1

Temat: Teltonika RUT950 (RUT950U022C0)

Czołem.

Szukając niezawodnego routera z modemem LTE znalazłem Teltonika RUT950U022C0
Ponieważ potrzebuję go od zaraz, nie mam czasu na radzenie sobie ze sprzętem na którym OpenWRT kuleje z jakichś powodów, dlatego chciałbym się upewnić przed zakupem że OpenWRT na tym chodzi bez problemów.

Na stronie firmy piszą że te routery używaja zmodyfikowanego OpenWRT. Na openwrt.org Table of Hardware nie ma strony poświęconej RUT950 , jest tylko RUT955.

W linku 'Co kupić do OpenWrt? Poradnik kupującego' jest wymieniony RUT955/RUT950
Czy ktoś ma doświadczenie z tym routerem? Albo routerami tej firmy? Jak wygląda ich zmodyfikowane OpenWRT? Czy można instalować pakiety? Ktoś może próbował instalować na tym vanilla OpenWRT?

Z góry dzięki za info

2

Odp: Teltonika RUT950 (RUT950U022C0)

Ja próbowałem. Oficjalnie openwrt nie chodzi bo nie ma obrazu. Możesz wgrać obraz od 955, będzie działać, bo 950 jest po prostu wykastrowany z większości rzeczy. A czy niezawodny... modemy w nich się padają, już miałem kilka wymian na szczęście gwarancyjnych, szczelny nie jest, jak dostanie się wilgoć to korodują ścieżki i  jest już stary technologicznie. Nic nadzwyczajnego obecnie.

Ich system, bazujący na openwrt, działa normalnie, możesz go używać, nawet skompilować swoje rzeczy w ich sdk. Aktualizują to względnie często, czasami wprowadzają błędy w danym wydaniu ale jak nauczysz się z tym żyć to jest względnie dobrze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Super. Znaczy się, fajnie że działa. Ale nie tak fajnie że stary technologicznie i zawodny.

Wybrałem go, bo jako jedyny z twojej listy routerów z LTE ma 128MB RAMu. Dopiero teraz zobaczyłem że lista jest z 2015 roku ...

Zapytam inaczej (może powinienem stworzyć nowy temat?): w roku 2022, jakie są dobre routery z modemem LTE pod OpenWRT?

4

Z wbudowanym lte jest dość mało - te które masz na liście, doszedł zyxel 7101 z 5G oraz właśnie dochodzą ZTE MF286/MF286D. Tym ostatnim się zainteresuj jeżeli to dla Ciebie.

EDIT: ale jeszcze nic nie wiemy o stabilności smile Chodzić chodzi, ale wsparcie dla ZTE jest na tyle nowe że jeszcze czasowo nie wiadomo jak to będzie wyglądać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

OoooohWeeeee!
ZTE MF286 powiadasz, poczytałem te wasze rozkminy tu na forum, powinniście to w formie książkowej wydać jako historie szpiegowskie big_smile
Widzę że sprawa mocno rozwojowa. Wchodzę, tylko sobie zrobię zakładkę do wątku o MF286. Muszę tylko pamiętać żeby go nie czytać na noc bo potem nie zasnę big_smile

6

Oba ZTE są gotowe. Generalnie kupujcie póki są tanie.

Już jakiś czas temu zauważyłem, że praktycznie wszystkie urządzenia, do których zrobiłem wsparcie, drożały.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

7

Też sobie tak pomyślałem: teraz cholerne geeki zaczną je skupować  sad

(chyba kupię od razu ze dwa ... big_smile)