Temat: Pakiet do zmiany pasm modemów LTE/5G
Z okazji nadchodzącego wsparcia dla routerów ZTE MF286* zrobiłem sobie konsolowy pakiet do zmiany pasm modemów LTE. Więcej informacji można znaleźć w opisie pakietu: https://eko.one.pl/?p=openwrt-modemband , choć już wykonałem dalsze zmiany: dodałem wsparcie dla BroadMobi BM806U, zmodyfikowałem wsparcie dla Huawei i jeszcze parę innych rzeczy. Na razie to jest taki "proof of concept" którym sprawdzam czy i jak zrobić łatwą możliwość zmiany pasm.
Pakiet będzie pewnie przez kilka najbliższych tygodni przechodził intensywne zmiany, będzie rozbudowywany i dodawane wsparcie dla kolejnych modemów, więc na chwilę obecną traktujcie go jako ciekawostkę i nie przyzwyczajajcie się do formy jaką obecnie prezentuje.
Celem pakietu ma być uniknięcie potrzeby pamiętania poleceń dla poszczególnych modemów oraz ew szybka zmiana pasma jeżeli zachodzi taka konieczność. Na jego podstawie można będzie potem zbudować gui (np. do luci czy easyconfig), dzięki czemu zapewni jednolity sposób obsługi.
Poniżej przykładowy wynik dla Huawei E3272:
root@MiFi:~# modemband.sh
Modem: Huawei E3272/E3276/E3372
Supported LTE bands: 1 3 7 8 20
LTE bands: 1 3 7 8 20
root@MiFi:~# modemband.sh setbands "1 3"
at^syscfgex="030201",3FFFFFFF,2,4,5,,
root@MiFi:~# modemband.sh getbands
1 3
root@MiFi:~# modemband.sh setbands default
at^syscfgex="030201",3FFFFFFF,2,4,7FFFFFFFFFFFFFFF,,
root@MiFi:~# modemband.sh getbands
1 3 7 8 20 Już widzę jeden poważny problem tego pakietu - lista "wspieranych" pasm jest zaszyta na stałe dla danego modemu (odczytywałem to z modemów które mam) i jeżeli pakietu zacznie używać ktoś z innego kraju który wykorzystuje inne pasma lub ma modem z innego kraju z innym zakresem pasm to zaraz będzie problem. Na razie pomijam ten problem, bo pakiet jest dla mnie, a jak zajdzie potrzeba to będę coś kombinował.