701 (edytowany przez MiG25 2022-01-29 22:04:32)

Odp: ZTE MF286 zmiana FW

Żeby agregował 4 pasma to musiałby być taki CAT.16 min.
Teoretycznie MF286D ma złącze mPCIE z USB3.0 do którego można by podpiąć przejściówkę na M.2 ( bo chyba modemu typowo na mPCIe lepszego nie ma) i można wkładać każdy modem , choćby nawet Quectel RM500Q 5G smile A tak to np. Quectel EM160R-GL jest cat.16.
Z tym ,że jeszcze takiej przekładki nikt nie potwierdził.
Choć w drugą stronę nie m problemu , można wyjąć modem z MF286D i używać w przejściówce na USB , bądź bezpośrednio w w laptopie ( o ile się zmieści , bo jest ponadprzeciętnie szeroki smile )

702

Ale można by kiedy pomyśleć i można by i 5G obsłużyć wtedy smile

Ale samo openwrt to obsłuży ?

703 (edytowany przez MiG25 2022-01-29 22:09:23)

No tak , openwrt pokazuje USB3.0 i prędkość  Spd=5000 ( zamiast USB2.0 Spd=480). Więc potrzeba teoretycznie tylko modemu z USB3.0 ,choćby i 5G.
Zaraz wąskim gardłem okaże się LAN 1Gb smile

704 (edytowany przez tptomek 2022-01-29 22:15:47)

Co do instrukcji wgrywania openwrt pod mf286D byłoby bardzo fajnie jakby ktoś napisał taki bardzo szczegółowy w sensie w punktach 1 ściągamy taki taki program 2 przychodzimy tu i tu do tego katalogu 3 nie wiem lutujemy piny i też instrukcja że ten PIN to jest tx to jest rx gnd następnie zmieniamy adresy IP i na jaki potem ściągamy firmware i wrzucamy to do tego katalogu to do tego katalogu bo myśle że to są kwestie czasu ale będzie coraz więcej takich pytań i coraz więcej będzie lajków którzy będą chcieli zmienić sobie oprogramowanie i na bank będą te pytania zadawane a tak będzie tylko podawane ewentualnie link do tej szczegółowej instrukcję wgrywania bo już widzę że zaczynają się pytania a będzie ich jeszcze więcej.

705

To zależy od modemu a nie od openwrt. I czy ma odpowiednie polecenia do tego.

Zobacz jakie ceny osiągają modemy na minipcie które mają agregację. Szybko Ci przejdzie taki pomysł.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

706 (edytowany przez onken 2022-01-29 22:34:28)

@Cezary

Tak, sprawdziłem.

Ceny masakra.

Zwykly LTE z agregacja 4 pasm to ponad 700 zł....

A 5G...

Ale przyjdzie czas że ceny spadną, chociaż do w miarę przyzwoitego poziomu.

Realia są takie że albo chcemy grzebać w sprzęcie z modemami i wsparciem OpenWRT albo łupiny coś co ma tylko soft producenta...  A przy chęciach trzeba bedzie niestety trzeba będzie dopłacić za taki sprzęt...

Ale hobby to hobby wink

Ps.
Każde ZTE będzie można w przyszłości przerobić smile ?

Są te modele z 5 G już na rynku.

707

Ceny swoją drogą, ale tak naprawdę wąskim gardłem jest, są same sieci w Polsce. Co z tego że masz modem z agregacją 5 pasm jak i tak tego się nie wykorzysta bo BTS jest tak zapchany że ledwo co z niego idzie. Już o 5G nie wspomnę, Cezary ostatnio nawet testował "Polskie 5G".

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

708

Cos o tym wiem.
M u siebie dostęp do 5G z Playa, T-Mobile, Plus i mam Huawei wszystkie 3 z 5G a i tak używam tylko LTE bo realnie działa lepiej niż to pseudo 5G smile

709

Swoją drogą zna ktoś polecenia at odpowiedzialne za pokazanie wersji FW/Rewizji w tych modemach? bo temperatury chyba nie ma. Tak to bazując znów na pracy Cezarego dodałbym te modemy do pakietu luci-app-3ginfo-lite.

