ … shot-21-02
https://forum.openwrt.org/t/totolink-x5 … b/119108/4 (openwrt 5G - 7xxMbps ,ale z mojego doswiadczenia duzo slabiej)

2,639 (edytowany przez igor13 2022-02-02 04:31:32)

Requan napisał/a:

Czesc,
Poszukuje AP do piwicy pod Openwrt, wymagania:
-    Port Gbit
-    Zasilanie POE
-    CPU Qualcomm

A nie lepiej po prostu kupić jakiś sensowny AP który będzie ok a POE sobie zrobisz osobno. Wyjdzie być może trochę drożnej(lub nie) ale... nie będziesz mieć takich ograniczeń w wyborze AP.

Rozumiem że masz już wpuszczony prąd i dane z jednej strony i potrzeba by było ci tylko splitera na końcówce i zwykły AP z zasilaniem 12VDC 1A, 9VDC 1A, 5VDC 2A.

Luźny przykład z brzegu...  https://www.ceneo.pl/28808665 / https://www.tp-link.com/pl/business-net … /#overview a do tego jakiś tańszy AP.

Mi niedawno polecano Netgear R6220 ale czy tobie podpasuje to nie wiem bo ma MediaTek MT7621ST a nie Qual....
https://allegro.pl/oferta/netgear-r6220 … 1543590956 no i na papierze wymaga 12VDC, 1.5A, czy w/w TPlink go dźwignie to hmm.

2,640

Dziś się pojawiło wsparcie dla  MikroTik cAP ac, też się łapie na założenia.

2,641 (edytowany przez Requan 2022-02-02 16:02:40)

Dziękuje za zainteresowanie i pomoc.
Mam tam switch z PoE, dlatego chcialbym od razu go wykorzystać.
Szukałem cos niedużego i niedrogiego, żeby na suficie powiesić, no i z Qualcomm’em bo podobno najlepiej OpenWrt go wykorzystuje, dlatego Meriaki mi przyszedł na myśl

Cezary napisał/a:

Dziś się pojawiło wsparcie dla  MikroTik cAP ac, też się łapie na założenia.

Ten Mikrotik chyba będzie najlepszy: bo nie trzeba bawić się w używki, ponieważ nowy można kupić w przystępnej cenie

2,642 (edytowany przez tomiapage 2022-02-05 13:44:55)

Mam karte podarunkowa w Media mark7 500 zl. chce ja przeznaczyc na router. Z tego co jest dostepne w MM openwrt jest wspierane w modelu D-LINK DIR-1960. Ktoś testował może sie wypowiedziec ?
graty ma chyba niezłe:
CPU:MediaTek MT7621AT
CPU Cores:2
CPU MHz:880
Flash MB:128
RAM MB:256

2,643

tomiapage napisał/a:

Mam karte podarunkowa w Media mark7 500 zl. chce ja przeznaczyc na router. Z tego co jest dostepne w MM openwrt jest wspierane w modelu D-LINK DIR-1960. Ktoś testował może sie wypowiedziec ?
graty ma chyba niezłe:
CPU:MediaTek MT7621AT
CPU Cores:2
CPU MHz:880
Flash MB:128
RAM MB:256

nie warty 100

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

2,644

Dobry wieczór!

Poszukuję routera pod OpenWRT + Luci z mocnym i stabilnym WiFi, portem USB 3.0 oraz gigabitowym switchem.

Zastanawiam się nad rozwiązaniem rPi 4 + Ubiquiti UAP + Ubiquiti Flex Mini, ale jeśli to mozliwe to chciałbym zastąpić ten zestaw jednym urządzeniem.

Cena nie jest aż tak ważnym czynnikiem.

Prosiłbym o pomoc.

2,645

Czy ten TOTO za 189zł https://allegro.pl/oferta/router-wifi-t … 0884982184 to dziś najlepsza opcja do łącza 300Mbit do obsługi mieszkania 60m2 po wifi?

2,646

Witam. Od wielu lat siedziałem na routerze tp linka wdr4300 z wgranym gargoylem. Absolutnie nie mogę na niego narzekać, bo nawet po wielu latach pracy dalej działa stabilnie. problem pojawił się stosunkowo niedawno po przeprowadzce do domku i dociągnięciu do niego światłowodu. Na chwile obecną posiadam łącze 350/350 a jeśli wszystko porządnie skonfiguruje w domu to chce dźwignąć do 750/750. Problem polegał na tym, ze poczciwy wdr4300 nie był w stanie uciągnąć prędkości (upload go zjadał, download jako tako). Postanowiłem zakupić na szybko mikrotika RB760iGS (polecany na różnych grupach więc się porwałem na routerOS jak Reksio na szynkę) i po mordowni spowodowanej brakiem doświadczenia z tym systemem wgrałem OpenWRT. Niestety po wielu latach używania gargoyle strasznie tęsknię za jego interfejsem.

Poszukuje routera, który udźwignie prędkości o których wspomniałem wcześniej.
Koniecznie możliwość instalacji gargoyle
Nie zależy mi na wifi. Router ma siedzieć w szafie, do wifi mam unifi

Co zakupić za rozsądne pieniądze (około 200zł-400zł) ?

2,647

Może RB750Gr3?

2,648

Cezary napisał/a:

Może RB750Gr3?

Dziękuje za odpowiedź.
Czy jest szansa, że na mojego RB760iGS również zostanie stworzony soft ? To nie są bliźniacze modele ?

2,649 (edytowany przez tomiapage 2022-02-19 19:52:13)

Znajde cos do 500 zł na allegro albo na polce w sklepie z 256 Mb ramu  i usb ? Generalnie najlepiej zeby to byl sprzet nowy. Wzialbym totolinka ale nie ma usb. Generalnie marka sprzetu nie ma znaczenia

2,650

amoralez napisał/a:
Cezary napisał/a:

Może RB750Gr3?

Dziękuje za odpowiedź.
Czy jest szansa, że na mojego RB760iGS również zostanie stworzony soft ? To nie są bliźniacze modele ?

Problemem jest to że Gargoyle oparte jest o starą wersję openwrt która nie miała i nie wspiera RB760iGS. Jak wyjdzie gargoyle oparte o 21.02 lub nowszą wersję to oczywiście będzie, ale to jest kwestia przyszłość (raczej dalszej).