476

Odp: ZTE MF286 zmiana FW

@Leo-PL może inni będą w stanie mi powiedzieć/dopowiedzieć smile

Nie do końca ogarniam DSA jak skonfigurować i po skompilowaniu: [WIP] ath79: support ZTE MF286   brakowało mi interfejsu WAN gdyż router posiada na obudowie jedno złącze RJ-45 opisane jako WAN/LAN1

Pytanie czy poniższa wstawka nie powinna zawierać ["5:wan:1"]?
Zmieniłem u siebie i na razie działa

Czy domyślnie jednak nie lepiej aby był WAN, jak ktoś ogarnięty to sobie doda do br-lan, eth0.2 jakie mu powstało po wan?

zte,mf286)
        ucidef_add_switch "switch0" \
            "0@eth0" "1:lan:4" "2:lan:3" "3:lan:2" "5:lan:1"
        ;;

Ewentualnie jak przy obecnym configu jaki jest w repo ustawić port WAN?
edit.
Jeśli dobrze widzę w Luci jest konfiguracja DSA ale w configu[cat /etc/config/network] dalej jest stare rozwiązania? Czy z poziomu Luci da się tym zarządzać, czy tylko edycja pliku [network]?

Jeszcze jedno pytanie, bateria zarządzana przez modem, monitorowanie stanu naładowania możliwe jest obecnie?

477

mf286 oparty jest SoC QCA9563, obecnie w openwrt platforma ath79 nie ma obsługi DSA. Jest definicja device, ale switch został jeszcze po staremu.

Modem zawiera na i2c obsługę chipu od ładowania/zarządzania baterią, ale w sumie nie wnikałem czy się da coś z niego więcej odczytać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

478

a.stanczyk napisał/a:

@Leo-PL może inni będą w stanie mi powiedzieć/dopowiedzieć smile

Nie do końca ogarniam DSA jak skonfigurować i po skompilowaniu: [WIP] ath79: support ZTE MF286   brakowało mi interfejsu WAN gdyż router posiada na obudowie jedno złącze RJ-45 opisane jako WAN/LAN1

Pytanie czy poniższa wstawka nie powinna zawierać ["5:wan:1"]?
Zmieniłem u siebie i na razie działa

Czy domyślnie jednak nie lepiej aby był WAN, jak ktoś ogarnięty to sobie doda do br-lan, eth0.2 jakie mu powstało po wan?

zte,mf286)
        ucidef_add_switch "switch0" \
            "0@eth0" "1:lan:4" "2:lan:3" "3:lan:2" "5:lan:1"
        ;;

Ewentualnie jak przy obecnym configu jaki jest w repo ustawić port WAN?
edit.
Jeśli dobrze widzę w Luci jest konfiguracja DSA ale w configu[cat /etc/config/network] dalej jest stare rozwiązania? Czy z poziomu Luci da się tym zarządzać, czy tylko edycja pliku [network]?

Jeszcze jedno pytanie, bateria zarządzana przez modem, monitorowanie stanu naładowania możliwe jest obecnie?

To jest konfiguracja pod swconfiga. Ponieważ fabrycznie port LAN1/WAN należy do LANu, a WAN masz jako modem, przyjąłem taką wersję i będę się jej trzymał.

Jak ustawić? dodać sobie nowy interfejs pod VLAN 2 i przepiać port na switchu, co da się zrobić z LuCi - więc nie będę się nad tym rozwodził.

Wersję z DSA mam przygotowaną, ale jeszcze jej nie wypchałem. Jeżeli bardzo Ci zależy to mogę to zrobić, ale uprzedzam - jest wolniej niż na swconfigu, tak jakoś 3 razy wolniej.

Co do I2C, muszę odpalić na urządzeniu i2cdetect i sprawdzić, co mi pokaże. Może akurat CPU też jest do tego przypięty. Na pewno do wyciągania stanu naładowania baterii istnieją komendy AT używane przez stockowy soft, ale nie chce mi się ich wyłuskiwać, są ważniejsze rzeczy do zrobienia.

