Temat: Nie rozumiem

Witam!

Pytanie od zielonego w temacie. Dlaczego nie mogę pobrać z artekwcerbero.pl pakietu simpleshaper. Dodałem link w /etc/opkg.conf - "src shaper ftp://artekw.cerbero.pl/simpleshaper/8.09-broken/mipsel". Za pierwszym razem pobrało pakiety, skonfigurowało. Ale nigdzie nie mogłem znaleźć  pliku konfiguracji w /etc/config , oprogramowanie także się "cięło". Odinstalowałem i teraz nie mogę ponownie ściągnąć bo mi wywala, że upłynął limit połączenia i inne błędy.

Dzięki

2

Odp: Nie rozumiem

Bo to "stara" wersja pakietu która nie ma konfiguracji w /etc/config tylko w /etc/ip.conf.

NB Artur ma niekiedy wyłączone swoje serwery i może natrafiłeś właśnie na taki moment. Zrób po prostu

opkg install ftp://artekw.cerbero.pl/simpleshaper/8. … mipsel.ipk

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

hmm... Nie ma innej możliwości bo już próbowałem kilka razy...?

Connecting to artekw.cerbero.pl (81.15.241.96:21)
wget: cannot connect to remote host (81.15.241.96): Connection timed out
Collected errors:
* opkg_download: ERROR: Command failed with return value 1: `wget --passive-ftp    -P /tmp/opkg-Ltg2mH ftp://artekw.cerbero.pl/simpleshaper/8.09-broken/mipsel/simpleshaper_0.4-4a_mipsel.ipk'
* Cannot find package ftp://artekw.cerbero.pl/simpleshaper/8. … ipsel.ipk.

Dzięki za pomoc :!:

4

zrób

cd /tmp
wget ftp://artekw.cerbero.pl/simpleshaper/8.09-broken/mipsel/simpleshaper_0.4-4a_mipsel.ipk

i zobacz czy to pobierze.

5

Nie pobiera:

wget: cannot connect to remote host (81.15.241.96): Connection timed out

6

Sorry, Ty nie masz połączenia z internetem lub jesteś za firewallem czy czymś takim. Bez problemu ten pakiet można pobrać.
Lub masz coś nie tak skonfigurowane w ruterze.

7

Zadziałało przy drugiej komendzie. Jeszcze mam pytanie nie związane z tematem, ale nie chce śmiecić już tak. Muszę kupić coś pod usb i  moje pytanie brzmi co? Miałem dysk 10 gb ale po zanikach prądu jest cały w badach, dlatego hdd raczej odpada. Może kartę z czytnikiem lub pena? Jeśli tak co najlepiej wybrać bo chcę uniknąć błędu. Myślę, że pytam dobrze zorientowanych. 

Pozdro

8

Jak będziesz miał kartę to też będzie się psuć filesystem.
Weź ten dysk 10g, zrób go na ext3 i przy uruchomieniu/przed montowaniem dodaj fsck -y.