Temat: TP-Link TL-WDR4300

Witajcie
Kupiłem użwanego TL-WDR4300 i wygląda na to że nie ładuje się oprogramowanie. Nie wiem czy wcześniej był tam soft alternatywny czy oryginalny. Po włączeniu natychmiast zapalają się diody LAN, miga ten Lan do którego wpięty jest kabel z komputera. Załączam film

https://drive.google.com/file/d/1F5q6aa … sp=sharing

próbowałem procedury Flashing via TFTP stąd: https://openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr4300_v1 ale bez sukcesów

zrzuciłem pakiety przez wireshark (nie wiem czy dobrze..) (tutaj: https://drive.google.com/drive/folders/ … p=sharing)

czy router w ogóle prosi o oryginalny firmware? resetowanie nie pomaga, włączenie z przyciskiem wps/reset też niczego nie zmienia.

dzięki za pomoc
Michał

2

Odp: TP-Link TL-WDR4300

1. Te modele nigdy się tak nie zachowywały jak na zdjęciu - po restarcie miga ledami, ale wszystkie gasną i ew zapala się led od danego portu lan w którym masz kabel. U ciebie świecą się wszystkie co by sugerowało uszkodzenie soc lub switcha.
2. masz właśnie trzymać przycisk reset i dopiero włączyć zasilanie. Dopiero tak się uruchamia tryb recovery w routerze i chce pobierać soft. Inaczej nie uruchamia tego trybu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Spróbuj analogicznie do tego, z tym że oczywiście dla WDR4300:
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 97#p254697

4

Dzięki. Zrobiłem co polecałeś ale nic to nie dało. To musi być coś poważniejszego niż zwalony soft.

5

Ostatnia szansa -rozbierz go, przylutuj konwerter szeregowy i zobacz czy bootloader się zgłasza. Jeżeli tak to być może da się wgrać przez bootloader.

6

To już nie na moje możliwości. Zwrócę sprzedającemu a jak się nie uda to oddam w dobre ręce, może komuś się uda go zreanimować.

7

Ale jaki soft wgrywałeś przez TFTP? Bo jeśli oryginalny, ze strony TP-Linka, to on musi być bez bootloadera (tzn. trzeba go wyciąć albo ściągnąć już z wyciętym).
Przez switcha albo dowolny router łączyłeś?

8

Oryginalny ze strony. Przez switcha próbowałem ale TFTP nie pokazywał żadnego komunikatu o transferze. Bo nawet jeśli był to błędny firmware, to okienko transferu powinno wyskoczyć?

9

Tak, powinno.

10

A nazwę pliku dla TFTP jaką podałeś – wdr4300v1_tp_recovery.bin?

11

Tak, dokładnie taką.

12

Jak już się uda cokolwiek podnieć, to polecam alternatywnego U- Boota pepe2k.

https://github.com/pepe2k/u-boot_mod

Miałem kiedys trzy takie routery, zmieniłem U-Boota, przetaktowałem, zwiększyłem flasha do 16MB - ale teraz leżą w pudle, bo mają zbyt słabe radio na dzisiejsze czasy - moim zdaniem nie warto w nie inwestować czasu ani pieniędzy (chyba, że tylko dla samozadowolenia), jak routery z WiFi6 pod openWRT są po 200 zł, a WiFi 5 poniżej 100 zł (Netgear R6220).

13

Dzięki za podpowiedź. W sumie to szukałem czegoś z jak najlepszym zasięgiem wifi (tak aby pokryć część podwórka, router byłby w domu od tej strony). Router ma działać jako wireless bridge. Dlatego wybór modelu z 3 antenami.

14

I nic to z tego punktu widzenia nie znaczy że ma trzy anteny. Bardziej interesuję Cię to że ma dwa radia.

15

mishko77 napisał/a:

Dzięki za podpowiedź. W sumie to szukałem czegoś z jak najlepszym zasięgiem wifi (tak aby pokryć część podwórka, router byłby w domu od tej strony). Router ma działać jako wireless bridge. Dlatego wybór modelu z 3 antenami.

Ten TP-Link ma taką wadę, że ma anteny dwuzakresowe, które są słabe zarówno na 2,4 GHz, jak i na 5 GHz. Sygnał jest mieszany z dwóch częstotliwości w jeden falowód i na jedna antenę to idzie, a zrobić antenę na dwie częstotliwości to już spore wyzwanie i lepiej go unikać.

Teraz się tak nie robi - anteny są jedno zakresowe i są po dwie w jednej obudowie (R6220), lub pojedyncze, lecz jest ich więcej.

16 (edytowany przez Cezary 2021-11-29 20:52:17)

EDIT by cezary: bez ogłoszeń. Jak ktoś potrzebuje to trafi.

17

Router TP-Link TL-WDR4300 v1.5 wyciągnięty z pudła, zainstalowałem na nim openwrt-21.02-snapshot-r16470-6eced97ce4-ath79-generic-tplink_tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade
Wszystko poszło bez problemu. Pytanie dlaczego nie działa w nim wifi.
W /etc/config w ogóle nie ma pliku wireless.

Przełącznik z tyłu routera związany z WiFi jest na ON. Router z tego co pamiętam do pudła wkładałem jako sprawny.
Gdzie jest przyczyna, po stronie urządzenia czy obrazu openwrt-21.02 ?

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

18

Brak arta w flash - sprawdź partycję czy są na niej jakieś dane.

19

Patrząc po stopce, to masz flash moda. Musisz sam kompilować albo zostać na starym wydaniu.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

20

Cezary napisał/a:

Brak arta w flash - sprawdź partycję czy są na niej jakieś dane.

Jak to sprawdzić?

Może coś być na rzeczy bo jak pierwszy raz włączyłem router to miał bootloop.
Router mam z modyfikacją U-Boot 1.1.4 pepe2k i nowy obraz wgrałem przez awaryjny tryb www jego autorstwa.

Mam kopię flash routera sysbackup.bin czy przywrócenie jej naprawi ewentualny problem z arta?

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

21

hexdump -C /dev/mtdX

zrób cat /proc/mtd, znajdź partycje art i jej numer podstaw w w/w poleceniu.

Jeżeli nie zrobiłeś kopi CAŁEGO flash to nie masz kopii arta.

EDIT: chyba że masz moda flash i 21.02 po prostu nie widzi całego flash bo nie ma automatycznego wykrywania wielości smile

22

Cezary napisał/a:

EDIT: chyba że masz moda flash i 21.02 po prostu nie widzi całego flash bo nie ma automatycznego wykrywania wielości smile

Mam mod flash smile, widzę że o tym pisał @Królik.
Pytanie czy jak zainstaluje ten obraz gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade.bin to WiFi będzie?

23

A czemu miałbyś instalować tak starą wersję? Jeżeli zainstalujesz ar71xx a nie ath79 to będzie automatyczny podział.

24

ok patrzyłem na to https://dl.eko.one.pl/gargoyle-pl/ i zasugerowałem się datami. Przy 1.6 była powiedzmy najświeższa roll

25

Kiepskie tłumaczenie, naprawdę kiepskie. Data jest taka sama w linkach, w samych katalogach już nie.