479

Czekaj, który oryginalny soft do MF286 pokazuje stan baterii?

480 (edytowany przez Leo-PL 2022-01-22 01:13:19)

No mój z (chyba) Orange to robi. Utknąłem na B06, właśnie go przywracam, by przetestować metodę instalacji bez rozkręcania.
Za ten Orange głowy nie dam, tbh. CR_ENEEUMF286V1.0.0B06.

481

Wystawisz gdzieś rzut swojego obrazu? Poszukam sobie tego.

482 (edytowany przez Leo-PL 2022-01-22 13:52:30)

Wykombinowałem, jak to wyczytywać, przynajmniej częściowo.
Tu: https://gist.github.com/Leo-PL/960dae97 … f529a5d143 są wysrywy z "at-servera' na oryginalnym sofcie, interesuje nas komenda AT+ZRTEMP. Pierwszy zrzut z logów jest z wyjętą baterią, drugi z włożoną, naładowaną do 100%.
Teraz kombinuję, gdzie wrzucić dumpa z softu. Mogę Ci go po prostu wysłać mailem? Skompresowany waży jakieś 21MB.

483

Eh, więc to nie temperatura... Mój nie ma baterii, więc tam cały czas zera miałem.

Albo mejlem albo wrzuć na https://wetransfer.com/ i daj tu linka. W wolnej chwili rozładuj go trochę  i pokaż co zwraca, później podłącz do prądu i też pokaż co zwraca. Bo któraś liczba powinna być wskaźnikiem ładowania.

484 (edytowany przez MiG25 2022-01-22 14:01:58)

To może każdy soft ( nawet w MF286D) to obsługuje , o ile dostanie odpowiednią odpowiedź na tą komendę...

Może ma ktoś zdjęcie tego modułu do obsługi baterii ( na płytce MF286D tylko jest miejsce na niego) , może udałoby się go przeszczepić smile

485

W jakim celu chcesz robić przeszczep? Tylko dlatego żeby mieć zasilanie bateryjne w 286d?

486 (edytowany przez MiG25 2022-01-22 14:18:32)

No właśnie się zastanawiam smile

https://i.postimg.cc/FK6kYg9F/IMG-20210821-132337.jpg

Mógłbm przelutować to gniazdo (jest chyba dokładnie w tym samym miejscu ),  cały układ tego zasilania bateryjnego wychodzi ,że jest na obudowie. Jak zadziałało od razu to ok , a jakby jeszcze jakieś kombinacje trzeba było robić ,to wiadomo ,że nie warto . Akurat MF286D na 5V zasilania nie ruszy ( ale już na 9V zasilaczu działa) , ale już mój mc801a można zasilać z 5v powerbanka...

487

OT: Zamówiłem sobie jakiś czas temu w chinach usb decoy do qc, bo mam powerbanka która ma qc, więc chciałem zobaczyć jak i czy to będzie działać i na ile wystarczy taki powerbank. Jak dojdzie to zdam relację.

488 (edytowany przez Leo-PL 2022-01-22 17:57:14)

Wyedytowałem gista.
Wychodzi, co następuje:
Pole 1: obecność baterii (1 - obecna, 0 - nieobecna)
Pole 2: stan: 0: rozładowywanie, 1: ładowanie, 2: naładowana
Pole 3: poziom naładowania w procentach
Pole 4: nieznane - 0 przy braku baterii, 4 przy 100 lub 93%, 3 przy 70%, 2 przy 40%, 1 przy 17%. Strzelam,że chodzi o liczbę kreseczek do wyświetlenia w GUI.
Pole 5: zawsze 0
Pole 6: temperatura z czujnika baterii, stopnie Celsjusza.

Modem czasami zwraca pustą odpowiedź na tą komendę, albo robi to z opóźnieniem, wtedy danych nie widać w logu.

@MiG25, w MF286D nie będzie brakować czegoś jeszcze więcej do obsługi tej baterii?

Zauważyłem też, że zewnętrzny port USB aktywuje się tylko na zasilaniu sieciowym.

489

Fajnie, dzięki za sprawdzenie.