Postaw kawę

710

zwykłe ATI ?

root@MiFi:~# echo -e -n 'ATI\r' > /dev/ttyUSB1 && cat /dev/ttyUSB1

Manufacturer: ZTE CORPORATION

Model: MF286DMODULE

Revision: BD_ELISAFIMF286DMODV1.0.1B01

SVN: 01

IMEI: 866754042266648

+GCAP: +CGSM

OK

711

OKi Merci smile to dodam w wolnej chwili.

Postaw kawę

712

Normalnie jest jak w innych modemach:

+CGMI:ZTE CORPORATION
+CGMM:MF286MODULE
+CGMR:BD_DNAMF286MODULEV1.0.0B05

713

Nie wiem jak jest w większych miastach ale u mnie chyba każda sieć ma max 3 a czasami tylko dwie częstotliwości więc kupowanie routery z agregacja 4 pasm jak na razie to strata pieniędzy. A chyba nie można agregować podwojnie danej częstotliwości np 1800 ??

714

U nas nie.

715 (edytowany przez pawol 2022-01-30 13:43:16)

czy wiecie czy MF286 t-mobile agreguje 800 (B20) + 2100 (B1) ?
Czy dawali baterie w zestawie w t-mobile?

716

Gdzieś czytałem że nie, trzeba było sobie dokupić.

717

a jak z tą para agregacji 800 (B20) + 2100 (B1)?

718

Przy okazji w easyconfig mógłbyś w sekcja modem oprócz lokalizacji btsa przez btsearch dodać również cyfry w stylu ECID , PCI , EAFRN.  Po cyfrach prędzej poznam ,do którego btsa jestem podłączony ( a już żeby jeszcze lista do uaktualnienia była ,żeb cyfry zastąpić nazwą to już wogóle smile )
W Polsce osobno pcell i scell raczej nie mają sensu , ale za granicą modemy mogą łączyć się do różnych btsow jednocześnie ,stąd może póżniej i dla nich osobne dane...

719

Generalnie tym się zajmuje 3ginfo-lite a nie easyconfig i o ile ono dla danego modemu coś zwróci to to się będzie wyświetlać. Ale poza poziomami sygnału staram się unikać za długich list parametrów bo i źle wygląda i dość kiepsko się czyta. Robiłem tak dla quecteli ale szybko zakomentowałem to w kodzie.

720

No w tej chwili to nie mogę nic stwierdzić , jedynie co to mogę kliknąć w link , to wyszuka mi to na btsearch...

721

Na podstawie cellid, tak.

722

No , więc po co ja mam klikać i dowiadywać się z btsearch , zamiast żeby mi choćby cellid wyświetlio na stronie od razu ( po cyferce rozpoznam ) , a najlepiej jakby cyferkę dało się jeszcze zamienić na dowolną nazwę w jakiejś liście smile

723

Panowie czy mamy gdzieś kopie partycji MF286 ze skandynawii?
Byleby nie nasze t-mobile. Chcę wrzucić to to i podnieść soft modemu

724 (edytowany przez pawol 2022-01-30 17:57:10)

Leo-PL napisał/a:

Acha, byłbym zapomniał.
RFC: https://github.com/Leo-PL/openwrt/commi … 8ca0f59fc3
Tymczasem też kleję builda MF286D na szwagrową sztukę.

Tu jest bład w kwesji robienia dumpu na usb.
W opisie dumpuje sie partycje 0-11, wspomina sie potem przy recovery ze wazna jest partycja "web" i "kernel" i "rootfs"
przy czym akurat brakuje dumpu z "kernel" i "rootfs" bo one sa na partycji mtd12 i mtd13 (przynajmniej w t-mobile)

Nie lepiej dumpowac komplet 0-16 bez wnikania ?

725

To może wrzuć wynik cat /proc/mtd ,może się okaże ,że to zupełnie inne routery smile