26

Odp: Tani router jako print serwer.

Skrypt chyba zaczął działać bo pojawiają się logi:
root@OpenWrt:/tmp/log# cat hp
Sat Jan 22 18:55:24 CET 2022 : Stopping print daemon
Sat Jan 22 18:55:24 CET 2022 : Stopping print daemon
Sat Jan 22 18:55:27 CET 2022 : Sending firmware to printer
Sat Jan 22 18:55:28 CET 2022 : done.
Sat Jan 22 18:55:28 CET 2022 : (Re)Starting print daemon

Masakra chyba nic z tego nie będzie, zadanie drukowania idzie na drukarkę ale windows wyrzuca błąd że drukarka nie może go wydrukować i zostaje on w zadaniach do drukowania. Dokument mam wydrukowany ale dlatego że ten poprzedni wisi w kolejce nic nowego nie mogę już wydrukować.

Jest tak za każdym razem. Tzn restartuje drukarkę drukuje tylko raz, i zadanie to jest w kolejce.

27

Jeżeli resetujesz drukarkę (np ją wyłączając) to po włączeniu znów nie masz firmware. A skrypt (przynajmniej mój) był tak napisany żeby tylko raz wysłać firmware i nigdy więcej. Jak resetujesz drukarkę?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28 (edytowany przez zuku 2022-01-22 21:42:38)

Tak zachowuje się drukarka:
Włączam drukarkę zasilaniem, drukuję plik, od razu windows wyrzuca że jest problem z drukowaniem tego pliku na drukarce ale drukarka go drukuje no ale ląduje on w kolejce wydruku, teraz wydrukowanie czegokolwiek jest już niemożliwe, bo ląduje w kolejce na drugim miejscu.
W przypadku usunięcia pierwszego pliku z kolejki wydruku drukowanie w tym przypadku też nie działa dokument trafia do kolejki.
Jedyne wyjście wyczyścić kolejkę wydruku i restart zasilaniem drukarki wtedy mogę ponownie jeden dokument wydrukować.

A tego skryptu używam:

#!/bin/sh

set -e

# change this to the location where you put the .dl file:
  FIRMWARE="/usr/lib/sihp1018.dl"
  DEVICE=`uci get p910nd.@p910nd[0].device`
  LOGFILE=/var/log/hp
  PROD_ID="3f0/4117/100"
  DEV_TYPE="usb_device"

daemon_restart() {
      echo "$(date) : (Re)Starting print daemon" >> $LOGFILE
      /etc/init.d/p910nd restart
  }
  daemon_stop() {
      echo "$(date) : Stopping print daemon" >> $LOGFILE
      /etc/init.d/p910nd stop
  }
  send_firmware() {
      echo "$(date) : Sending firmware to printer" >> $LOGFILE
      cat $FIRMWARE > $DEVICE
      echo "$(date) : done." >> $LOGFILE
  }

if [ "$PRODUCT" = "${PROD_ID}" ]; then
      case "$ACTION" in
          add)
              sleep 1
              # Check whether dev is character type
              if [ -c $DEVICE ]; then
                  # Check whether the hotplug devtype is usb_device 
                  if [ "$DEVTYPE" = "${DEV_TYPE}" ]; then
                      send_firmware
                      daemon_restart
                  fi
              fi
              ;;
          remove)
              daemon_stop
              ;;
          #Also available:
          bind)
              ;;
      esac
  fi

29

Tak prawdę mówiąc to nie masz co z tym zrobić. Skonfigurować skonfigurowałeś, ale jak windows nie chce się dogadać z drukarką to  już nie ma nic. Jedyna opcja w konfig to wyłączenie komunikacji drukierunkowej, ale to wszystko co możesz zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

30

zuku napisał/a:

Tak zachowuje się drukarka:
Włączam drukarkę zasilaniem, drukuję plik, od razu windows wyrzuca że jest problem z drukowaniem tego pliku na drukarce ale drukarka go drukuje no ale ląduje on w kolejce wydruku, teraz wydrukowanie czegokolwiek jest już niemożliwe, bo ląduje w kolejce na drugim miejscu.
W przypadku usunięcia pierwszego pliku z kolejki wydruku drukowanie w tym przypadku też nie działa dokument trafia do kolejki.
Jedyne wyjście wyczyścić kolejkę wydruku i restart zasilaniem drukarki wtedy mogę ponownie jeden dokument wydrukować.

@zuku jaki to Windows? jaki masz sterownik od drukarki (od HP czy od M$)?

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

31 (edytowany przez zuku 2022-01-23 09:03:39)

windows 10 sterowniki ze strony HP od windows 7, bo pod windows 10 już nie udostępniają żadnych.
Co najśmieszniejsze czytam forum archiwalne posty sprzed kilka lat, to ludzie drukowali na tej drukarce, może to wina windowsa.