490 (edytowany przez MiG25 2022-01-22 15:14:29)

@Leo-PL , Nie mogę znaleźć zdjęć MF286 , obudowy tam gdzie wchodzi bateria , i pewnie tam jest układ , który styka się po skręceniu z obudowy z czarnym 6pinowym gniazdem , na powyższym zdjęciu poniżej modemu , pomiędzy modemem a transformatorami LAN.  Wydaje mi się ,że to jest właśnie serce tego ładowania i tego na obudowie mf286d nie ma.
nie ma tez w mf286d fizycznie tego gniazda na pcb ( jest na nie miejsce).

Jakby ktoś mógł pstryknąć i wstawić fotkę tego ustrojstwa n obudowie mf286 łączącego baterię z płytą główną smile

491 (edytowany przez Leo-PL 2022-01-22 17:03:56)

@MiG25: nie. Tam jest tylko złącze samej baterii i kabelka, który sprowadza to do płyty. I jakiś dzielnik napięcia do skalowania wyjścia termistora baterii. Cała magia jest na płycie głównej.

Mam jeszcze jedno ciekawe znalezisko z wczoraj: zaoranie kernela powoduje, że U-boot próbuje sam ładować obraz "web-kernel-rootfs" via TFTP, na jakichś dzikich adresach IP. Nie udało mi się tego wyzwolić inaczej niż orając kernel, ale zawsze to jakiś sposób na instalację.

@Królik, sprawdzałeś może skryptologię do budowania fabrycznych obrazów pod QSDK, która jest dostępna w OpenWrt dla IPQ40xx? Konkretnie "Build/qsdk-ipq-factory-nand". Może to jakiś sposób na zbudowanie obrazu ogarnialnego przez bootipq.

492

a jak wygląda sprawa trwalosci nanda po przejściu na openwrt?

493

pawol napisał/a:

a jak wygląda sprawa trwalosci nanda po przejściu na openwrt?

Dziwne pytanie w sumie. OpenWrt sam z siebie prawie nic nie zapisuje w nandzie, jest jest bardziej trwały niż np. w debianie czy innym systemie.

494 (edytowany przez pawol 2022-01-22 17:22:52)

pytanie ile to prawie. przeciez nand latwo uszkodzic piszac do niego w niekontrolowany sposob np. logi

495

OpenWrt nie pisze logów ani nic innego, o ile sam sobie tak nie ustawisz.

496

ok. o to mi chodzilo. skoro mówisz ze malo pisze to wierze

497

Leo-PL napisał/a:

@MiG25: nie. Tam jest tylko złącze samej baterii i kabelka, który sprowadza to do płyty. I jakiś dzielnik napięcia do skalowania wyjścia termistora baterii. Cała magia jest na płycie głównej.

A możesz pokazać zdjęcie , co do którgo pina ? Może spróbuję jakąś baterię na sztywno przylutować i zobaczę co na to mf286d powie...

Leo-PL napisał/a:

Mam jeszcze jedno ciekawe znalezisko z wczoraj: zaoranie kernela powoduje, że U-boot próbuje sam ładować obraz "web-kernel-rootfs" via TFTP, na jakichś dzikich adresach IP. Nie udało mi się tego wyzwolić inaczej niż orając kernel, ale zawsze to jakiś sposób na instalację.

W MF286D też jest podobnie , pamiętam ,że też coś przez tftp próbował ściągać bo nieudanym bootowaniu....

498 (edytowany przez pawol 2022-01-22 17:32:50)

upewnij sie czy w mf286 BMS jest w baterii czy na plycie. obstawiam ze jest w baterii

499

Umiecie pobrać smsy inaczej niż przez web-gui na stocku? Muszę zajrzeć do routera daleko ode mnie, a chyba pakiet się skończył i strona chodzi tragicznie...

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

500

Standardowe

http://192.168.32.1/goform/goform_get_cmd_process?isTest=false&cmd=sms_data_total&page=0&data_per_page=500&mem_store=1&tags=10&order_by=order+by+id+desc

Ci nie działa?