Dodane:
Za twoim pytaniem spróbowałem usunąć drukarkę i dodać ze sterowników Windows Update, była tam tylko LaserJet 1020 ją wybrałem, ale po instalacji zachowuje się identycznie.
Próbowałem jeszcze zmieniać ustawienia, po stronie OpenWRT "Bidirectional mode"  - wyłączone, po stronie PC - "Włącz komunikację dwustronną" - wyłączone - skutek: bez zmian.
W ustawieniach drukarki po stronie PC, w zaawansowanych dałem "Drukuj bezpośrednio do drukarki" skutek: zadania nie ląduję już w kolejce wydruku, ale i tak drukarka drukuje tylko pierwszy raz - także bez zmian.

Miałem kiedyś print serwer postawiony na linuxie ale to był CUPS i tam drukarka LPT zachowywała mi się podobnie tzn po kilku wydrukach koniec nie drukowała, tam tworzyła się kolejka wydruku na serwerze wystarczyło ja wyczyścić i drukarka drukowała znowu, no ale tu nie ma CUPSA.

No nic oddaje chyba sprzęt i rozglądam się za jakiś dedykowanym print serwerem pod USB, chociaż mam obawy bo tego typu urządzenia też są na linuksie a skoro tu mi nie działało to tam też pewnie będzie podobnie.

32

Dowolny sprzęt z cupsem może działać lepiej,bo cups nie będzie w trybie RAW robić.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

33

Zapytalem o Windows i sterowniki poniewaz sam ostatnio meczylem sie z W10 i urzadzeniem HP, drukowalo mi tylko 1 kartke a potem wszystko wisialo w kolejce drukowania, pomagal restart komputera/drukarki. Wyrzucilem sterowniki od HP i dodalem drukarke na ktoryms z kolei sterowniku z Windows Update i dopiero zaczelo drukowac normalnie, wiec myslalem ze moze tu historia sie powtarza.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

34

Ja się z trybu RAW wyleczyłem. A to jedna strona kilka razy, a to 10 pustych na koniec. Zmiana systemu i znowu problemy. A na cups działa. Ze wszystkich systemów, łącznie z androidem.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

35 (edytowany przez igor13 2022-01-23 13:45:20)

zuku napisał/a:

No nic oddaje chyba sprzęt i rozglądam się za jakiś dedykowanym print serwerem pod USB, chociaż mam obawy bo tego typu urządzenia też są na linuksie a skoro tu mi nie działało to tam też pewnie będzie podobnie.

Przykra sprawa cie dopadła. Normalnie bym powiedział postaw debiana i cups ale skoro już miałeś z tym problemy?

Jeśli uważasz że lepiej by było robić to na Windows to kup używany terminal jakiś HP/Dell na allegro lub jakiś mały pc/laptop taki na którym da się uruchomić Windows i dorzuć do tego tanie WiFi i masz z głowy. Owszem będzie to ssać więcej prądu niż taka mydelniczka ale... wink

36 (edytowany przez zuku 2022-01-25 16:07:53)

może źle się wyraziłem miałem postawionego CUPSa ale dla całkiem innych drukarek, dla drukarek igłowych pod LPT. Połączenia CUPSa z obecna drukarką jeszcze nie próbowałem i właśnie znalazłem to:
https://pazurem.blogspot.com/2018/01/ra … r-dla.html
takze poluje na najtańszego raspberi pi zero (którego nigdzie nie mogę znaleźć) i zamierzam jeszcze powalczyć.

37 (edytowany przez igor13 2022-01-25 23:13:50)

zuku napisał/a:

może źle się wyraziłem miałem postawionego CUPSa ale dla całkiem innych drukarek, dla drukarek igłowych pod LPT. Połączenia CUPSa z obecna drukarką jeszcze nie próbowałem i właśnie znalazłem to:
https://pazurem.blogspot.com/2018/01/ra … r-dla.html
takze poluje na najtańszego raspberi pi zero (którego nigdzie nie mogę znaleźć) i zamierzam jeszcze powalczyć.

Będziesz mieć ciężko dorwać obecnie któreś RPi nawet zero/w... a jak coś gdzieś jest to ceny wysokie.

Ewentualnie kup sobie zestaw ale to już trochę kasy https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy … 52929.html jest jeszcze 29 sztuk.

Ludzie łapią to co jest bo nie zanosi się na szybką poprawę dostaw i normalne ceny...

38

Udało mi się uruchomić tą drukarkę sieciowo-bezprzewodowo drukuje mi wiele stron a nie tylko jedną jak ostatnio, w skrócie Raspberry Pi Zero 2 W + CUPS, + sterowniki (git clone https://github.com/koenkooi/foo2zjs.git) instalacja usb-hotplug, a na koniec SAMBA żeby udostępnić drukarkę.

Płytka raspberry pi zero nie wychodzi znacznie więcej niż jakieś nowsze modemy LTE pod openwrt, a uważam że pole manewru znacznie większe do zabawy.
Dziękuję za pomoc.